Artikel i Intra 3/2000.

 

 

 

 

Hur ser det ut?

 

 

 

 

I dag bor merparten av vuxna personer med mŒttlig eller grav utvecklingsstšrning i en gruppbostad. Men gruppbostŠdernas utseende och standard skiftar šver landet.

  Mycket har ocksŒ hŠnt med gruppbostŠderna sedan de bšrjade dyka upp pŒ 70-talet. DŒ hade de flesta bara enkelrum och delade ibland sŒvŠl toalett som kšk. Man Œt gemensamt. Det fanns ofta sŒvŠl fšrestŒndare som bitrŠdande fšrestŒndare pŒ plats. PersonaltŠtheten var fšr det mesta god och medgav ett nŒgorlunda rikt fritidsliv. VŠldigt ofta var det de boende som stod fšr personalens kostnader nŠr man gjorde utfŠrder och dylikt. Allt detta har fšrŠndrats.

   INTRA satte sig vid telefonen och ringde runt till 16 slumpvis utvalda gruppbostŠder i landet. Och stŠllde frŒgor om detta.

 

 

 

16 gruppbostŠder

 

HŒrsta gruppbostad, €lvkarleby.

I gruppbostaden finns fem lŠgenheter, men bara fyra personer bor dŠr fšr nŠrvarande.  Det Šr tre Šldre, rullstolsburna personer med utvecklingsstšrning (mellan 69-85 Œr), samt en yngre, (28 Œr). Gruppbostaden har gemensamhetsutrymme. Vid helgerna lagar man gemensam mat, annars mest i lŠgenheterna. De Šldre personerna fšredrar att Šta tillsammans, men inte den yngre. Fšr det mesta Šr man tvŒ personal i tjŠnst pŒ dagtid och tre av de boende Šr alltid hemma. De behšver hjŠlp med det mesta. Ingen fšrestŒndare finns pŒ stŠllet, denne sitter pŒ kommunhuset och ansvarar fšr flera andra enheter samt personliga assistenter. FšrestŒndaren finns pŒ plats ca en gŒng i veckan. Personalen har konferens varannan torsdag. Ibland gšr man utfŠrder med de boende. DŒ behšvs det oftast extrapersonal. Personalen fŒr sjŠlva betala fšr ev kostnader vid utfŠrd (t ex fika).

UppgiftslŠmnare: Hannele Holkko.

 

 

Bjšrkbackens gruppbostad, NorrtŠlje.

Sex Šldre personer med utvecklingsstšrning har sina hem i gruppbostaden. De har egna, fullgoda lŠgenheter och ett gemensamhetsutrymme. FšrestŒndaren finns pŒ plats pŒ dagarna. Personalen lagar mat och man Šter de flesta mŒltider gemensamt. Fšr det mesta Šr det tvŒ personal i tjŠnst och pŒ grund av de boendes Œlder kommer man inte ut sŒ ofta. Skulle sŒ ske betalar personalen sjŠlva sina kostnader nŠr man fikar o dyl.

UppgiftslŠmnare: Gun Eriksson.

 

 

VallnŠsvŠgens gruppbostad, Storuman.

HŠr bor sex personer i egna lŠgenheter med gemensamhetsutrymme. Gruppbostaden Šr inrymd i en villa. De har olika grader av utvecklingsstšrning och Šr i Œldrarna 23 till 70 Œr. TvŒ av dem Šr rullstolsburna. Frukost Šter man i den egna lŠgenheten. De som Šr hemma pŒ dagen Šter lunch tillsammans. TvŒ av de boende Šter middag fšr sig sjŠlva, de andra tillsammans. Man Šr fšr det mesta tvŒ personal i tjŠnst under dagen. FšrestŒndaren kommer pŒ personalkonferensen var fjŠrde onsdag men fšr švrigt Šr man utan arbetsledning pŒ plats. Man fšrsšker komma ut nŠr personalsituationen tillŒter det. Personalen betalar sjŠlva, ur egen ficka om man t ex fikar.

UppgiftslŠmnare: Britt Inger Berglund.

 

 

ValvŠgens gruppbostad, V:a Fršlunda (Gšteborg).

HŠr bor fem personer med olika grader av funktionshinder. En person Šr rullstolsburen. Alla har egna lŠgenheter, men det finns ocksŒ ett gemensamhetsutrymme, dit man kan gŒ om man kŠnner sig ensam. All mat lagas i lŠgenheterna. FšrestŒndaren ansvarar fšr flera liknande enheter och kommer pŒ besšk ca en gŒng i veckan. Personalen har konferens tvŒ gŒnger per mŒnad. Fšr det mesta Šr man en personal i tjŠnst pŒ fšrmiddagen och fyra pŒ eftermiddagen. Vid ev utfŠrder betalar kommunen personalens kostnader.

UppgiftslŠmnare: Marianne Karlsson.

 

 

Ekebackens gruppbostad, Ljungby.

I 10 olika enheter har sammanlagt ca 40 personer sina hem. Enheterna Šr utspridda šver hela staden. I den enhet vi ringde till sitter fšrestŒndaren Jan Olsson (han Šr fšrestŒndare fšr alla enheterna). I den aktuella gruppbostaden bor fyra personer med mŒttlig utvecklingsstšrning i egna lŠgenheter med ett gemensamhetsutrymme. Allt Šr inrymt i en villa. PŒ varje enhet finns en samordnare som fŒr lite bŠttre lšn och har ett visst ansvar fšr just den enheten. Samordnarna har ocksŒ egna mšten dŒ man planerar verksamheterna pŒ de olika enheterna. De boende Šter inne i sin egen lŠgenhet mŒndag - torsdag. Fredag, lšrdag och sšndag Šter man tillsammans av sociala skŠl. Jan Olsson hinner inte riktigt med att besška alla enheter en gŒng i veckan. Personalen har konferens var 3:e vecka.  Man Šr en personal i tjŠnst under dagen. Vid utfŠrder betalar kommunen fšr personalens kostnader.

UppgiftslŠmnare: Jan Olsson.

 

 

LšvŠngens gruppbostad, SŠvsjš.

I gruppbostaden bor tre personer. Ytterligare fyra personer bor i egna lŠgenheter utanfšr gruppbostaden men fŒr sin service dŠrifrŒn. De som bor i gruppbostaden har lindrig utvecklingsstšrning till viss del kopplad med psykiska problem. Gruppbostaden Šr en lŠgenhet dŠr de boende har egna rum och egen toalett men delar kšk och vardagsrum. FšrestŒndaren sitter pŒ kommunkontoret. Man har informationsmšte en gŒng i veckan (15 minuter) och personalkonferens var 14:e dag. De som bor i gruppbostaden lagar mat gemensamt, men de som bor i ytterlŠgenheterna lagar sin egen mat eller kšper fŠrdiglagat i servicehusets restaurang. Man Šr oftast bara en personal i tjŠnst under dagen.  Kommunen betalar personalens utgifter vid utfŠrder o dyl.

UppgiftslŠmnare: IrŽn Skoog.

 

 

Gruppbostaden BlŒsippan, Ystad.

HŠr bor fem personer med grav utvecklingsstšrning. TvŒ av dem Šr rullstolsburna. Gruppbostaden Šr inrymd i en villa. De boende har inte fullgoda lŠgenheter, de delar vardagsrum och kšk. NŒgra delar ocksŒ toalett. Men, det ska bli Šndring pŒ detta! Man har bšrjat planera flytten till en fullvŠrdig gruppbostad dŠr de boende ska fŒ egna lŠgenheter.

Fšr det mesta lagar man mat gemensamt. Personalen Šr oftast fem personer pŒ morgonen och nŒgot fŠrre pŒ kvŠllen. Man har personalkonferens ca en gŒng i mŒnaden. Den dagliga verksamheten ingŒr i boendet och det Šr samma personal som stŒr fšr den. €ven detta ska Šndras efter flytten. Kommunen betalar personalens utgifter vid utfŠrder o dyl.

UppgiftslŠmnare:  Kerstin Sander.

 

 

torps gruppboende, Hššr.

Sex personer bor i skilda lŠgenheter i ett flerfamiljshus. Det finns ett gemensamhetsutrymme kopplat till lŠgenheterna. De flesta har en mŒttlig utvecklingsstšrning och fysiska tillŠggshandikapp. De har alla nŒtt šver pensionsŒldern. Alla mŒltider utom frukosten Šter man gemensamt.

Det finns en person i personalgruppen som Šr samordnare och arbetar dagtid. Men denne har inget arbetsledaransvar och jobbar med i arbetslaget. Arbetsledaransvaret har vŒrd- och omsorgschefen och den bitrŠdande  chefen som har sitt kontor pŒ servicehuset. De ansvarar fšr all vŒrd och omsorg (Šven ŠldrevŒrd) i distriktet. Den bitrŠdande chefen brukar besška gruppbostaden ca en gŒng i veckan.  PŒ fšrmiddagarna Šr man tvŒ personal i tjŠnst, pŒ eftermiddagen Šr man tre, men efter kl 19 arbetar bara en personal. Man Œker pŒ utfŠrder ibland och ibland kommer en fritidsledare och ordnar aktiviteter. Man har en vŠl tilltagen handkassa som betalar pertsonalens utgifter vid utfŠrd.

UppgiftslŠmnare: Kerstin Delin.

 

 

Gruppbostaden EdsvŠgen 200, TrollhŠttan.

PŒ EdsvŠgen finns tvŒ gruppbostŠder i tvŒ villor intill varandra. Personalen pŒ de bŒda gruppbostŠderna hjŠlper varandra om det behšvs. PŒ den ena bor fšr nŠrvarande 4 personer som fast boende. En ytterligare person har nyss avlidit. Dessutom finns en korttidsplats.

De boende Šr gravt utvecklingsstšrda, en av dem Šr rullstolsburen. De har egna lŠgenheter som Šr kopplade till gemensamhetsutrymmen (kšk, vardagsrum). Alla mŒltider Šts gemensamt. Under hela dagen Šr man tvŒ personal i tjŠnst, pŒ natten finns en nattpersonal. Deras chef Šr omrŒdeschef fšr fyra boendeenheter. Denne kommer pŒ besšk ca en gŒng i veckan. Personalen har konferens varannan vecka. En av personalen tar lite extra ansvar fšr verksamheten men har inget arbetsledaransvar och inte hšgre lšn. Man har en gemensam buss med den andra boendeenheten och den anvŠnder man ofta fšr utfŠrder och semesterresor. Fšr det mesta Šr det kommunen (handkassan) som betalar fšr personalens kostnader, men ibland hŠnder det att de boende betalar t ex mat fšr medfšljande personal.

UppgiftslŠmnare: Elisabeth Lindqvist.

 

 

Almhults gruppbostad, Torslanda.

HŠr bor fem vuxna personer med utvecklingsstšrning och autism. De har egna lŠgenheter och ett gemensamhetsutrymme i en villa. I stort sett sŒ lagar man all mat gemensamt. FšrestŒndaren kommer pŒ besšk ca en gŒng i veckan och man har personalkonferens tvŒ gŒnger pŒ fem veckor. Fšr det mesta arbetar 3-4 personal pŒ dagtid. Vid utfŠrder betalar kommunen (handkassa) eventuella kostnader fšr personalen.

UppgiftslŠmnare: Martin Cannert.

 

Nacka gruppbostad, Stockholm.

HŠr bor fem personer med mŒttlig eller grav utvecklingsstšrning i en lŠgenhet. DŠr har de var sitt rum och en egen toalett. Men de delar kšk och vardagsrum. Man Šter alltid tillsammans. FšrestŒndaren ansvarar fšr flera enheter och kommer pŒ besšk ett par gŒnger i veckan. Tre personal Šr  i tjŠnst under dag/kvŠll. Man har personalkonferens varannan vecka. SŒ gott som varje dag fšrsšker man komma ut pŒ utflykter. De boende betalar dŒ personalens kostnader (t ex fika, intrŠde). Men fšr det mesta brukar man ha med sig egen matsŠck frŒn gruppbostaden.

UppgiftslŠmnare: Latifa Amali.

 

 

Gruppbostaden SolglŠntan, Rinkeby, Stockholm.

Fem personer med mŒttlig utvecklingsstšrning bor hŠr, tre av dem har Downs syndrom. Gruppbostaden Šr en stor lŠgenhet i ett vanligt hyreshus. De boende har egna rum men delar kšk, vardagsrum och toaletter. Det finns bara tvŒ toaletter, en fšr mŠnnen och en fšr kvinnorna. Personalen anser inte att detta Šr fullvŠrdiga lŠgenheter och arbetar pŒ att fšrsška stŠrka de boendes identitet pŒ olika sŠtt. Man har inrŠttat matplats i rummen sŒ de som vill kan Šta fšr sig sjŠlva - vilket de flesta vŠljer. Man har ocksŒ skapat ett litet provisoriskt kšk dŠr kvinnorna kan laga mat sjŠlva i mikron. SŒ lŒngt det gŒr fšrsšker man, trots fšrutsŠttningarna, erbjuda olika alternativ fšr dem som bor dŠr. Man har arbetsplatstrŠff fšr personalen en gŒng i mŒnaden. DŒ kommer enhetschefen som ansvarar fšr verksamheten. Personalen har ocksŒ, inom sig, utsett en gruppledare, men denne har inget formellt ansvar och fŒr inget extra betalt. PŒ fšrmiddagen Šr man en personal i tjŠnst, pŒ eftermiddagen tvŒ och pŒ kvŠllen, frŒn kl 20, Šr man Œter en personal i tjŠnst. Kommunen betalar personalens utlŠgg vid utfŠrder, men eftersom det inte finns sŒ mycket pengar till detta sŒ blir det inte alltid av att man kommer ut.

UppgiftslŠmnare: Susanne Danner.

 

 

GrundstensvŠgen, Uppsala.

HŠr bor fem personer med mŒttlig eller lindrig utvecklingsstšrning i egna lŠgenheter i en villa. Till lŠgenheterna Šr kopplat ett gemensamhetsutrymme. De boende Šter frukost sjŠlva i den egna lŠgenheten, men middag Šter man gemensamt.

Personalen Šr tvŒ personer pŒ fšrmiddagen och 2-3 personer pŒ eftermiddag/kvŠll. FšrestŒndaren finns pŒ plats 2-3 heldagar i veckan (hon ansvarar fšr ytterligare en enhet) och personalen har konferens 3 gŒnger pŒ fem veckor.

UtfŠrder genomfšrs nŠr personaltŠtheten tillŒter. Kommunen betalar fšr personalens extrakostnader vid utfŠrderna.

UppgiftslŠmnare: Bitten Egnell.

 

 

KŠllgatans gruppboende, StrŠngnŠs.

TvŒ ungdomar och tre pensionŠrer bor i denna gruppbostad. De har en lindrig eller mŒttlig utvecklingsstšrning, tvŒ av dem Šr rullstolsburna. Alla har egna lŠgenheter (i ett hyreshus) och har tillgŒng till ett gemensamhetsutrymme (en lŠgenhet). De yngre Šter fšr det mesta ensamma i sina lŠgenheter medan de Šldre Šter tillsammans i gemensamhetsutrymmet. Det finns ingen arbetsledare pŒ enheten, enhetschefen har sitt kontor pŒ ett dagcenter i nŠrheten. Denne ansvarar fšr all handikappomsorg i kommunen. Behšver de nŒ enhetschefen kan de ringa eller gŒ šver till dennes kontor. Personalen har eget personalmšte var tredje vecka. PŒ fšrmiddagarna Šr man tre personal i tjŠnst, em/kvŠll Šr man tvŒ. I stort sett varje dag genomfšr man nŒgon utfŠrd eller aktivitet. Personalens merkostnader betalas dŒ av kommunen.

UppgiftslŠmnare: Jessika Svensson.

 

 

SkšrdevŠgens gruppbostad, Kungsbacka.

HŠr bor fyra personer, varav tre har Downs syndrom och en person har autism. De har alla fullgoda lŠgenheter och ett gemensamhetsutrymme. TvŒ dagar i veckan bjuder man in varandra och Šter i varandras lŠgenheter. Men frukost och kvŠllsmat Šter man alltid i den egna lŠgenheten. Arbetsledaren kommer pŒ besšk ca en gŒng i veckan, denne ansvarar fšr ytterligare tre enheter. Fšr det mesta Šr man en personal i tjŠnst pŒ fšrmiddagen och tvŒ pŒ eftermiddagen.  Man har personalkonferens tvŒ gŒnger pŒ fem veckor. Ibland Œker man pŒ utfŠrder. Oftast betalar personalen sjŠlva fšr sina kostnader dŒ, men ibland, vid t ex middag ute, kan det betraktas som "pedagogisk mŒltid" och dŒ betalar kommunen. De boende betalar aldrig fšr medfšljande personal.

UppgiftslŠmnare: Helena Hugosson.

 

 

Badhusbergets gruppbostad, Lysekil.

Sju personer bor i egna lŠgenheter i ett hyreshus. De boende har olika grader av utvecklingsstšrning, en Šr rullstolsburen. Det finns en ytterligare lŠgenhet som anvŠnds som gemensamhetsutrymme. DŠr samlas man ofta. Alla mŒltider Šts gemensamt dŠr.

FšrestŒndaren ansvarar fšr tvŒ enheter och stŒr i daglig kontakt med bŒda. Man Šr tvŒ personal i tjŠnst under dagen, en pŒ natten. Personalen har personalmšte var annan vecka.

Utflykter och utfŠrder genomfšrs om man har tillgŒng till buss. Med den genomfšr man ocksŒ semesterresor. Man hittar ofta pŒ olika aktiviteter. Personalens kostnader betalar kommunen om den inte šverstiger 20 kr (vid t ex fika). Kostar det mer fŒr personalen lŠgga till sjŠlva.

UppgiftslŠmnare: Stefan Andreasson.

 

SammanstŠllning av Hans Hallerfors.