Artikel ur Intra 3/1995.

 

 

 

 

Besškstider i gruppbostad?

 

 

 

Fšr nŒgra Œr sedan nekades en moder, tillika god man, tilltrŠde till den vŒrdhemsavdelning dŠr hennes utvecklingsstšrde son bodde. Besšksfšrbudet gick inte att šverklaga eftersom det inte fanns nŒgon lag som reglerade ett sŒdant fšrbud.

 

Denna frŒga vandrade upp till den europeiska kommissionen fšr mŠnskliga rŠttigheter DŠr ansŒg man att frŒnvaron av mšjligheter till rŠttslig pršvning av en sŒdan allvarlig frihetsinskrŠnkning, innebar ett brott mot konventionen om mŠnskliga rŠttigheter.

 

Fšr att rŠtta till detta har nu regeringskansliet utarbetat ett lagfšrslag om "BesšksinskrŠnkningar pŒ institutioner inom vŒrdomrŒdet". Lagen gŠller alla institutioner som tillhšr stat, kommun eller landsting. Den Šr tillŠmplig pŒ sŒvŠl de institutioner som drivs utifrŒn en tvŒngslagstiftning (t ex lagen om vŒrd av unga, lagen om vŒrd av missbrukare, lagen om psykiatrisk tvŒngsvŒrd) som pŒ de dŠr mŠnniskor bor frivilligt och erhŒller insatser (tex genom SocialtjŠnstlagen eller LSS).

 

Det innebŠr i praktiken att om nŒgon skulle komma pŒ den befŠngda idŽn att infšra besškstider pŒ en gruppbostad, sŒ kommer det att finnas rŠttslig grund fšr att gšra sŒ! Socialdepartementet som utarbetat lagen Šr mycket tydlig i denna frŒga: "GruppbostŠder kan dock inte anses motsvara eget boende ... Gruppbostaden Šr tŠnkt fšr den som har ett sŒ omfattande tillsyns- och omvŒrdnadsbehov att mer eller mindre kontinuerlig nŠrvaro av personal Šr nšdvŠndig. SŒvŠl det stora vŒrdbehovet hos de boende som de gemensamma utrymmena i en gruppbostad kan i vissa fall innebŠra att det finns behov av besšksinskrŠnkningar."

 

Det Šr naturligtvis en alldeles hŒrresande tanke att personal pŒ en gruppbostad skulle ha rŠtt att infšra den typen av besšksrestriktioner som lagen talar om. Lagfšrslaget Šr, vad det gŠller denna del, illa genomtŠnkt och totalt onšdigt.