Artikel i Intra 3/1999.

 

 

 

 

 

HŠlsokontroller fšr dem som bor

i gruppbostŠder

 

 

 

Vem har ansvar fšr att de som bor pŒ gruppbostŠder gŒr pŒ hŠlsokontroller? Vem skall kontrollera medicinerna?

 

 

 

VŒrdcentralernas ansvar fšr de som bor i en gruppbostad innebar ett lyft fšr framfšrallt de lindrigt utvecklingsstšrda. Men pŒ mŒnga hŒll vet man fšr lite om den speciella medicinering som mŒnga utvecklingsstšrda Šr beroende av. Och man tar inte initiativ till hŠlsokontroll sŒ som det gjordes pŒ vŒrdhemmens tid.

 

Ofta har man fel fšrvŠntningar pŒ varandra: PŒ vŒrdcentralerna tror man att det finns sjukvŒrdsutbildad personal pŒ gruppbostŠderna, medan man dŠr tror att det Šr vŒrdcentralernas skyldighet kalla till hŠlsoundersškning. Ingetdera Šr rŠtt!

I VŠrmland har man kartlagt problematiken. Man skrev till de gode mŠnnen och bad om tillstŒnd. 116 svarade ja, 15 svarade nej och hela 38 svarade inte alls, trots pŒminnelse.

FrŒgan Šr om inte det var ambitišst i šverkant. Det finns inget integritetskrŠnkande eller sekretessbelagt i att frŒga den som bor pŒ en gruppbostad om hŠlsokontroller. Personalen har helt enkelt en skyldighet att veta det. Att sŒ mŒnga inte svarade visar Œterigen behovet av att aktivera de gode mŠnnen och informera dem om deras skyldigheter att samarbeta.

 

Inventeringen visade att 83% sŠllan eller aldrig gŒr pŒ nŒgon synkontroll och 88% pŒ nŒgon hšrselkontroll. Det Šr illa, sŠrskilt som mŒnga Šr gamla personer.

…ver 80% tar nŒgon medicin, 34% mot epilepsi och 46% mot nŒgon psykisk komplikation. 30% har inte fŒtt nŒgon information om medicinens biverkningar. Detta och att det sŠllan eller aldrig sker nŒgon uppfšljning hšr kanske till det allvarligaste i rapporten.

Inger NŠslund, som var ansvarig fšr inventeringen, tror att systemet med delningen av medicin med apodos kan vara en av orsakerna. Apodos kan nŠmligen fšrlŠngas Œr efter Œr utan att det gšrs nŒgon kontroll eller uppfšljning.

 

TandhŠlsan tycks enligt rapporten fungera bŠttre Šn omsorgen om sjŠlen.

 

Av denna inventering att dšma mŒste man gšra klart fšr sig vem som har ansvar fšr vad. Det Šr personalen som skall se till att den som bor i en bostad med sŠrskild service fŒr den hŠlso- och sjukvŒrd, tandvŒrd samt de hjŠlpmedel han behšver (se kommentaren till € 9b LSS).

Den medicinskt ansvariga sjukskšterskan i kommunen har bl a ansvar fšr att lŠkemedelshanteringen fungerar och fšr rutiner fšr hŠlsokontroller (se Socialstyrelsens allmŠnna rŒd 1997:10).

Den lŠkare som ordinerar ett lŠkemedel har ansvar fšr information och fšr ompršvning av ordinationen.

 

Men allt detta krŠver šmsesidig information och en bŠttre fšrstŒelse fšr den utsatthet sŠrskilt gravt handikappade. De har fšr det mesta svŒrt bŒde att registrera och fšrstŒ sina egna symtom och att kunna meddela sig om dem.

                                                                                                             Karl Grunewald

 

 

Att lŠsa:

 

Medicinsk uppfšljning av utvecklingsstšrda som flyttat frŒn vŒrdhem 1991-1995. En enkŠtsstudie i VŠrmland. 16 sidor plus bilagor. 1999. Pris 20:-  Vuxenhabiliteringen, Drottninggatan 27, 652 25 Karlstad. Tel. 054-19 40 72.