Artikel frŒn Intra 4/2000.

 

Att skada sig sjŠlv

 

Av Karl Grunewald.

 

SjŠlvdestruktivitet Šr det grymmaste man kan trŠffa pŒ inom omsorgerna om utvecklings-stšrda. SvŒrfšrstŒeligt, fšr att inte sŠga obegripligt, i mŒnga fall. Och lika plŒgsamt fšr bŒde den det gŠller som fšr omgivningen. Visst fšrekommer det mindre ofta numera Šn fšr bara en tio till tjugo Œr sedan. Och visst har de svŒraste formerna fšrsvunnit. NŒgot har vi ju lŠrt oss under resans gŒng, framfšrallt om vikten av en "liten" och lugn miljš med kunnig personal. Men det fšrekommer likvŠl - ofta i kombination med autism - och det Šr inte lŠtt att behandla. Det finns helt enkelt ingen behandlingsmetod som gŠller fšr alla.

 

Gunilla Gerland har skrivit ett litet hŠfte om de olika faktorer som relaterar till sjŠlvskadande beteende och aggressivitet hos personer med autism och vilka modeller fšr behandling som finns. Det Šr en fin šversikt som visar hur komplext fšrhŒllandet Šr hos dessa personer. SjŠlv sŠger hon att vi idag inte har tillrŠckliga kunskaper fšr att sŠga att ett behandlingssŠtt Šr "rŠtt" och ett annat Šr "fel". Man mŒste sška sig fram. Den mest heltŠckande och den som bŠst vŠger in personens hela livssituation Šr den kanadensiska sju-stegs-modellen som hon beskriver.

 

Jag tycker att det Šr pŒfallande hur individcentrerade de flesta "modellerna" Šr. Stressreducering nŠmns, men i vŒrt land har vi en ingŒende erfarenhet av hur viktigt det Šr med en tillrŠttalagd miljš, ibland helt extrem. Personligen har jag Œtskilliga gŒnger upplevt betydelsen av att "rŠtt" person fŒtt bli personlig vŒrdare. Vem som Šr "rŠtt" person har man fŒtt pršva sig fram till. Det kan vara en betydligt Šldre eller en betydligt yngre, av samma eller av det andra kšnet etc. Men plštsligt har det sagt "klick" och vŠndpunkten Šr dŠr. Detta tillhšr de dŠr faktiska upplevelserna av en fšrfšrstŒelse i relationen till en svŒrt flerhandikappad person som inte lŒter sig mŠtas, men som likvŠl finns dŠr. Ragnar Furenhed Šr den ende i vŒrt land som har beskrivit det i sin bok  "En gŒtfull verklighet" (Carlssons).

 

Gerlands hŠfte passar utmŠrkt fšr strudiecirklar fšr i fšrsta hand personal pŒ gruppbostŠder. Hoppas nŒgot studiefšrbund gšr en handledning och griper tag i chansen.

 

 

Att lŠsa:

 

Gunilla Gerland. Hur kan man fšrstŒ och behandla utagerande och sjŠlvskadande beteende vid autism? En šversikt šver behandlingsmodeller och relaterade faktorer. Riksfšreningen Autism. 2000. 64 sidor. 75 kr. plus porto.

Fax 08 - 644 02 88, tel 08 - 702 05 80.