Artikel frŒn Intra 4/2000.

 

 

 

 

HabiliteringsersŠttningen

 

 

Det var genom Omsorgslagen 1968 som det som en gŒng kallades fšr flitpengar ersattes av habilierings-ersŠttning. Landstingsfšrbundet fšrklarade sig villig att utfŠrda rekommendationer till landstingen, som var huvudmŠn fšr omsorgerna pŒ den tiden. Dessa rekommendationer fšljdes šver hela landet fram till 1994 dŒ kommunerna švertog huvudmannaskapet fšr daglig verksamhet enligt LSS.

I utredningen som lŒg till grund fšr lagstiftningen skrevs att nŒgon form av habiliteringsersŠttning bšr utgŒ fšr att stimulera den enskilde att delta i den dagliga verksamheten. Och i propositionen skrev departementschefen:

 

"Jag fšrordar att huvudmŠnnen utbetalar nŒgon form av ersŠttning till den enskilde fšr medverkan i daglig verksamhet i likhet med vad som gšrs fšr nŠrvarande."

 

Det Šr beklagligt att Svenska Kommunfšrbundet inte har  utfŠrdat nŒgra rekommendationer till kommunerna och tyvŠrr finns ingen šversikt hur det ser ut šver landet. Som det Šr nu fšrekommer mŒnga olika ersŠttningar och ibland inga alls.

Ett problem som hŠnger samman med habiliteringsersŠttningen Šr inkomsterna frŒn de produkter som tillverkas i daglig verksamhet. €ven hŠr finns olika bestŠmmelser i olika kommuner. Det vanligaste Šr att inkomsterna gŒr direkt tillbaka till kommunen.

Men det rimliga borde ju vara att dessa inkomster tillfšll den enskilde eller gruppen. Att fšrsvara ett annat fšrhŒllande med argumentet att dessa inkomster ŠndŒ inte tŠcker t ex kostnader fšr personal eller material, Šr inte hŒllbart dŒ det Šr kommunens skyldighet att bekosta den personal och det material som krŠvs fšr en meningsfull och individuellt utformad verksamhet.

 

 

En liten sedelŠrande historia frŒn Hyllie

 

 

"De ser det ju som sin lšn"

Karl Axel Roslund, moderat kommunalrŒd i Malmš.

 

 

I vŒras fšrsškte stadsdelsnŠmnden i Hyllie, Malmš kommunstadsdel, att dra in habiliteringsersŠttningen till de som arbetade i daglig verksamhet. Sydnytt tog upp saken i ett nyhetsinslag. Tittarna fick fšlja med pŒ en cafŽverksamhet och till en teatergrupp. De intervjuade var ense. Det var inget bra fšrslag. De behšvde de 26 kr/dag som den s k "flitpengen" gav. Eller som en av dem sa

-Ja, man blir fattigare.

26 kr om dagen. LŒter inte sŒ mycket. Men om man bara har pensionen att leva pŒ Šr det inga smŒpengar. Busskortet (350 kr/mŒn) ska betalas, likasŒ  lunchen pŒ dagcentret.  Det innebŠr att om habiliteringsersŠttningen fšrsvinner sŒ fŒr de flesta i praktiken betala fšr att delta i sysselsŠttning. Men, som speakerršsten sa, "Malmš kommun har ett underskott pŒ 75 miljoner kronor. Och av dessa ska Hyllie stadsdel, som ansvarar fšr all daglig verksamhet i kommunen, spara in 4,5 milj.". HŠlften av den summan, 2,2 milj, tŠnkte man nu spara genom att dra in "flitpengen".

Den ansvarige stadsdelsnŠmndsordfšranden tyckte att de utvecklingsstšrda var en grupp som hade det bra och att det hela var en storm i ett vattenglas.

Men som en av de intervjuade sa: "De hŠr mŠnniskorna kan inte gŒ till facket."

Uppršrdheten blev stor efter nyhetsinslaget. Och inte blev den mindre av att det visade sig att de pengar Hyllie stadsdel fick av Malmš kommun fšr att bedriva daglig verksamhet fšr utvecklingsstšrda inte anvŠndes fullt ut. IstŠllet gick 1,7 milj kr av dessa in i den švriga verksamheten i stadsdelen.

Det ansvariga moderata kommunalrŒdet i Malmš, Karl Axel Roslund, lŠt uppriktigt fšrbannad nŠr han intervjuades.

- De ser det ju som sin lšn, slog han fast. De ser det som beviset pŒ att de Šr behšvda i samhŠllet. Det ska man inte ta ifrŒn dem. Det handlar inte bara om pengar utan ocksŒ om etik.

Till slut blev reaktionerna sΠstarka att stadsdelens politiker backade.

Stadsdelens socialdemokratiske ordfšrande, Freddie kerblom, fšrsvarade visserligen fšrslaget med att det enligt hans sŠtt att se inte innebar "en kvalitativ sŠnkning" pŒ samma sŠtt som om man tex drog in personal pŒ dagcentret. Men nu skrotade man detta fšrslag.

 

 

Sens moral

 

Det finns mŒnga bra motiv fšr att betala en rejŠl habiliteringsersŠttning till arbetstagare i daglig verksamhet.

Men det finns bara ett motiv fšr att dra in den: snŒlhet.

Och nu som fšrr Šr allmŠnhetens och massmedias kŠnsla fšr rŠttvisa och solidariska stšd till personer med funktionshinder det bŠsta vapnet om man behšver blŒsa till strid.