Artikel ur Intra 4/1997

 

 

 

 

SnŠllhet

 

 

 

Stšdet till personer med utvecklingsstšrning ska utformas sŒ som de sjŠlva vill ha det. Eller, fšr att tala med lagens ord: "Den enskilde ska i stšrsta mšjliga utstrŠckning ges inflytande och medbestŠmmande šver insatser som ges" (LSS 6 €).

 

Fšr dem som tagit detta till sitt hjŠrta har det vŠl i fšrsta hand tolkats som sŒ att den utvecklingsstšrde sjŠlv ska bestŠmma hur just hans eller hennes liv ska utformas. Med lyhšrdhet, fantasi och personkŠnnedom har medveten personal i gruppbostŠder, i daglig verksamhet och i distriktsteamen fšrsškt hjŠlpa den enskilde att, utan pekpinnar, hitta fram till just det som Šr uttryck fšr hans unika personlighet. Allt det praktiska: mat, fritidssysselsŠttning, bostad, arbete ska bŠra den enskildes kŠnnemŠrke och om han har den fšrmŒgan ska han kunna sŠga: Detta har jag bestŠmt! Och dŠrfšr Šr detta liv inte alltid detsamma som mina fšrŠldrar eller min personal skulle vilja att jag levde!

 

Men vilka krav har dŒ den utvecklingsstšrde pŒ personalen? Vilka egenskaper vill han eller hon helst se hos dem som fšrmedlar stšdet?

 

Tittar man i de numera ganska fŒtaliga personalannonserna brukar man hitta ord som: mogen, ansvarsmedveten, empatisk, fantasifull. Inget fel i det, men Šr det verkligen de egenskaper som en person med utvecklingsstšrning sjŠlv skulle anvŠnda?

 

"Hon ska vara snŠll!", det Šr det ord som man oftast fŒr till svar om man frŒgar dem som nu ska ha bestŠmmandet i sin hand. Tar man som personal sin uppgift pŒ allvar sŒ kommer man knappast ifrŒn detta ord: SnŠll!

 

SjŠlv har jag en kluven instŠllning till snŠllheten. "Finns det nŒgra snŠlla barn hŠr?", frŒgar tomten och i sitt hjŠrta vet man att den som Šr allra snŠllast Šr den som inte brŒkar och hŠvdar sin rŠtt. SnŠllhet som liktydigt med mesighet, konfliktrŠdsla och kanske till och med feghet. €ndŒ har jag anvŠnt mig av just det ordet i mŒnga sammanhang dŠr personer med utvecklingsstšrning Šr med. "Det kommer en ny personal i eftermiddag. Hon heter Lena och hon Šr snŠll." SŒ har jag sagt dŠrfšr att jag vetat vilket centralt och positivt laddat begrepp just snŠllheten Šr fšr dem som Šr beroende av andra fšr att klara av sina liv.

 

Men den snŠllhet som personer med utvecklingsstšrning frŒgar efter Šr kanske inte riktigt den som vi sjŠlva tŠnker pŒ nŠr vi smakar pŒ ordet. Min erfarenhet Šr att mŒnga personer med utvecklingsstšrning har en ganska klar uppfattning av hur en snŠll person Šr beskaffad: Det Šr nŒgon som man inte behšver vara rŠdd fšr. NŒgon som inte blir irriterad nŠr man gšr tokiga saker, nŒgon som lyssnar mer Šn hon pratar. Ja, nŒgon som fŒr andra att kŠnna att de duger och Šr omtyckta. Eller som ordboken definierar snŠll: som (ofta) handlar sŒ att andra fŒr det bra (synonym: godhjŠrtad).

 

SŒ enkelt och samtidigt sŒ svŒrt! SnŠllheten som skillnaden mellan bra och dŒliga omsorger. SnŠllheten som den mŒttstock som kommer att anvŠndas nŠr framtidens omsorger utvŠrderas av dem som ska ha inflytandet dŠršver. Jo, sŒ Šr det nog. Den som inte tror mig kan ju frŒga sjŠlv.

Hans Hallerfors