Artikel i Intra 1/2000.

 

 

 

 

GruppbostŠder fšr

personer med demens

 

 

Ulla Melin Emilsson vid Socialhšgskolan i Lund har undersškt fšrhŒllanden vid tre gruppbostŠder fšr personer med demens. Hon fann att vardagen prŠglas av passivitet - sittande och tittande pŒ TV. I verkligheten vill de inneboende genomgŒende vara tillsammans med personalen, sŠrskilt i de praktiska sysslorna.

 

SŒ mŒnga som 28 av de 38 vŒrdbitrŠdena var besvikna šver kontakten med de inneboende, ledningen och organisationen. De tillbringar stšrre delen av sin arbetstid tillsammans med varandra. De švriga tio kallar hon fšr "de som orkar". - de Šgnar sin arbetstid Œt brukarna.

 

Den stora skillnaden mellan "de besvikna" och "de som orkar" Šr att de fšrra inte fŒr sina insatser och sin identitet bekrŠftad i umgŠnget med de inneboende. Dessa har ju ett tillstŒnd som innebŠr att deras identitet upplšses successivt. En person med demens vet ofta inte lŠngre vem hon Šr, dŒ kopplingen mellan den inre och den yttre vŠrlden, liksom mellan livet nu och dŒ, inte fungerar. VŒrdbitrŠdena fŒr dŠrfšr inte den bekrŠftelse pŒ sina insatser och den kontakten i švrigt som innebŠr en stimulans i arbetet. Detta behov tillfredsstŠlls dŠrfšr istŠllet genom umgŠnge med varandra. Detta leder i sin tur till att personer med demens ofta inte fŒr det stšd de behšver fšr att bibehŒlla sin identitet.

 

"De som orkar" bland personalen har tydligen en fšrmŒga att bŒde bekrŠfta brukarna sŒvŠl som sig sjŠlv i den šmsesidiga kontakten.

 

Ulla Melin Emilssons slutsats Šr att det Šr nšdvŠndigt att personalen fŒr en kvalificerad och kontinuerlig handledning, som bšr inrymma bŒde den efterfrŒgade bekrŠftelsen och de kunskaper som behšvs fšr att fšrstŒ sŒvŠl de egna handlingarna som de vŒrdades agerande.

 

                                                Ur Social forskning nr 4, 1999