Artikel i Intra 4/2004.

 

 

 

Planering

av bostŠder

 

Kommunfšrbundet har nu gett ut en 40-sidig vŠldisponerad och innehŒllsrik skrift om boende fšr personer med funktionshinder. Synd bara att den kommer ut nu, tio Œr efter det LSS trŠdde i kraft och nŠr det mesta redan byggts. Skriften inkluderar de bostŠder fšr funktionshindrade som byggts med stšd av socialtjŠnstlagen.

 

 

BristfŠllig planering i mŒnga kommuner

 

UtgŒngspunkten fšr all planering Šr en inventering av behoven. I LSS stŒr det att kommunen fortlšpande skall fšlja upp vilka som omfattas av lagen och vilket behov av stšd och service de har. Men planeringen Šr mŒnga gŒnger bristfŠllig, vilket bland annat lett till att det nu finns 2 500 kommunala beslut om bostad som inte har verkstŠllts. DŠrtill kommer lika mŒnga beslut dŠr kommunen givit avslag trots att behov finns. 

 

HŠr lever kommunerna verkligen farligt med tanke pŒ de nya reglerna om bšter (s.k. sŠrskild avgift). Man anar att det Šr dessa som fšranlett Kommunfšrbundet att skŠrpa sig och ge ut denna skrift.

 

 

Hyra eller avgift

 

Man tar upp frŒgorna kring avgift eller hyra fšr bostaden och konstaterar att det vanligtvis Šr hyra som gŠller. Fšrdelen med det Šr att dŒ kan den enskilde fŒ bostadstillŠgg. Att kommunen inte fŒr ta ut hyra fšr gemensamma utrymmen och personalutrymmen Šr numera alla šverens om. DŠremot finns det kommuner som lŒter hyran pŒverkas av det s.k. bruksvŠrdet av gemensamma utrymmen. KammarrŠtten i Gšteborg (mŒl nr 6654-02) ansŒg nyligen att detta Šr fel. MŒlet har šverklagats till RegeringsrŠtten. Intra kommer att bevaka utgŒngen!

 

 

Nya bostadsformer

 

Skriften redovisar vad representanter fšr 20 kommuner tror om framtiden. MŒnga tror att de nu har tillrŠckligt med gruppbostŠder. HŠr kommer viktiga synpunkter fram:

 

"Den boendeform som framfšrallt pŒtalas av de intervjuade Šr mšjligheterna fšr personer med funktionshinder att kunna bo pŒ egen hand i vanliga lŠgenheter. DŒ Šr olika former av boendestšd eller personlig assistans betydelsefulla. Idag finns ofta problem med boendestšd i och med att rŠtt kompetens saknas hos personalen.

 

Inte sŠllan ligger ansvaret fšr boendestšdet under hemtjŠnsten, och personer med funktionshinder behšver en helt annan typ av hjŠlp Šn gamla... , menar en av de intervjuade.

 

En kommun pŒtalar att det kanske inte alltid kommer att vara sŒ att fšrŠldrarna Šr redo fšr att deras barn ska bo pŒ egen hand. Detta Šr nŒgot som vi mŒste lŠra oss att hantera. Det kommer dock antagligen att Šven fortsŠttningsvis finnas ett behov av gemensamma lokaler och Šven gruppbostŠder fšr vissa grupper, tror de intervjuade. KartlŠggningen visar ocksŒ att det finns krav/šnskemŒl om andra bostŠder Šn de som kan erbjudas idag."

 

 

Inget trovŠrdigt fšrsvar

 

Sist i skriften finns ett avsnitt med rubriken "Avslutande tankar". DŠr fšrsvarar man att kommunerna, trots en bra bostadsfšrsšrjningsplan och trots att planeringsprocessen lšper fšredšmligt, inte kan leva upp till lagens krav att brukaren inom angiven tid ska kunna fŒ en bostad.

 

- Vilka Šr de skŠlen? frŒgar sig lŠsaren. Jo, individens krav pŒ en bostad som motsvarar hans eller hennes behov stŠller stora krav pŒ flexibilitet och kreativitet. Och de hŠmmas, anser man, av statliga regler om hur mŒnga som ska bo i en gruppbostad, vilka personer som ska/bšr bo tillsammans, hur en fullvŠrdig ska se ut etc..

 

I 25 Œr har jag granskat ritningar šver bostŠder och dagcentra fšr utvecklingsstšrda. Jag har aldrig upplevt annat Šn att dŒ byggherren talar om flexibilitet sŒ menar denne billigare, vilket Šr detsamma som sŠmre fšr den enskilde. Men observera att de statliga reglerna Šr minimi-krav - det Šr alltid tillŒtet att vara sŒ flexibel att man gšr det bŠttre!  

 

 

Vill kommunerna ha "vŒrdhus"?

 

Trots statliga regler bšrjar det utvecklas en mŒngfald av boendeformer i kommunerna, t.ex. kollektivbostŠder, skriver man. Och vidare: "Verkligheten har visat att alla personer inte kommer att kunna bo i ett sŒ kallat normalt boende. Speciallšsningar - dels fšr ensamboende, dels olika former av samlokalisering - mŒste finnas".

 

- Det Šr uppenbart frŒga om sŒdana boendeformer som en fšretrŠdare fšr FUB kallar fšr "vŒrdhus". I en intervju i boken sŠger hon:

 

- Det Šr hus dŠr man samlar alla kommunens "bekymmer" i ett hus, men pŒ olika plan, t.ex. dementa pŒ fšrsta vŒningen, utvecklingsstšrda pŒ ett annat plan och psykiskt sjuka pŒ ett annat.

 

Slutligen tar skribenten i sina avslutande tankar fram ett skŠl som kŠnns som en bortfšrklaring i relation att 5 000 personer inte fŒtt bostad inom rimlig tid. Orsaken sŠgs vara att grannarna inte alltid accepterar en gruppbostad. Och detta krŠver mŒnga gŒnger omfattande informationssatsningar frŒn kommunen. Men ansvaret fšr att fšrŠndra -attityder Œvilar hela samhŠllet, skriver man.

 

Behovet att fšrŠndra attityder gŠller dock inte bara grannar, utan Šven kommuntjŠnstemŠn och kommunpolitiker.

                                                                                                             Karl Grunewald

 

Att lŠsa:

 

Svenska Kommunfšrbundet. Planering av boende fšr personer med funktionshinder, 40 sidor. 2004. ISBN-nr: 91-7289-245-5. Kan bestŠllas frŒn tel 020-31 32 30 el. e-post: order@kommentus.se Pris 100 kr + porto. Den kan ocksŒ laddas ner gratis frŒn: www.lf.svekom.se