Artikel i Intra 4/1997

 

 

 

Men anstaltsskadorna finns kvar...

 

Hans Hallerfors

 

 

 

MŒnga av dem som idag lever ett normalt liv i samhŠllet har fŒtt sina grundlŠggande erfarenheter i en vŠrld som ter sig alltmer frŠmmande.

 

 

Av de personer med utvecklingsstšrning som idag fŒr insatser enligt LSS har troligen ca en fjŠrdedel mer eller mindre lŒngvarig erfarenhet av boende pŒ anstalter och vŒrdhem. MŒnga av dem har under de viktiga barn- och ungdomsŒren formats i en annorlunda vŠrld, dŠr den mŠnskliga samvaron byggde pŒ helt andra regler och lagar Šn dem de nu mšter. Risken Šr stor att beteenden och kŠnslomŠssiga reaktioner som, utifrŒn denna vŠrld ter sig helt naturliga, misstolkas.

Fšr den som sjŠlv inte har nŒgon erfarenhet av den mŠrkliga kultur som rŒdde pŒ vŒrdavdelningarna bara fšr tjugo Œr sedan kan det vara svŒrt att inse hur denna kultur fortfarande finns som ett levande element i vuxna personers tankebanor och reaktionsmšnster. Det Šr lŠtt att man stŠller sig helt ofšrstŒende till dem eller att man tolkar dem som uttryck fšr funktionshindret som sŒdant eller som en del av en psykisk sjukdomsbild. DŠrfšr Šr det viktigt att kunskaperna om livet pŒ gŒrdagens vŒrdavdelningar inte fšrsvinner.

 

 

Det fšrsta: Avskiljandet

 

Kunskapen om vad som hŠnder barn som i tidig Œlder skiljs frŒn sina fšrŠldrar och hamnar pŒ t ex ett barnhem Šr idag omfattande. Modersdeprivationen, utvecklandet av depressionstillstŒnd och oro, apati och sjŠlvdestruktivitet Šr ofta resultatet av den tidiga skilsmŠssan och den torftiga miljš som barnavdelningarna Šnda fram till 80-talet erbjšd. Fšr mŒnga upphšrde all naturlig kontakt med familj, slŠktingar och vŠnner. Man deporterades till en skrŠmmande och obegriplig miljš lŒngt borta frŒn alla naturliga sammanhang.

Dessa erfarenheter frŒn barnaŒren pŒverkar sjŠlvfallet den vuxne individen nŠr han eller hon ska finna sig till rŠtta i sitt nya liv. I bakgrunden finns sveket och den bristande tilliten till mŠnniskorna. Fšr mŒnga Šr det en nšdvŠndighet att Œtminstone i bšrjan avvisa djupgŒende mŠnskliga relationer och i-stŠllet sška sin tillit till rutiner eller fšremŒl vars bestŠndighet man lŠttare kan pŒverka. Ett litet fŒtal tenderar att sška sig sjŠlva i ett slags destruktivt upprepande av detta grundlŠggande tema: sveket. Genom att gŒng pŒ gŒng gšra sig omšjlig i de miljšer man hamnat i, skapar man dessa mardršmslika fšrlopp dŠr omgivningens ofšrmŒga att stŒ ut med aggressivitet och sjŠlvdestruktivitet leder till stŠndiga fšrflyttningar och nya svek. PŒ sŒ vis upprepas ett livstema och varje gŒng fŒr man samma bekrŠftelse pŒ att man Šr hopplšs, ošnskad och omšjlig.

 

 

VŒrdavdelningen: Vi och dom

 

Vi befinner oss i entrŽn till en vanlig vŒrdavdelning under 70-talet. Klockan Šr sju pŒ morgonen och in genom ytterdšrren kommer personalen. De fšrsvinner in i omklŠdningsrummet. Det Šr fšrbjuden mark fšr den som bor pŒ vŒrdavdelningen, men genom dšrrglipan kan man se att dŠrinne finns plŒtskŒp dŠr personalen hŠnger in sina vanliga klŠder fšr att sedan ta pŒ sig de vita (eller, i vissa fall pŒ 70-talet nŠr man ville mjuka upp anstaltsmiljšn; mintfŠrgade eller rosafŠrgade) rockarna och byxorna. Sedan kommer de ut och skyndar in till matrummet/fikarummet. €ven dŠr Šr man bortmotad och kan bara pŒ avstŒnd se hur de dricker kaffe och smŒpratar lite innan det blir dags fšr dem att i samlad tropp ge sig av till rummen fšr att vŠcka dem som Šnnu sover och bšrja morgonskštningen. Det Šr tvŒ helt olika vŠrldar som mšts.

I den utvecklingsstšrdes šgon mŒste personalen ha tett sig som ett helt annat folkslag fšr vilka andra regler och andra lagar gŠllde. DŠrifrŒn strŒlade makten šver allt som skedde pŒ avdelningen. PŒ olika sŠtt kunde man beveka makten och undfŒ nŒden av att bli omtyckt och omkramad. Man kunde vara liten och gullig, rolig eller duktig. Om man inte lyckades med det kunde man bli "brŒkig" och "kinkig". DŒ kunde man i bŠsta fall ŠndŒ fŒ uppmŠrksamhet. Men den nŒden var ibland opŒlitlig och nyckfull. Stod man inte ut med osŠkerheten kunde de starkaste skydda sig genom ilskna vredesutbrott och genom att i švrigt dra sig undan och fšlja reglerna. Man kunde ocksŒ falla till fšga och bli helt apatisk. Ett fogligt vŒrdkolli som leddes fram och Œter mellan sovrum, skštrum, dagrum och matsal.

Bestraffningar och smŒ men effektiva maktšvergrepp hšrde till vardagen pŒ vŒrdavdelningarna.

DŠrmed inte sagt att det inte fanns Škta vŠrme och samvaro ibland. Men den skedde pŒ personalens villkor. Allt kretsade kring personalen. Man lŠrde sig snabbt vilka som man trots allt kunde lita pŒ och vilka som man fick akta sig fšr. Eftersom personalens tillvaro framstod som det ouppnŒeliga idealet fšr hur livet skulle levas fšrsškte man att tillskansa sig en liten del av denna tillvaro genom att skaffa sig vanor och intressen som hŠngde samman med personallivet. Att samla pŒ nycklar kunde vara ett sŠtt att nŠrma sig "makten", att dricka kaffe och rška ett annat.

€ndŒ var personalen den part med vilken man hade det huvudsakliga sociala utbytet. Om man sŒlunda fšrsšker gšra sig en bild av hur synen pŒ social samvaro ter sig fšr den som vuxit upp pŒ en vŒrdavdelning sŒ kan man konstatera att den till stor del prŠglades av: maktlšshet, nyckfullhet och fšrstŠllning.

 

 

Ensamhet bland andra

 

PŒ vŒrdavdelningarna var det trŒngt. Men det som pŒ avstŒnd kunde te sig som intensiv samvaro fšrvandlades vid en nŠrmare anblick till sin motsats. De som vistades i dagrum och korridorer befann sig mestadels ljusŒr frŒn varandra. Som solitŠrer kretsade de runt eller satt och vaggade inneslutna i sig sjŠlva. Uppstod nŒgon samvaro utanfšr relationen vŒrdare - utvecklingsstšrd var den oftast ett undantag. Om man inte ska kalla konkurrensen fšr en relation. Fšr den grundlŠggande konflikten pŒ avdelningen var den om personalens gunst och uppmŠrksamhet. DŠr fanns en nŠstan osynlig hierarki och hackordning.

PŒ sŒ vis fšrvandlades ofta de medboende pŒ avdelningen till hotfulla konkurrenter som man stred mot eller undvek.

DŠrfšr sŒg man sŒ fŒ varaktiga och fina vŠnskapsfšrhŒllanden mellan dem som bodde pŒ vŒrdavdelningarna. IstŠllet byggde den samvaron ofta pŒ kamp och uppgivenhet.

 

 

Maten - njutning och plŒga

 

Maten var det centrala pŒ vŒrdavdelningen. Det var dŒ man slŠpptes ut frŒn dagrummet och in i matsalen. Man hade sina fasta platser och det gŠllde att vara pŒ alerten. Maten, ofta lite halvljummen frŒn centralkšket, slevades upp ur de rostfria kantinerna och delades ut av vŒrdarna. NŠr man vŠl satt sig hamnade sŒ en fylld tallrik framfšr nŠsan och sŒ var det bara att kšra igŒng. Satt man flera vid bordet gŠllde det att Šta snabbt sŒ att ingen knyckte ens kŠk och sŒ att man kanske kunde hinna med en pŒfyllning innan det tog slut i kantinerna. Personalen jŠktade fšr att hinna med att mata dem som inte kunde Šta sjŠlva och att samtidigt švervaka sŒ att ingen knyckte frŒn bordsgrannen. NŠr maten var slut pŒ tallriken fšrsvann den. Man torkades om munnen och leddes ut igen. SŒ sŒg matsituationen ut pŒ den vŒrdavdelning som jag sjŠlv arbetade pŒ fram till slutet av 70-talet. Men nŠr platsantalet minskades sŒ blev det vanligare att man satt ner tillsammans, att man lade upp maten pŒ fat och de som kunde tog maten frŒn faten. Men stškigt var det ofta.

PŒ sŒ vis utvecklade mŒnga en kluven instŠllning till maten.  ena sidan var maten dagens enda  avbrott  frŒn det lŒngsamma lunket  i dagrummet. En kort stund av njutning. Man hade suttit dŠr i timmar och vŠntat och sŒ plštsligt fanns den dŠr framfšr šgonen. Men Œ andra sidan var maten en plŒga. Det gŠllde det att skynda sig sŒ att man fick sŒ mycket som mšjligt. Man mŒste  vara vaksam gentemot de andra som fanns runt bordet och/eller gentemot personalen som kretsade dŠrovanfšr. Fšr en del tog det plŒgsamma šver Ð man vŠlte tallriken eller bšrjade skrika eller fick epileptiska anfall. Ibland resulterade detta i att man helt sonika blev utslŠngd ur matsalen och fick sitta i dagrummet, bakom den okrossbara rutan och se nŠr de andra Œt fŠrdigt.

 

 

SamhŠllet - sŒ skrŠmmande

 

DŒ och dŒ blev det utfŠrder. Ofta i en fullproppad buss som for till nšjesfŠltet eller till badstranden. VŒrdarna var vaksamma och nervšsa. Det gŠllde att alla skštte sig.

Att kastas ut frŒn de invanda och trots allt "trygga" rutinerna till en omgivning av undrande blickar och ovana beteenden mŒste ha varit lika omvŠlvande som om vi, av nŒgon outgrundlig anledning skulle ha forslats till nŒgon liten landsortsby i Tibet.

Det mŒste ha upplevts som mycket skrŠmmande och samtidigt lockande. DŠr fanns ju livet, det verkliga livet. Det som personalen pratade om i fika-rummet, det som visades pŒ TV och det som man en gŒng avskiljts ifrŒn.

Eftersom man befann sig pŒ ljusŒrs avstŒnd frŒn "det verkliga livet", sŒ formades en bild av detta liv som  inte helt stŠmde šverens med verkligheten. I vilket fall tror jag att bilden av det "andra livet", det dŠr "verkliga livet", finns som ett levande element hos mŒnga som vŠxt upp pŒ en vŒrdavdelning.

 

 

Tiden - den schemalagda

 

NŠr man lŒser in mŒnga mŠnniskor med olika problem pŒ en liten yta sŒ ligger kaos pŒ lur. Kaoset bekŠmpades genom rutiner och schemalŠggning. Dagen rutades in i de olika fasta momenten: personalavlšsning, vŠckning, morgonskštning, frukost, blšjbyte, personalrast, stŠd och tvŠtt, lunch, blšjbyte, kaffe med bulle, middag, kvŠllsskštning, lŠggning, personalavlšsning o s v. En del gick nŒgra timmar om dagen i sŠrskolan (nŒgra hade knappast nŒgon undervisning alls) och pŒ vuxenvdelningarna gick man till dagcentret. Ibland nŒgon utfŠrd eller promenad eller sŒ slŠpptes man ut pŒ den inhŠgnade gŒrden bakom vŒrdpaviljongen dŠr personalen švervakade. Vad som Šn hŠnde; utbrott, slagsmŒl, snšstorm, dšdsfall, julafton o s v, sŒ gŠllde ŠndŒ schemat. Och det styrdes av klockan. Den var mŠktigare Šn bŒde personal och fšrestŒndare. Obevekligt styrde den vŒrdhemmet. KŠnslor, aktiviteter, allt var underordnat dess šverhšghet. Ingenstans spelade tiden en sŒdan obeveklig roll som just pŒ vŒrdavdelningarna.

 

 

Dagrummet - den stillastŒende tiden

 

Samtidigt som de tidsbundna rutinerna styrde livets obšnhšrliga lunk pŒ vŒrdhemmet sŒ fanns det en plats dŠr tiden ofta verkade stŒ helt stilla: dagrummet. En mer torftig miljš har jag inte skŒdat Šn dessa salar med stryktŒliga fula mšbler, ibland fastskruvade i golvet, och stora fšnster som silade in ljuset genom vita gardiner. NŒgon stod och vaggade, fram och tillbaka, nŒgon satt och vred en liten pryl tŠtt framfšr šgonen, nŒgon sov och nŒgon mumlade eviga litanior. Denna  dagrummens hopplšsa intighet fšrstŠrktes av att mŒnga, Šven barn, frŒn mitten av 60-talet fick varierande doser av psykofarmaka. De flesta gick hela livet omkring i sina fula anstaltsklŠder - utkvitterade frŒn centralfšrrŒdet -  i nŒgot slags evig tidlšs dagrumsdimma.

 

 

KŠrleken - den hotade

 

Det var fŒ, mycket fŒ, av dem som bodde pŒ vŒrdavdelningarna, som lyckades hitta sin kŠrlek. Det berodde inte pŒ nŒgon sexualfientlighet hos personalen. I alla fall inte frŒn mitten av 60-talet och framŒt. Den sexuella revolutionen gjorde sitt intŒg pŒ vŒrdavdelningarna och det blev slut med att hŒlla hŠnderna ovanfšr tŠcket och att slŠpas in i kallduschen om man hade stŒnd. Sexualiteten bejakades och tillŠts, men knappast kŠrleken. Den som fšrsiktigt och rŠddhŒgat nŠrmade sig nŒgon av det andra kšnet fick finna sig i glada och okŠnsliga kommentarer frŒn makthavarna/personalen. Fšr det skšra, det trevande och vilsna sškandet fanns ingen plats. Det var underfšrstŒtt att den utvecklingsstšrde helt sŠkert hade sexuella kŠnslor som alla andra, men att hans/hennes kŠrlek skulle kunna vara lika himlastormande och šmtŒlig som "vanlig" mŠnniskors, nej, dŠr gick ett slags grŠns. IstŠllet blev den, i den mŒn den uppdagades, fšremŒl fšr mŒnga vŠnligt lustiga och šverseende kommentarer.

Inte heller fanns nŒgra stšrre mšjligheter att dra sig undan. Allt skedde infšr šppen ridŒ. ToalettbŒsen var šppna, dšrrarna in till sovrummen stod ofta halvšppna och var de stŠngda kunde ŠndŒ personalen komma instormande nŠrsomhelst. Det intima, hemligheterna och det fšrtroliga utbytet fanns helt enkelt inte.

Jag glšmmer aldrig det dŠr paret som jag šverraskade i en skogsglŠnta ovanfšr vŒrdhemmet. BŒda hade Downs syndrom och bodde pŒ olika avdelningar. Dom rusade upp med panik och rŠdsla i blicken, ordnade sina klŠder och rusade blint bort mellan snŒren. Jag kŠnde mig dum och generad som hade stšrt dom. Helst hade jag velat springa ikapp och sŠga att det var helt OK, dom behšvde inte vara rŠdda. Men jag bara stod dŠr med deras skrŠckslagna blickar brŠnnande pŒ nŠthinnan. Var inte detta den definitiva dšdsdomen mot vŒrdhemmet?  - en miljš som hade lyckats skapa en sŒdan skrŠck och fasa hos ett vuxet par som smšg sig samman i ett snŒr bakom vŒrdpaviljongerna.

En miljš som pŒ detta sŠtt perverterade och fšrstšrde de finaste mŠnskliga relationer kunde knappast kallas mŠnsklig.

 

 

Har tagit steget ut

 

VŒrdhemmen Šr nedlagda. Alla de som bodde dŠr har tagit steget ut i samhŠllet och det har gŒtt bŠttre Šn nŒgon kunnat fšrestŠlla sig. Trots denna bakgrund av uppvŠxt i en i grunden inhuman miljš sŒ har de flesta funnit sig tillrŠtta i egna lŠgenheter och/eller gruppbostŠder. Men att dŠrav dra slutsatsen att de miljšrelaterade skadorna fšrsvunnit vore att hoppas fšr mycket.

DŠr finns fortfarande han som reagerar med nŠrmast obegripliga vredesutbrott nŠr nŒgon rŒkar upprepa en vŠnlig tillrŠttavisning.

DŠr finns hon vars sjŠlvdestruktivitet grundlades pŒ en torftig barnavdelning pŒ 60-talet.

DŠr finns hon som fortfarande sšker sin trygghet i vŠxande tidningshšgar, som hon frenetiskt blŠddrar i utan att egentligen titta.

DŠr finns mŒnga som beter sig obegripligt nŠr det Šr matdags. Fšr att inte tala om alla dem som bara inte kan hantera den nya friheten med egen mat i kylskŒpet.

DŠr finns oron infšr varje relation som gŒr utanfšr personalkontakterna.

DŠr finns rŠdslan fšr samhŠllet, rŠdslan fšr personalens makt, rŠdslan fšr att bryta rutiner och hitta pŒ nŒgot annorlunda, rŠdslan fšr de andra, rŠdslan fšr att bli sviken. RŠdslan.

 

Allt eftersom tiden gŒr, allteftersom man hittar sin nya trygghet och allteftersom man kŠnner att man blir bemštt med respekt och omtanke sŒ minskar den rŠdslan. Men fšr den som vuxit upp pŒ det stora vŒrdhemmet kommer nog rester av den rŠdslan ŠndŒ alltid att finnas med.

Fšr dem som i det dagliga livet mšter dessa personer gŠller det att kŠnna till bakgrunden. DŒ škar mšjligheterna att ge ett bra och insiktsfullt stšd.

Tiden lŠker inte alla sŒr, men ganska mŒnga.