FrŒn Intra 1/03.

 

 

 

 

Alla kan lŠra sig

att samspela!

 

 

 

 

Det verkar sŒ enkelt. SŒ sjŠlvklart. €ndŒ Šr Agneta Johanssons upptŠckt en smŠrre revolution fšr alla som brottas med svŒra beteendestšrningar och flerhandikapp.

 

 

 

Karl Nilsson sitter framfšr Agneta Johansson.

Impulsen att slŒ sig sjŠlv finns fortfarande dŠr, som en under mŒnga Œr inprogrammerad grym mekanism, men nu har han kontroll šver sin hand. Den mšter Agnetas och det mštet Šr en del av deras samspel sŒ som det utvecklats under fyra Œr. Agneta placerar ut nŒgra vŠlkŠnda saker i rummet. En boll, en sŠl, en bil och en korg med nŒgra saker i. Karl Nilsson vrider pŒ ansiktet och kollar in att dom finns dŠr.

– Ska jag fŒ lŒna din hand, sŠger Agneta. KŠnner du? KŠnner du nu?

Karl ršr huvudet fram och tillbaka. Det mŠrks att han Šr van, att han befunnit sig hŠr tidigare och att han trivs. Han gŠspar.

– Nu kŠnner jag pŒ axlarna. KŠnns jŠttefint. Du Šr sŒ avslappnad idag.

Den lugna ršsten, samspelet och sŒ arbetet med motstŒnd.

– Nu fŒr du ta i Kalle! Jag hŒller dŠr. Bra!

 

 

Stora fšrŠndringar

 

Carina Holmqvist som Šr handledare pŒ Bjšrkens dagliga verksamhet bekrŠftar att det skett stora fšrŠndringar med Karl Nilsson

– Han Šr inte alls sŒ sjŠlvdestruktiv lŠngre. Det mŠrks mest nŠr vi ska Šta. Fšrut mŒste han Šta oerhšrt fort, annars slog han sig sjŠlv. Men nu kan han lŠgga ner besticken. Han slŒr inte sig sjŠlv lŠngre. Och det mŒste vara en stor fšrŠndring i hans liv. Jag rŒkade en gŒng komma emellan nŠr han slog sig sjŠlv och det var en ordentlig smŠll!

 

 

Arbetar med motstŒnd

 

Agneta Johanssons fšrsta Œr med Karl Nilsson gick mest ut pŒ fŒ honom att slappna av. TvŒ gŒnger i veckan trŠffades de pŒ Bjšrkens dagliga verksamhet. DŒ hšll han fšr det mesta hŠnderna bakom ryggen eller satt pŒ dem. NŠr han inte slog sig sjŠlv. SŒ smŒningom minskade kroppsspŠnningen, han bšrjade fŒ fšrtroende fšr Agneta, hon fick ta hans hŠnder och hon fick fšrsiktigt massera hans axlar.

Gradvis lyckades hon fŒ honom att arbeta mer med kroppen. Hon gav och fick ett milt motstŒnd genom att trycka och hŒlla emot.

– Det škar vakenhetsgraden, sŠger Agneta. Ofta har Kalle varit sŒ trštt och det Šr ingen naturlig trštthet. Den har sitt ursprung i det passiva liv han levt. Man fŒr mŒnga positiva effekter om man arbetar med motstŒnd. Efterhand har Kalle blivit mer utŒtriktad i sitt beteende. Han kan slappna av och fŒ kontroll šver de sjŠlvdestruktiva impulserna.

Den škade vakenhetsgraden leder till škad nyfikenhet. Kalle fšrsšker sjŠlv ta kontakt och efter tre Œrs arbete har han ocksŒ lyckats mšta Agneta med blicken.

– NŠsta steg Šr att Kalle, genom den dialog som vi har, kan utforska och lŠra kŠnna omgivningen bŠttre. Men vi Šr inte riktigt dŠr Šnnu, sŠger Agneta samtidigt som Kalle lutar sig mot henne och tydligt visar att han vill att hon ska hŒlla om hans huvud.

 

 

SamsprŒk pŒ en annan nivŒ

 

Att se Karl Nilsson och Agneta Johansson tillsammans Šr en mŠrklig upplevelse. Det Šr som att beskŒda tvŒ hšrselskadade samsprŒka pŒ teckensprŒk. Man ser verkligen att hŠr finns en tydlig kommunikation men man fšrstŒr inte riktigt innebšrden. Man hšr Agnetas lugna ršst som hela tiden tolkar och beskriver men de smŒ och mest betydelsefulla nyanserna i deras samsprŒk sker pŒ en helt annan nivŒ. Karl Nilssons ansiktsuttryck skiftar hela tiden. Det Šr som om han hela tiden pršvar och sšker sig fram i samspelet med Agneta. Ibland verkar han trštt och frŒnvarande, ibland ser han lycklig ut och ibland Šr han sammanbitet koncentrerad.

 

 

Vanligare med sjŠlvdestruktivitet fšrr

 

Karl Nilsson Šr 56 Œr. Han sitter i rullstol, saknar talsprŒk och har ett ansikte som vittnar om ett oroligt och periodvis outhŠrdligt plŒgsamt liv. Under merparten av hans liv har man accepterat att han slagit sig sŒ hŒrt att han fŒtt bestŒende skador. SŒ hŒrt och sŒ regelbundet har han slagit sig sjŠlv att han mist synen pŒ hšgra šgat. LikasŒ har hšrseln pŒ samma sida tagit skada. Han har stora valkar och fšrhŒrdnader dŠr  slagen har hamrat mot huvudet.

Kanske har man trott att detta beteende varit en del av hans funktionshinder. Jag minns att det var sŒ vi resonerade ibland nŠr jag sjŠlv arbetade pŒ ett stort barnvŒrdhem i bšrjan pŒ 1970-talet. DŠr var olika typer av sjŠlvdestruktivt beteende vanligt bland barnen. Och Šven om man ibland, med fšrfŠrande klarhet, insŒg att denna destruktivitet var ett svar pŒ den tidiga separationen frŒn fšrŠldrarna och pŒ omgivningens torftighet och ofšrmŒga att fšrstŒ, sŒ fanns sŠllan resurser att fšrŠndra villkoren.

Personer med svŒra beteendestšrningar och grav eller mŒttlig utvecklingsstšrning har ofta orsakat stor vŒnda hos omgivningen, Allra svŒrast har det varit med dem som har ett sjŠlvskadande eller utagerande beteende. Personalgrupper har drivits till fšrtvivlans rand, organisationer har brakat samman och kostsamma panikŒtgŠrder har beslutats, nŠr Œngesten hos de nŠrmaste blivit fšr svŒr att bŠra. PanikŒtgŠrderna har ofta varit av tre olika slag. Antingen har man Šndrat eller škat medicineringen eller sŒ har man – ibland fšr att skydda medboende – ordnat med fšrflyttning och som tredje alternativ har man utškat personalstyrkan. Fšr nŒgra Œr sedan fanns ocksŒ en inte obetydlig konsultverksamhet, ofta med olika grader av beteendemodifikation som metod, som erbjšd sina tjŠnster till fšrvaltningar dŠr desperationen blivit akut.

En stor del av dessa svŒra beteendestšrningar kommer med all sannolikhet att fšrsvinna nu nŠr deras upphov, den torftiga och ibland rent mŠnniskofientliga institutionsmiljšn, blivit historia. Men fortfarande finns mŒnga som vuxit upp och levt stora delar av sina dyrbara liv pŒ dessa institutioner. Karl Nilsson Šr en av dem.

 

 

LŠttvindig diagnos

 

Det fina med Agneta Johansson Šr att hon sŒ klart visar att det gŒr. Att man genom mŒlmedvetet arbete kan nŒ fram till dem som Šr mycket avskŠrmade. DŠrigenom finns en dimension i hennes arbete som har betydande sprŠngkraft. Alltfšr lŠttvindigt har man accepterat ett avskŠrmat beteende genom att diagnostisera det som autism.

– Alla dem jag arbetat med har haft autistiska drag i sin personlighet, sŠger Agneta Johansson. Men orsaken till att de varit avskŠrmade har framfšr allt varit understimulans. Man har saknat fšrmŒga att samspela och kommunicera med omgivningen. MŒnga studier har visat att samspelet mellan det nyfšdda barnet och omgivningen redan frŒn bšrjan blir allvarligt stšrt om barnet har en hjŠrnskada. Men det gŒr att hitta vŠgar till fšrstŒelse och aktivitet. Alla som jag arbetat med har lŠrt sig samspela. Alla har utvecklat en dialog med mig.

Karl Nilsson Šr uppenbart en av dem vars sprŒk utvecklats. Han trycker sig mot Agneta samtidigt som han fšrsšker fŒnga in henne i sitt begrŠnsade synfŠlt. HŠnderna ligger i knŠt.

 

 

Den bŠsta tiden?

 

– Det Šr synd att Kalle inte har fŒtt den hŠr trŠningen tidigare, sŠger Carina Holmqvist. Han skulle inte ha behšvt leva sŒ lŠnge med sitt sjŠlvskadande beteende.

– Kanske Šr det hŠr den bŠsta tiden i hans liv?

– Jo, kanske. Man vet ju inte.

Man kan fundera pŒ detta: om det stora ligger i resultatet, att Karl Nilsson slutat att slŒ sig sjŠlv. Eller om det stora ligger i det som hŠnder i det dŠr rummet. Kommunikationen, samspelet, att bli fšrstŒdd – om det kanske har ett vŠrde i sig som Šr stšrre Šn det eventuella ÓresultatetÓ av trŠningen.

 

 

MŒnga exempel

 

Agneta Johansson har videofilmat en del av sitt arbete fšr att pŒ det viset fŒ andra att fšrstŒ vad hon sysslar med. DŠr finns mŒnga talande exempel.

DŠr finns kvinnan som levt en stor del av sitt liv med plastblomkrukor pŒ hŠnderna. OvanpŒ krukorna hade man bundit fast gasvŠvsstrumpa fšr att de inte ska gŒ att ta av. Detta fšr att fšrhindra att hon ÓgrŠvdeÓ med handen i munnen och skadade sig sjŠlv.

– Det var svŒrt att fŒ de andra att acceptera att jag inte kunde arbeta med dessa handskydd pŒ. Men det fungerade. Efterhand kunde hon sitta lŒnga perioder utan dem och utan att skada sig sjŠlv.

DŠr Šr hon som alltid skrek och gjorde stŠndiga utfall mot personalen. €ven hŠr gav det lŒngsiktiga arbetet resultat. Efter nŒgra Œr har skriken minskat och aggressiviteten gentemot personalen i det nŠrmaste fšrsvunnit.

 

 

RESA-metoden

 

EfterŒt, nŠr vi sitter i Agneta Johanssons kontorsrum pŒ LuleŒ aktivitetscenter, fšrsšker jag fŒ en enkel sammanfattning av den metod hon arbetar med.

 

1. Fšrst Šr det lŒngsiktigheten som Šr slŒende. Fšr att Agneta Johanssons metod handlar om Œr av medvetet arbete. Det finns inga genvŠgar.

2. Metoden bygger pŒ att skapa tillit. Utan ett fšrtroendefullt fšrhŒllande kan man inte nŒ nŒgra resultat. Tilliten Šr ocksŒ nšdvŠndig fšr att man ska kunna sŠtta grŠnser fšr destruktiva beteenden.

3. Det Šr viktigt att personen verkligen kŠnner att det Šr han/hon som styr.

4. Fšr Agneta Johansson det viktigt att hitta personens fšrmŒga som den Šr nu. Det Šr dŠrifrŒn man kan bšrja arbetet.

5. Metoden bygger pŒ kommunikation. Att man hittar fram till ett sŠtt att kommunicera som bŒda fšrstŒr.

6. Kommunikationen kan beskrivas som en relation, ett samspel som leder till:

7. Aktivitet. NŠr personen upplever sig fšrstŒdd utvecklas fšrmŒgan att sjŠlv ta initiativ och pŒverka omgivningen.

 

Denna metod kallar Agneta Johansson fšr RESA-metoden, vilket stŒr fšr relation, šmsesidigt samspel och aktivitet.

 

 

SvŒrt att beskriva

 

Det hela bšrjade fšr ca 15 Œr sedan. Agneta Johansson hade, som sŒ mŒnga i Norrbotten, jobbat med bŒde det ena och andra, gŒtt och stŠmplat en period och uppfostrat egna barn, innan hon bestŠmde sig fšr att bli arbetsterapeut. 1993 var hon klar med sin examen och bšrjade veckopendla till GŠllivare dŠr hon fŒtt ett vikariat inom handikappomsorgen. DŠr kom hon i kontakt med Lisbeth Nilsson som frŒn bšrjan blev hennes vŠgvisare i arbetet med flerhandikappade. Det var ocksŒ detta som blev Šmnet nŠr hon vidareutbildade sig pŒ universitetet i UME. Hennes C-uppsats handlade om sinnesstimulering av personer med grav utvecklingsstšrning. LŠrarna stŠllde sig delvis ofšrstŒende infšr hennes arbete. Hon hade svŒrt att hitta vŠgar att beskriva det som faktiskt skedde i trŠningssituationen. Ett arbete som i sŒ hšg grad sker pŒ en intuitiv nivŒ lŒter sig inte sŒ lŠtt šversŠttas i vetenskapliga facktermer. Hon insŒg att det fanns mycket att gšra inom detta omrŒde.

Idag har hon, sedan starten 1993, haft trŠning med ett 20-tal personer. Ca hŠlften av dem har, liksom Karl Nilsson, vŒrdhemsbakgrund. Den yngste Šr 25 Œr. Hon har sin bas i LuleŒ men har fŒtt alltfler uppdrag som handledare Œt andra som arbetar med dessa personer.

                                                               Text och bild: Hans Hallerfors

 

Tips: I Intra nr 1/02 har Agneta Johansson sjŠlv beskrivit sitt arbete i en artikel.