Artikel i Intra 3/2003.

 

 

Lasse Svensson har skrivit en bok om daglig verksamhet. Den heter "Varfšr gŒr du till jobbet?" och bestŒr av tvŒ delar. BŒda delarna tar upp samma teman sŒsom mŒl, kvalitŽ, integrering, demokrati, helhetstanke, intresse, team , etik m m.

 

Den fšrsta delen Šr skriven pŒ lŠttlŠst svenska och Šr avsedd fšr hšglŠsning i en grupp med arbetstagare och personal. Den Šr utformad som en fortlšpande berŠttelse och som ett samtal dem emellan.

 

Den andra delen utgšr ett underlag fšr grupparbete fšr personal och chefer. HŠr analyseras respektive tema fšrst genom att man citerar den officiella definitionen av detsamma, sedan fšljer en introduktion som bestŒr av citat frŒn arbetstagare och personal, dŠrefter exempel pŒ hur temat tillŠmpas och fšrfattarens tankar kring temat och slutligen frŒgestŠllningar fšr diskussion.

 

Syftet med boken Šr att fŒ personalen att samverka med arbetstagarna fšr att skapa en bŠttre daglig verksamhet. "Jag tror inte man kan presentera metoder eller praktiska handbšcker fšr daglig verksamhet - det finns inte nŒgon patentmedicin. Jag tror det handlar om tŠnkesŠtt", skriver Lasse Svensson.

 

 

 

 

 

 

Varfšr gŒr du till jobbet?

 

 

 

Av Lasse Svensson

 

 

"Varfšr gŒr du till jobbet?" Šr den centrala frŒgan till dem som har daglig verksamhet. Man har rŠtt till en meningsfull och utvecklande verksamhet, men fŒr man det?

 

 

Fšr att uppnŒ en bra daglig verksamhet mŒste samspelet mellan chefer, personal och arbetstagare fungera. Om det inte gšr det uppstŒr ledan och idŽtorkan.

 

Meningen med arbetet uppstŒr fšrst med arbetstagarnas engagemang.

 

Det Šr mindre viktigt om man gšr vackra saker, fina teaterfšrestŠllningar eller har en fin restaurang. Avgšrande Šr istŠllet hur delaktig man kŠnner sig och vilket inflytande man har.

 

Arbetstagaren ska ha mšjlighet att sjŠlvstŠndigt utfšra arbetsuppgifter och fŒ mšjlighet till att ta ansvar fšr saker pŒ arbetsplatsen. DŠr ligger grunden till den personliga vŠxten och gruppens utveckling mot integrering och acceptans frŒn samhŠllet.

 

Ett citat frŒn en arbetstagare visar vad jag menar:

 

"Delaktighet Šr nŠr vi i gruppen fŒr bestŠmma sjŠlva hur vi ska gšra med saker och ting. NŠr detta sker kŠnner jag att jag fŒr inflytande och sjŠlvstŠndighet".

 

Det Šr viktigt att arbetstagare och personal kan  reflektera šver sitt arbete och sin vardag. Fšljden av denna eftertŠnksamhet kan sedan bidra till att utveckla inflytandet fšr alla. MŒlet mŒste vara att fšrverkliga kravet som stŠlls i LSS: att en meningsfull daglig verksamhet ska efterlikna verksamheter som bedrivs pŒ vanliga arbetsplatser.

 

 

Samtalet som medel

 

I ett tvŒŒrigt projekt tillsammans med tretton olika grupper inom daglig verksamhet fšr personer med utvecklingsstšrning har vi fšrsškt utveckla innehŒllet i verksamheten. Dessa grupper var spridda šver hela Sverige. Projektet bedrevs i regi av FUB:s forskningsstiftelse ala.

Grupperna har haft olika sammansŠttning: enbart arbetstagare, arbetsgrupper med bŒde personal och arbetstagare och rena personalgrupper. Tankarna bakom att anvŠnda samtalet som medel fšr att utveckla verksamheten Šr flera:

 

Att lyfta nivŒn pŒ personalens samtal med arbetstagarna oavsett funktionshinder.

 

Att dŠrigenom bidra till att samtalen mellan arbetstagarna utvecklas.

 

Att ška kunskaperna hos arbetstagare och personal.

 

Genom ett serišst och meningsfullt samtal om ett visst Šmne visar man att man tar personer med utvecklingsstšrning pŒ allvar. Att fšrsška uttrycka sig begripligt innebŠr en utmaning som utvecklar det egna tŠnkandet om daglig verksamhet.

 

 

Verksamheten mŒste demokratiseras

 

Den dagliga verksamhet mŒste demokratiseras. Verksamheten mŒste bli begriplig bŒde till form och innehŒll fšr arbetstagarna. Det Šr svŒrt att arbeta med begrepp som delaktighet, inflytande och sjŠlvstŠndighet utan att definiera dem och "šversŠtta" dem till konkreta situationer i det vardagliga arbetet.

Fšr personal innebŠr det att man bšr fšrsška tŠnka utifrŒn ett arbetstagarperspektiv, att man mŒste fšrsška fšrstŒ vad det innebŠr att inte fšrstŒ.

Fšr arbetstagarna innebŠr det att fšrsška fšrstŒ mer av sin egen situation i vŒr komplicerade vŠrld.

Det Šr en svŒr och smŠrtsam process fšr bŠgge parter.

Ett medel som behšver utvecklas ytterligare i den processen Šr den lŠttlŠsta texten. Det Šr dags att den pŒ allvar gšr sitt intŒg i den dagliga verksamheten. Genom att fšrsška uttrycka sig pŒ "lŠttlŠst" svenska fšrstŒr man betydelsen av begriplighet.

NŠr ska protokoll som beršr daglig verksamhet bšrja skrivas pŒ lŠttlŠst?

 

 

Sammanhangen mŒste bli begripliga

 

Vi lever i ett komplicerat samhŠlle som stŠller stora krav pŒ individen. Den dagliga verksamheten fŒr inte bli en fšrenklad "lŒtsasvŠrld". Vi mŒste fšlja med i samhŠllets utveckling och problematisera daglig verksamhet.  Om vi strŠvar mot en demokratisering mŒste vi fšrsška spegla den komplicerade vŠrld som finns utanfšr oss.

 

Det rŠcker inte med arbetsuppgifter som Šr begripliga och tillrŠckligt enkla att utfšra utifrŒn vars och ens fšrmŒga. Vi mŒste Šven gšra sammanhangen som de utfšrs i begripliga. Helhetssynen pŒ mŠnniskan innebŠr att man fšrsšker se alla sidor som har betydelse fšr henne.

Lasse Svensson, projektledare.

 

 

Att lŠsa:

 

Lasse Svensson. Varfšr gŒr du till jobbet? Om daglig verksamhet fšr personer med utvecklingsstšrning. 2003. 166 sidor. Stiftelsen ala. 130 kr + moms och porto. Tel 08-660 82 84. Epost: stiftelsen.ala@ala.fub.se