Artikel i Intra 3/2000.

 

 

 

 

Gruppbostaden har fšrŠndrats!

 

 

Av Hans Hallerfors

 

 

 

Svaren frŒn de 16 slumpvis utvalda gruppbostŠderna (Se artikel ÓHur ser det ut?Ó) bekrŠftar det som vi lŠnge har anat: att

gruppbostaden som boendeform fšr vuxna personer med utvecklingsstšrning sakta hŒller pŒ att fšrŠndras. PŒ de 20 Œr som gŒtt sedan gruppbostaden ersatte vŒrdhemmet som den vanligaste boendeformen har mycket hŠnt. NŒgra fšrŠndringar syns klart, andra kan man ana.

 

 

Egna lŠgenheter

 

Alltfler bor i egna lŠgenheter. De flesta har tillgŒng till ett gemensamhetsutrymme. I det stora hela kan man alltsŒ sŠga att intentionerna lyckats. Den som sšker plats i gruppbostad har rŠtt till en egen fullvŠrdig lŠgenhet och dessutom ett gemensamhetsutrymme om sŒ šnskas. Undantaget Šr framfšr allt storstŠderna, med Stockholm som extra dŒligt exempel. DŠr Šr det alltfšr mŒnga som hŠnvisas till enkelrum och delar sŒvŠl toa som vardagsrum och kšk. Det Šr hšg tid att skrota dessa gamla "inack"!

 

 

FšrestŒndarrollen har fšrŠndrats

 

FšrestŒndarnas arbetsuppgifter har Šndrats. Fšr 20 Œr sedan fanns oftast fšrestŒndaren pŒ plats i gruppbostaden och deltog i arbetet. Ofta fanns tom en bitrŠdande fšrestŒndare dŠr! Idag Šr fšrestŒndaren/arbetsledaren nŒgon som sitter pŒ kommunkontoret, har hand om en rad enheter och pŒ sin hšjd dyker upp en gŒng i veckan. I personalgruppen finns sŠllan nŒgon som har ett officiellt mandat att ta ansvar fšr helheten. Det hŠr fungerar sŠkert fint pŒ mŒnga hŒll - vŒrdare Šr ett ansvarsfullt slŠkte - men man kan ocksŒ misstŠnka att informell "dŒlig" ledning, personalmotsŠttningar mm kan uppstŒ. En del har lšst det genom att ge nŒgon ett lite extra ansvar och t ex inrŠtta samordnartjŠnster. Men faktum kvarstŒr, idag finns fšr det mesta ingen reell arbetsledning i gruppbostŠderna!

 

 

PersonaltŠtheten

 

Utan att vara helt sŠker kan man ŠndŒ ana att personaltŠtheten skiftar (oberoende av vŒrdtyngd) šver landet. PŒ vissa hŒll har man tid och mšjlighet att hjŠlpa de boende till ett rikt fritidsutbud, pŒ andra hŒll verkar personaltŠtheten inte medge annat Šn det absolut nšdvŠndiga.

 

 

€ta sjŠlv eller tillsammans

 

Matsituationen hŒller lŒngsamt pŒ att fšrŠndras. Tidigare var det sjŠlvklart att man Œt alla mŒltider gemensamt. Idag fšredrar mŒnga att Šta sjŠlva, med eller utan personalstšd, i den egna lŠgenheten. Men, fšr dem som inte aktivt fšrmŒr att uttrycka sin vilja, Šr frŒgan kŠnslig. Fšr det mesta handlar det om personalens professionalitet. Man mŒste vŠga den enskildes behov av sjŠlvstŠndighet mot behovet av gemenskap. Och pršva sig fram. Ofta fungerar blandningen bŠst, att de som sŒ vill Šter gemensamt pŒ helgen, men att man annars lagar mat i lŠgenheterna.

 

 

Konferenser

 

Personalens professionalitet visas bl a i konferensverksamheten. €ven dŠr skiftar det mycket, frŒn en gŒng var 5:e vecka till varje vecka. Detta speglar, tror jag, kommunernas syn pŒ dels vŒrdaryrket och dels behovet av att ge ett mŒlmedvetet och strukturerat stšd till dem som har sina hem i gruppbostŠderna. En frŒga som ligger nŠra denna Šr naturligtvis utbildningsnivŒn. Den frŒgan har inte ingŒtt i intervjuerna eftersom det oftast Šr svŒrt att fŒ fram riktiga uppgifter. Men tveklšst hŒller utbildningsnivŒn och professionaliteten pŒ att minska, speciellt i storstŠderna.

 

 

Personalens utgifter

 

Vem som ska betala fšr personalens utgifter vid utfŠrder o dyl Šr kanske inte sŒ viktig i sig. Men den avslšjar att kommunerna har helt olika syn pŒ sŒvŠl utvecklingsstšrdas rŠttigheter som pŒ vŒrdaryrket. I dag finns det fyra huvudlinjer:

A. Personalen betalar fšr sig sjŠlva nŠr man t ex fikar eller gŒr pŒ bio.

B. De boende betalar fšr medfšljande personal.

C. Kommunen betalar, men kassan Šr sŒ dŒligt tilltagen att detta i praktiken inte fungerar.

D. Kommunen betalar och gruppbostaden har en lagom tilltagen handkassa sŒ att man kan gšra utfŠrder, fika eller gŒ pŒ t ex hockey.

Inga alternativ utom D Šr acceptabla.

 

Till sist, tack alla ni som tagit er tid att svara pŒ mina frŒgor!