Artikel i Intra 4/2003.

 

Gruppbostad

eller

egen bostad

 

 

Av Hans Hallerfors

 

 

 

Jonas Sterner har flyttat frŒn gruppbostad till ett eget boende med personlig assistans. BŒde Socialstyrelsen och Kommunfšrbundet tror att alltfler kommer att fšlja hans exempel.

 

JONAS STERNER var 18 Œr nŠr han flyttade hemifrŒn till en nyšppnad gruppbostad i SkarpnŠck.

 - Men eftersom de andra som flyttade in dŠr var Šldre personer frŒn Carlslunds vŒrdhem sŒ trivdes han ganska dŒligt, berŠttar mamma Barbro Sterner.

Efter tvŒ Œr flyttade han tillsammans med fem andra ungdomar till ett kollektiv dŠr alla hade egna lŠgenheter och de delade pŒ ett gemensamhetsutrymme. Men enligt hans mamma som ocksŒ Šr god man till Jonas sŒ fungerade det inte sŒ bra.

- Det blev alltmer likt en institution, dšrrarna stod šppna och personalen gick ut och in. SŒ jag anmŠlde Jonas till bostadsfšrmedlingen. Han fick fšrtur och 1996 fick han en jŠttefin 3:a, en nybyggd bostadsrŠtt pŒ Sšder och dit flyttade han.

Sitt stšd fŒr Jonas Sterner i huvudsak frŒn tvŒ heltidsanstŠllda personliga assistenter och nŒgra fler extraanstŠllda.

- Trots att det kan kŠnnas lite otryggt - ibland har jag fŒtt rycka in nŠr det inte kommit nŒgon assistent- sŒ Šr det ŠndŒ ett jŠttelyft fšr Jonas sŠger Barbro bestŠmt. Det Šr mycket bŠttre med personliga assistenter Šn med en personalgrupp i en gruppbostad. Det har Šndrat hela hans liv!

 

 

Kommunfšrbundet

 

Cecilia BŠckstršm arbetar pŒ ett konsultbolag som har utrett framtidens boende Œt kommunfšrbundet. Efter intervjuer med brukare, handlŠggare, politiker och andra har hon stŠllt samman en rapport som ska hjŠlpa kommunerna att handlŠgga boendefrŒgorna bŠttre. Hon tror att mŒnga kommer att fšlja Jonas Sterners exempel:

- Framtidens boende fšr funktionshindrade kommer att vara mer individuellt utformat. Det kommer att finnas ett bredare utbud av olika alternativa bostadsformer. SŒ smŒningom kommer stšdet att bli frikopplat frŒn bostaden. D v s man har sitt stšd i form av t ex personlig assistans. Sedan skaffar man sig en bostad och stšdet fšljer med dit.

Kommunerna har haft stora problem att hantera bostadsfrŒgan dŠrom vittnar det stora antalet domar i lŠnsrŠtterna.

- Det viktigaste Šr framfšrhŒllningen sŠger Cecilia. Att kommunerna lŠr sig att planera infšr framtiden. Organisationen och styrningen av t ex byggnadsprocessen mŒste fšrbŠttras. Om man ska kunna bredda utbudet och mšta det škande behovet av bostŠder som Šr anpassade till funktionshindrade sŒ krŠvs det bŠttre samarbete i kommunerna.

 

 

FUB

 

Anna-Lena Krook, ordfšrande i Riksfšrbundet FUB, tror ocksŒ hon att vi gŒr mot att fler fŒr stšd frŒn personliga assistenter.

- Speciellt viktigt Šr det att vi motverkar den smyginstutionalisering som pŒgŒr nu, sŠger hon. NorrmŠnnen kallar det dŠr fšr "mŠrkeslappehus", nŠr man redan pŒ utsidan kan se att det Šr en gruppbostad. Och de dŠr husen dŠr man samlar alla vŒrdbehšvande i kommunen, utvecklingsstšrda, psyksjuka och Šldre kallar man fšr "omsorgscontainrar". DŒ Šr det bŠttre att bygga upp stšdet kring den egna bostaden med personlig assistans.

 

 

Socialstyrelsen

 

OcksŒ Socialstyrelsen Šr kritisk mot tendensen till institutionalisering av boendet. Peter BrusŽn, som Šr chef fšr Socialstyrelsens handikappenhet hŒller med Cecilia BŠckstršm i att trenden gŒr mot att skilja pŒ stšdet och boendet.

- GŒngen har varit att funktionshindrade sorterats efter vad de "klarar av", sŠger han. En del hamnade pŒ institution, en del i gruppbostad och nŒgra i egen bostad. Insatsen "personlig assistans" bršt denna vŒrdkultur. Alla kan bo i egen bostad, det handlar ju bara om vad personalen "klarar av" med den personaltŠthet man har.

Ulla Clevnert Šr den som hŒllit i arbetet med Socialstyrelsens handbok om boendefrŒgorna. Hon saknar en stšdform fšr dem som har funktionshinder och bor i egen lŠgenhet, men inte fŒr personlig assistans. Om detta har Socialstyrelsen skrivit till regeringen, hittills utan resultat.

- Idag Šr det mŒnga som flyttar ut frŒn gruppbostaden till en lŠgenhet i nŠrheten och behŒller kontakt och stšd frŒn personalen dŠr. Det Šr viktigt att vi stšder en sŒdan utveckling.

 

 

Kritik mot assistansen

 

Men alla Šr inte odelat positiva till utvecklingen mot egen bostad med personlig assistans. SŒ har tex Eva Arvidsson, tillsammans med fyra andra social-demokratiska riksdagsmŠn, i en motion riktat stark kritik mot hur den personliga assistansen fungerar : "I de fall dŠr brukaren inte sjŠlv har fšrmŒga att styra šver sin egen vardag uppstŒr inte sŠllan stora svŒrigheter", skriver man.

"Om brukaren inte sjŠlv har fšrmŒga att arbetsleda sina assistenter uppstŒr ett stort utrymme fšr godtycke nŠr det gŠller hur arbetet ska utfšras och utformas. I de fall den legale fšretrŠdaren Šr aktiv och kŠnner brukaren vŠl kan han/hon till viss del vŠgleda assistenterna och ha insyn i hur assistansen fungerar. Det Šr dock begrŠnsat hur stora krav som kan stŠllas pŒ t.ex. en god man och det ligger inte i assistanssamordnarens uppdrag att i detalj styra šver hur assistansen ska utformas. SvŒrigheten att hitta utbildad personal som vill arbeta som personliga assistenter och den hšga personalomsŠttningen Šr ocksŒ nŒgot som pŒverkar bŒde kontinuitet och kvalitet. Brukaren blir dessutom i mŒnga fall isolerad och utan social samvaro och stimulans."

MotionŠrerna vill istŠllet att stšdet i škad omfattning ska ske inom ramen fšr den vanliga gruppbostaden:

"Ett gruppboende dŠr stšdet Šr individuellt utformat och mšjlighet till samvaro ges skulle i de flesta fall ge dessa personer škad livskvalitet. I en sŒdan verksamhet finns mšjlighet att arbeta med metodutveckling och kvalitetsarbete pŒ ett helt annat sŠtt Šn nŠr det gŠller personlig assistans. Mšjligheten till insyn och kontroll škar och det gšr det mšjligt att sŠkerstŠlla kvalitŽn pŒ insatsen samt att sŠkra en god arbetsmiljš fšr personalen.

Insatser som idag ges i kommunal regi, t.ex. gruppboende, skulle ibland kunna ersŠtta personlig assistans och ge hšgre kvalitŽ fšr brukaren."

 

 

Fšreningen JAG

 

Gerd AndŽn Šr en av pionjŠrerna som redan pŒ 70-talet lyckades utverka personlig assistans till sin son Magnus AndŽn. Hon Šr ocksŒ drivande kraft bakom fšreningen JAG vars brukarkooperativ har 300 medlemmar šver hela landet och Šr arbetsgivare fšr ca 2000  personliga assistenter. Fšreningen JAG har i en bok "Mitt skšna hem" velat visa pŒ mšjligheterna med personlig assistans.

- Bostaden Šr sŒ viktig, sŠger Gerd AndŽn. Med personlig assistans kan man bo som alla andra. Fšrst bor man hemma hos sina fšrŠldrar, sedan flyttar man ut och bor lite hŠr och dŠr och sedan stadgar man sig och skaffar en stadig bostad, ofta i nŠrheten av dem man kŠnner vŠl. Stšdet, i form av personlig assistans, fšljer med.

 

 

Obegripligheter

 

Vad som Šr den bŠsta bostaden fšr personer med funktionshinder vŠcker av nŒgon obegriplig anledning alltid heta kŠnslor. Redan nu kan man se hur de gamla vanliga misstagen riskerar att upprepa sig. MŒnga - utifrŒn sina erfarenheter - gšr sig till fšresprŒkare fšr sin modell. Men nŒgra universallšsningar finns ju inte. De olika stšdformerna kan fylla olika syften - beroende pŒ vilken individ man Šr, vilket funktionshinder man har och i vilken fas i livet man Šr. SŒ Šr den personliga assistansen en fšrutsŠttning fšr mŒnga rullstolsburna ungdomar nŠr de ska ta sig bort frŒn fšrŠldraberoendet och skapa sig ett eget liv. Fšr personer som dessutom har en grav utvecklingsstšrning fŒr assistansen ofta en motsatt betydelse, den blir ett sŠtt fšr fšrŠldrarna att behŒlla en del av kontrollen och dŠrigenom se till sŒ att deras barn fŒr den bŠsta omsorgen.

PŒ samma sŠtt kan bostaden i en gruppbostad betyda stšrre frihet fšr en del (man har tillgŒng till personal om man behšver, men slipper ha dom inne i lŠgenheten) och ett betydelsefullt sammanhang fšr andra (man fŒr nŠra till andra med samma funktionshinder som man kan umgŒs med). Det som kan vara helt rŠtt fšr nŒgra kan vara helt fel fšr andra. Till sist betyder ŠndŒ det personliga stšdet, antingen det fšrmedlas av assistenter eller vŒrdare, mest fšr den enskildes vŠlbefinnande. Men det diskuterar man nŠstan aldrig. Det Šr lika obegripligt det.

 

 

Statistik

 

Antal personer som fŒr personlig assistans eller assistansersŠttning

 

av fšrsŠkringskassan          10 800,     dŠrav personer med utvecklingsstšrning        3 600

 

av enbart kommunen             4 300,     dŠrav            "                           "                    1 700

________________________________________________________________________________

 

Summa                                   15 100,     dŠrav     É"                          "                    5 300 (35 %)

 

Antal personer med utvecklingsstšrning i boende med sŠrskild service

 

Barn               1 140  (dŠrav ett par hundra i familjehem)

 

Vuxna           16 200  (varav uppskattningsvis ca 14 000 i gruppbostŠder)

 

 

Vad sŠger lagen?

 

Personlig assistans bšr alltid švervŠgas som alternativ fšr barn och ungdomar till att bo utanfšr fšrŠldrahemmet och fšr vuxna till att bo pŒ en institution. (Regeringens fšreskrift.)

 

Gruppboende skall inte fšrvŠxlas med kollektiva boendeformer dŠr exempelvis personer som har personlig assistans pŒ eget initiativ bor tillsammans men dŠr var fšr sig har personlig assistans. (RiksfšrsŠkringsverket. AllmŠnna rŒd 1998:6.)

 

AssistansersŠttning lŠmnas inte fšr den tid den funktionshindrade bor i en gruppbostad. (Lag om assistansersŠttning.) DŠremot kan sŒdan ersŠttning utgŒ fšr den som bor i en servicebostad.

 

 

Att lŠsa:

 

Socialstyrelsen. Bostad med sŠrskild service fšr vuxna enligt LSS. Stšd fšr rŠttstillŠmpning och handlŠggning. 181 sidor. 2003. Pris 170 kr. Socialstyrelsens kundtjŠnst. 120 88 Stockholm. Fax 08-779 96 67. Skriften kan ocksŒ laddas ner gratis frŒn Socialstyrelsens hemsida: www.sos.se

 

Mitt skšna hem. Stiftelsen JAG. 2002. 112 sidor. Pris 100 kr. Kan bestŠllas pŒ tel: 08-202080, hemsida: www.jag.se