Artikel i Intra 3/1999.

 

 

Nya domar:

 

En gruppbostad

fŒr inte se ut

hur som helst!

 

 

 

 

RŠtten till en fullvŠrdig gruppbostad

 

En 26-Œrig funktionshindrad kvinna bodde i en gruppbostad dŠr hon bara hade ett mindre rum, utan egen dusch och toalett. Hon ansškte om att fŒ bo i en fullvŠrdig gruppbostad men socialnŠmnden avslog hennes begŠran eftersom en sŒdan inte fanns tillgŠnglig.

 

LŠnsrŠtten ansŒg att kvinnan redan hade ett sŒdant boende som avses i 9€9 , Lagen om stšd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Med hŠnsyn till detta samt att en fullvŠrdig gruppbostad inte fanns till fšrfogande, fanns det inte tillrŠckliga skŠl fšr bifall till šverklagandet.

 

KammarrŠtten i Gšteborg (mŒl nr 240-1990, dom den 29 juni 1999) hŠnvisade till fšrarbetena till LSS. Det stŠlls sŠrskilda krav pŒ bostadsstandarden eftersom gruppbostaden Šr den enskildes permanenta bostad. Huvudregeln bšr vara att de generella byggbestŠmmelser som gŠller fšr bostŠder i allmŠnhet ocksŒ ska gŠlla fšr bostadslŠgenheter i gruppbostad. Det bšr finnas ett rum fšr personlig hygien samt utrymme med utrustning fšr matlagning och fšrvaring av livsmedel.

 

I det aktuella fallet var kvinnans behov inte tillgodosett genom den gruppbostad hon hade. KammarrŠtten Œlade kommunen att bereda kvinnan boende i gruppbostad med rum fšr personlig hygien samt ett utrymme med utrustning fšr matlagning och fšrvaring av livsmedel.

 

 

 

…stersundsmodellen fick baklŠxa i …stersund!

 

De rŠttsliga efterspelen runt …stersundsmodellen fortsŠtter. I …stersund liksom tidigare i Huddinge (se INTRA 2/99) har lŠnsrŠtten slagit fast att denna modell fšr boendet (ocksŒ kallad trapphusmodellen) inte Šr att betrakta som gruppbostad. Kommunen har alltsŒ ingen rŠtt att sjŠlvsvŒldigt Šndra insatsen genom att t ex ta bort gemensamhetsutrymmet.

 

…verklagandet gŠllde en person, NN, som i nŠstan 20 Œr bott i ett gruppboende med eget rum och tillgŒng till gemensamma utrymmen. 1995 byggdes detta inackorderingshem om och alla fick egna lŠgenheter med eget vardagsrum, badrum och kšk. Till lŠgenheterna hšr ett gemensamhetsutrymme men fšr att NN ska kunna ta sig dit mŒste han gŒ ut genom ytterdšrren och passera ytterligare tvŒ dšrrar. Gemensamhetsutrymmet Šr i praktiken en personallŠgenhet med kontor och konferensbord, dŠr ocksŒ ytterligare en personalgrupp som inte tillhšr NN har sin bas.

 

NN har en grav utvecklingsstšrning och har svŒrt att pŒ egen hand ta sig till personallŠgenheten. DŠrfšr kan han, enligt den gode mannen, inte lŠngre vŠlja mellan enskildhet och gemenskap och blir utelŠmnad till gemenskap med den personal som finns i den egna lŠgenheten. Enligt den gode mannen har hans beteende fšrsŠmrats. Hon hŠvdar ocksŒ att denna omvandling av boendet skett utan samrŒd med anhšriga och utan att det skett en serišs bedšmning av NN:s behov.

 

…stersunds kommun hŠvdade vid domstolsfšrhandlingarna att samrŒd visst skett med anhšriga och gode mŠn och att NN:s beteende fšrbŠttrats genom det nya boendet. Man sŠger ocksŒ att bostaden inte utgšr gruppbostad utan "servicelŠgenhet med tillgŒng till gemensamhetsutrymme".

Mot detta reagerade NN:s gode man eftersom kommunen tidigare nekat NN att erhŒlla personlig assistans med hŠnvisning till att han bor i gruppbostad och dŠrfšr inte har rŠtt till detta.

 

LŠnsrŠtten konstaterar i sin bedšmning att NN sškt och beviljats gruppbostad men att denna insats Šndrats till servicebostad utan att han begŠrt detta. Man sŠger ocksŒ att eftersom NN inte velat Šndra sitt boende och eftersom ingen individuell plan upprŠttats trots att den gode mannen ansškt om detta, sŒ har det ingen betydelse att nŠmnden anser att "nuvarande boende Šr till hans bŠsta". Man skriver vidare:

"LSS fšreskriver att den enskilde ska ha ett direkt inflytande, bŒde i planeringen och utformningen av insatsen och i genomfšrandet av den. Det krŠvs sŒledes mycket stor lyhšrdhet och respekt fšr de šnskemŒl som den enskilde ger uttryck fšr. Det Šr uppenbart att sŒdan hŠnsyn inte tagits i fšrevarande fall."

 

LŠnsrŠtten bifšll šverklagandet och Œlade …stersunds kommun att senast inom sex mŒnader se till sŒ att NN erhšll boende i gruppbostad.

KŠlla: MŒl nr 861-98 vid LŠnsrŠtten i JŠmtlands LŠn.