Artikel ur Intra 3/1995.

 

 

 

 

Tolkning eller manipulation

 

 

Av Christina Gustavsson, Hans Hallerfors och Thory Mollberg

 

 

I handikapplagen, LSS, stŒr det att verksamheten ska "vara grundad pŒ respekt fšr den enskildes sjŠlvbestŠmmande och integritet". Det Šr det fŒ som ifrŒgasŠtter idag. Mycket arbete har ocksŒ lagts ned pŒ att undersška vad detta egentligen innebŠr. €ndŒ upplever jag att de flesta som sysslat med dessa frŒgor brukar gšra halt just dŠr frŒgorna bšrjar bli svŒra. Att personer med utvecklingsstšrning ska fŒ bestŠmma om hur de vill leva sina liv Šr sjŠlvklart, men om man inte inser att fšrstŒndshandikappet i sig lŠgger hinder i vŠgen fšr sjŠlvbestŠmmandet sŒ riskerar mŒlsŠttningen att bli tomma fraser.

 

 

 

Fšr att skapa sig ett "eget" liv krŠvs att man vet vad man vill, att man fšrstŒr konsekvenserna av det man vŠljer och att man har fšrmŒga att uttrycka vad man vill. Dessutom krŠvs att man har resurser att fšrverkliga sina šnskningar.

 

 

Att veta vad man vill

 

Fšr att veta vad man vill krŠvs att man har en god jaguppfattning och att man har tillrŠckligt med sjŠlvkŠnsla fšr att vŒga och kunna stŒ fšr det som man vill.

 

Det Šr det fŒ som har. De flesta blir tveksamma nŠr restaurangmatsedeln kommer fram. Det Šr svŒrt att bestŠmma vad man egentligen vill ha pŒ tallriken. Ibland blir osŠkerheten pinsam. Fšr att rŠdda sig ur knipan sŠger man till sin bordsgranne: €h, jag tar samma som du! - Fšr det enklaste sŠttet att undvika osŠkerheten vid en valsituation Šr att šverlŒta valet till nŒgon annan.

 

Problemet med de flesta personer med utvecklingsstšrning Šr att de tidigt fŒr sin jagbild sšndertrasad av omgivningens mer eller mindre vŠlmenande omsorger. Eftersom den egna jagbilden Šr svag och outvecklad har man svŒrt att ta stŠllning till olika alternativ. Valsituationen blir dŒ plŒgsam och bŠsta sŠttet att undvika den plŒgan Šr att sŠga: Jag tar samma som du!

 

PŒ sŒ vis utvecklar mŒnga personer med utvecklingsstšrning en enastŒende fšrmŒga att "lyssna in" omgivningens fšrvŠntningar. Ja, det Šr min uppfattning att merparten av den verksamhet som idag utformats i tron att den stŠmmer šverens med den utvecklingsstšrdes vilja, i sjŠlva verket Šr ett uttryck fšr omgivningens vŠrderingar om vad som Šr ett bra liv fšr den enskilde.

 

Detta behšver inte innebŠra att det Šr nŒgot fel pŒ verksamheten som sŒdan. Men om vi inte vŒgar se och erkŠnna omgivningens (personalens, fšrŠldrarnas, tjŠnstemŠnnens, politikernas m fl) betydelse, sŒ riskerar vi att ytterligare fšrsŠmra den utvecklingsstšrdes sjŠlvbild. Om vi medvetet eller omedvetet ljuger och fšrsšker framstŠlla dessa insatser som ett uttryck fšr den utvecklingsstšrdes personliga vilja, hur ska dŒ denne kunna utveckla sin egen vilja?

 

 

Att fšrstŒ konsekvenser

 

De val vi gšr styrs av vŒra fšrestŠllningar om valets konsekvenser. Vi kšper troligtvis inte den dŠr fantastiska cd-spelaren som vi dršmmer om, eftersom vi vet att skulderna kommer att knŠcka vŒr ekonomi. Ett sŒdant val krŠver att vi fšrmŒr fšra ett abstrakt resonemang om framtida konsekvenser av vŒrt handlande.

 

I varierande grad innebŠr utvecklingsstšrningen att man har svŒrighet att fšra sŒdana resonemang. SjŠlva handikappet som sŒdant lŠgger alltsŒ hinder i vŠgen fšr valet. DŠrfšr behšver man hjŠlp med att fŒ konsekvenserna klarlagda. Ofta behšver man uppleva konsekvenserna konkret fšr att fŒ mšjlighet att fšrstŒ. Men i mŒnga valsituationer finns varken tid eller resurser till detta. DŒ Šr man hŠnvisad till omgivningens rŒd och vŠrderingar. Och dŠr finns stora mšjligheter till manipulation.

 

Allteftersom fler utvecklingsstšrda tar steget ut i samhŠllet och bšrjar den stapplande vŠgen att upprŠtta egen sjŠlvbild och jagstyrka, sŒ hŠnder olyckor pŒ vŠgen. Man kan lŠtt bli offer fšr skrupellšsa fšrsŠljare och/eller sina egna orealistiska šnskningar. DŒ behšvs ett rejŠlt skyddsnŠt som utan pekpinnar och fšršdmjukande fšrmaningar, kan skydda den utvecklingsstšrde frŒn skadliga konskvenser av val som man gjort utan att ha fšrstŒtt den lŒngsiktiga innebšrden.

 

 

Att uttrycka en vilja

 

Det Šr sjŠlvklart att Šven om man har en svag sjŠlvbild och/eller saknar fšrmŒga att fšrstŒ innebšrden i olika val sŒ innebŠr inte detta att man saknar all fšrmŒga att vŠlja. Oavsett hur grav funktionsstšrning man har, sŒ bŠr man pŒ ett lika rikt och varierat kŠnsloliv som alla andra. Och ur dessa kŠnslor spirar šnskningar och fšrestŠllningar om livet. Den bristande sjŠlvbilden och fšrstŒndshandikappet innebŠr bara att vŠgen till den egna insikten om dessa šnskningar Šr lŠngre och svŒrare.

 

Har man vŠl hittat dit mšter Šnnu en svŒrighet som hŠnger samman med funktionsstšrningen: man har svŒrt att uttrycka det man vill. Detta upplever vi som en sjŠlvklarhet nŠr det gŠller dem som saknar talsprŒk. Men Šven fšr dem som pŒ ett ytligt plan verkar kunna tala fšr sig utan hinder, kan det vara svŒrt att uttrycka komplicerade kŠnslor och šnskningar. Omgivningens fšrmŒga att inse dessa begrŠnsningar och med tŒlamod och lyhšrdhet hitta fram till en genuin fšrstŒelse Šr ofta bristfŠllig. KŠnslan av att inte bli fšrstŒdd leder lŠtt till passivitet, uppgivenhet och Šn mer sargat sjŠlvfšrtroende. Eller ilska och aggressivitet.

 

 

Tolkning

 

Det viktiga Šr att vi som arbetar med utvecklingsstšrda personer fšrmŒr se klart. Att vi kritiskt granskar vŒr oerhšrda betydelse fšr de val som formar den utvecklingsstšrdes liv. Att vi inser att merparten av dessa val inte Šr ett direkt uttryck fšr den utvecklingsstšrdes egen vilja utan istŠllet ett uttryck fšr vad omgivningen tolkar som varandes den utvecklingsstšrdes behov eller varandes i den utvecklingsstšrdes intresse. DŒ dyker en rad frŒgestŠllningar upp:

Vilka instrument anvŠnder vi nŠr vi tolkar?

 

Hur pŒverkas tolkningen av vŒra egna fšrdomar och fšrvŠntningar?

Hur ser vŒr medvetna eller omedvetna styrning av den utvecklingsstšrdes val ut?

 

 

Manipulation

 

Om vi inte stŠller dessa frŒgor, om vi inte klart kan skilja pŒ vad som Šr ett direkt uttryck fšr den utvecklingsstšrdes vilja och vad som Šr resultatet av omgivningens pŒverkan, švergŒr verksamheten lŠtt i skadlig manipulation. Den kŠnnetecknas av att den Šr dold. Bakom en mask av fšrstŒelse och vŠnlighet styr man den utvecklingsstšrde till mŒl vars huvudsakliga syfte Šr att tillfredsstŠlla omgivningens behov. Eftersom grundfšrutsŠttningen vid manipulation Šr den underliggande fšrestŠllningen att omgivningens vilja Šr densamma som den utvecklingsstšrdes, sŒ resulterar den i att fšrvirringen och osŠkerheten om det egna jagets grŠnser fšrstŠrks. Offren fšr denna ohederliga verksamhet kan vi se šverallt inom omsorgerna idag.

 

 

God pŒverkan

 

Att sŠga nej till den skadliga manipulationen och det falska medbestŠmmandet innebŠr inte att man sŠger nej till pŒverkan. Den respekt som man visar den utvecklingsstšrde genom att utelŠmna honom/henne till livssituationer och val som denne faktiskt inte klarar av att hantera, Šr bara uttryck fšr likgiltighet och oansvar infšr en medmŠnniska. Vi pŒverkas ju alla av vŒr omgivning och behšver sŒvŠl goda rŒd som stšd och hjŠlp under olika perioder av vŒrt liv. Den goda pŒverkan kŠnnetecknas av att den Šr Šrlig, respektfull och utgŒr frŒn en psykologisk fšrstŒelse av den utvecklingsstšrdes livssituation.

 

PŒ samma sŠtt behšver det i sig inte vara nŒgot fel i att den utvecklingsstšrde pŒ olika sŠtt harmoniserar sitt liv med omgivningens krav och fšrvŠntningar. Inte sŒ lŠnge den anpassningen sker utifrŒn en nŒgorlunda klar egen identitet. SŒ Šr dock alltfšr sŠllan fallet.

 

 

Komplexa behov

 

Fšr att kunna tolka behov krŠvs ocksŒ en insikt i behovens komplexitet. Oftast stannar vi vid det ytliga som t ex fritidsaktiviteter, bostadsšnskemŒl o s v. Men det finns andra behov som Šr av mer djupgŒende natur. Insikten i hur dunkla, motsŠgelsefulla och ambivalenta vi sjŠlva ofta Šr, stŠmmer till šdmjukhet och fšrsiktighet i detta arbete. Vetskapen om att jaget vŠxer till sig, inte bara genom att mšta fšrstŒelse och bekrŠftelse, utan ocksŒ i kamp mot omgivningen, stŠller speciella krav pŒ denna omgivning. Fšr en person kan det t ex under en viss period i livet vara ett dominerande behov att fŒ vara emot. Fšr en annan kan tillvaron upplevas som sŒ kaotisk och fšrvirrande att man helt enkelt behšver slippa att stŠllas infšr Œngestskapande valsituationer. Hur utformar man bŠst en verksamhet som ocksŒ kan tillfredsstŠlla sŒdana behov?

 

 

Jagstšdjande verksamhet

 

Medvetenheten om tolkningens vanskligheter mŒste kombineras med vetskapen om hur man bŠst stšdjer jagsvaga personer. DŠr finns mycket att lŠra. VŒr erfarenhet Šr att med rŠtt insiktsfullt stšd har personer med utvecklingsstšrning kraften att arbeta sig fram till sjŠlvsŠkerhet och jagstyrka. Men dŒ krŠvs att mŠnniskorna runt den utvecklingsstšrde har insikt i de processer som de deltar i, att de fšrmŒr skilja pŒ de egna behoven och den utvecklingsstšrdes och att man har en humanistisk och dynamisk mŠnniskosyn.

                 

Att lŠsa:

Att vara arbetsledare i gruppbostad fšr personer med utvecklingsstšrning. Christina Gustavsson, Hans Hallerfors och Thory Mollberg. Conators Fšrlag. December 1995. 135 sidor. Pris 195 kr vid bestŠllning frŒn e-post: hans.hallerfors@telia.com