Artikel ur Intra 4/2000.

 

 

 

Tre reportage om daglig verksamhet.

 

 

Av Hans Hallerfors

 

 

Den dagliga verksamheten ser olika ut i landet. En del hŒller fast vid den traditionella dagcentermodellen, andra ser dagcentret som en bas fšr de allt de fler som vŒgar ta steget ut i det vanliga arbetslivet. Och mŒnga har inget behov av dagcenter alls.

I tre reportage skildrar vi olika verksamheter och tankarna runt dessa.

 

 

 

1. Draken och  Skomakaren

 

PŒ bšrjan av 90-talet fanns all daglig verksamhet fšr utvecklingsstšrda i BorlŠnge inrymt i samma hus. Men dŒ beslšt man sig fšr att splittra grupperna. Idag finns de utspridda pŒ nio enheter šver hela staden. TvŒ av dem Šr Draken och Skomakaren.

 

 

Draken och Skomakaren ligger inrymda i ett tegelhus i utkanten av BorlŠnge. PŒ andra sidan gatan ligger Samhall dŠr det ocksŒ finns en grupp utvecklingsstšrda som arbetar.

NŠr jag kommer in pŒ Drakens dagcenter Šr de flesta fortfarande pŒ matrast. Men Lisa Persson, Laura Hyttinen och Malin Sjšš, Eva Hagborg och sa Burman sitter och kopplar av i dagcentrets mysrum (jo, det stŒr sŒ pŒ en skylt pŒ dšrren).

- Vad gšr ni hŠr dŒ? frŒgar jag nŠr jag presenterat mig.

- Syr, sŠger Lisa.  Med nŒl. Dukar.

- Och teater, fyller Malin i.

- Teater?

- Ja, Riddarborgens bršllop.

- Vi Šr Šlvor.

- Och troll, sŠger Eva och skrattar.

 

 

KrŠvs rejŠl planering

 

PŒ Draken finns 16 arbetstagare. Normalt Šr man 14, varav tre eller fyra har sina personliga assistenter med sig. Tre personal hŒller i trŒdarna. En av dem Šr IrŽne Gustafsson.

- Vi flyttade hit fšr ett Œr sedan men sjŠlv har jag jobbat med den hŠr gruppen i Œtta Œr, berŠttar IrŽne. Inom omsorgerna bšrjade jag 1979.

Grunden fšr verksamheten pŒ Draken Šr att den ska vara skapande.

- De som Šr hŠr mŒlar olika trŠprodukter som tillverkas pŒ Ljungbergs gymnasium. Sedan sŠljer vi dem i vŒr butik hŠr nere. Vi handmŒlar ocksŒ tyger och syr, bŒde fšr hand och pŒ maskin. Vi vŠver, šverlšpare och mattor, och sedan har vi en keramikverkstad i kŠllaren.

Och sŒ Šr det detta med teatergruppen:

- Jo visst! Medvind heter den. Och pŒ fredag Šr det premiŠr pŒ deras nya fšrestŠllning. De har hittat pŒ handlingen och gjort all rekvisita sjŠlva.

Eftersom man Šr sŒ mŒnga pŒ dagcentret krŠvs det rejŠl planering fšr att allt ska flyta. Dagcentret šppnar kl 07.30 och dŒ samlas personalen fšr att lŠgga upp arbetet. En del av arbetstagarna kommer tidigt men fšrst kl 08.45 har man samling i tre olika rum. DŒ Šr det dags fšr var och en att ta fram sin filofax. DŠr klistrar man i pictogram fšr de olika aktiviteter som ska hŠnda under dagen. Filofaxen tar man med sig hem och den kan ocksŒ fungera som kommunikationshjŠlpmedel nŠr man ska berŠtta fšr personalen i gruppbostaden vad man gjort.

 

 

Omsorgstagare eller arbetstagare?

 

Efter morgonsamlingen kšr man igŒng med arbetet. Man delar upp sig i olika grupper och fšr det mesta Šr det nŒgra som ger sig av. En dag i veckan brukar man stršva i skogen, en annan dag Šr det stallet och hŠstarna som gŠller och ibland Œker man till en bondgŒrd som kommunen Šger.

- Men vid utfŠrderna Šr det hšgst tre arbetstagare med, sŠger IrŽne. €r man fler blir det inget bra. DŒ missar man den dŠr fina kontakten som man kan fŒ om man Šr fŒ.

Det mŠrks att IrŽne Šr stolt šver verksamheten.

- Vi bestŠmmer sjŠlva i gruppen vad vi ska gšra, sŠger hon. Men det Šr viktigt att det hantverk som vi sŠljer i butiken Šr bra. I keramikverkstaden gšr  personalen en modell i lera och gjuter en gipsform. Sedan kan omsorgstagar-na fylla formen sŒ att den blir riktig. Man kan sŠga att gipsformen Šr ett begŒvningshjŠlpmedel.

Ibland kallar hon de som gŒr pŒ dagcentret omsorgstagare och ibland arbetstagare.

- Jo, man kan nog sŠga att det hŠr Šr bŒde ett "arbete" och en "skapande verksamhet". SjŠlv tycker jag att det de gšr hŠr borde vŠrderas mycket hšgre.

I BorlŠnge har de som deltar i daglig verksamhet habiliteringsersŠttning. Den Šr 28 kr per dag. DŠremot fŒr inte arbetstagarna vara med och dela pŒ fšrtjŠnsten frŒn butiken. Den gŒr till kommunen.

 

 

Jobbiga besparingar

 

Hur Šr dŒ fšrhŒllandet till BorlŠnge kommun?

- Det finns ett kommunalrŒd hŠr som vet vad det handlar om hŠr. Han har sjŠlv arbetat med utvecklingsstšrda. Men de flesta i kommunen vet inte vad vi gšr. Det jobbiga Šr alla besparingar som de har lagt ut. Fšrut var det hšgst 12 arbetstagare pŒ dagcentret. Men nu vill man att vi ska vara stšrre grupper. Hela tiden Šr det ju nya som slutar skolan och sšker plats. Idag finns alldeles fšr lite fšr dem att vŠlja pŒ hŠr i BorlŠnge. IstŠllet fšr att fylla pŒ i den befintliga verksamheten borde man skapa nya grupper med annorlunda arbete. Idag Šr det alltfšr mycket kvantiteten som gŠller och inte kvaliteten. Vi som arbetar pŒ dagcenter kŠnner att vi inte rŠcker till sŒ som vi borde. Vi mŒste ju fylla sŒ mŒnga olika roller: kompis, mamma, kurator, psykolog, sjukskšterska och mŒnga andra.

IrŽne suckar lite och sedan ler hon:

- Men vi har roligt! Och vi hinner aldrig titta pŒ klockan. Det Šr inte trŒkigt hŠr men ibland blir det fšr stressigt. Och arbetstagarna trivs med varann.

 

 

Skomakaren

 

PŒ Skomakaren Šr det mer av ett traditionellt dagcenter. Lokalerna ser ut som vilka industrilokaler som helst. HŠr finns inga mys-rum. De flesta sitter samlade i en kal och trist samlingslokal med TV:n som enda udda mšblemang. Men dŠr hŠnder desto mer. OS-handboll! Sverige hŒller just pŒ att vinna med 24-23 šver Frankrike. Och det Šr fredag eftermiddag och ingen verkar ha sŒ brŒttom. Man tar sig tid att kolla OS och dricka hemlagad jordgubbssaft.

 

 

Legoarbeten

 

Verksamheten Šr uppbyggd kring legoarbeten. Just nu hŒller man bl a pŒ att sŠtta samman vindruteskrapor.

HŒkan Borglin och Britt-Marie Haglund Šr bŒda omsorgsassistenter pŒ Skomakaren. DŠr arbetar 15 personer med utvecklingsstšrning varav 13 Šr mŠn. Idag Šr Marita Wedholm- Gustavsson ensam kvinna pŒ jobbet.

- Det borde vara fler tjejer, sŠger Marita. Hon berŠttar ocksŒ att hon har ett arbete till. Hon hjŠlper till i en sportaffŠr, larmar klŠder och hŠnger upp dem pŒ klŠdhŠngare.

- DŠr har jag arbetat i sju Œr, sŠger hon stolt.

 

 

Meny-system

 

Fšrutom legoarbetet sŒ har man ocksŒ en biltvŠtt dŠr man tvŠttar landstingets bilar. UngefŠr fyra bilar i veckan brukar det bli. Liksom pŒ Draken fŒr man inte behŒlla de pengar som man tjŠnar pŒ arbetet, de gŒr till kommunen. DŠremot har man samma habiliteringsersŠttning.

- Visst kan det bli lite enahanda med legoarbetet, sŠger HŒkan. SŒ vi har bšrjat med ett Meny-system. Tre dagar i veckan hittar vi pŒ nŒgot annorlunda med nŒgra hŠr. Vi har en naturgrupp som ger sig ut i skogen, nŒgra gŒr pŒ Vuxenskolan och nŒgra deltar i teatergruppen. Sedan finns det en grupp som kallar sig "Pang pŒ ršdbetan" men vad dom hŒller pŒ med vet jag inte riktigt. Det Šr hemligt. Och sedan Šr det en hŒrdrockare som kommer hit en gŒng i veckan och spelar loss. DŒ Šr det fullt šs hŠr. Idag har vi varit och spelat innebandy. Sedan har Britt-Marie ett stall och dŠr Šr vi ibland. En del fŒr prova pŒ att rida och nŒgon annan gŒr ut och gŒr med hunden. Men en del gillar att hŒlla pŒ med legoarbetet hela tiden. Det mŒste man ocksŒ respektera.

 

Kent Knutsson verkar vara en av dem som gillar att sitta och montera ihop isskraporna. Han visar stolt upp en gul och skŠr skrapa.

- Vad gšr du? frŒgar jag.

- Jobbar.

- Hur Šr det dŒ?

- Kul.

 

 

 

2. Solhem

 

Om man ska ta steget ut behšver man en bra bas

 

 

I Landvetter norr om Gšteborg ligger Solhems dagliga verksamhet. Sedan starten 1977 har man dŠr utvecklat en betydande aktivitet som spretar Œt mŒnga olika hŒll.

 

 

Solhem lŒter som namnet pŒ en avdelning pŒ nŒgot vŒrdhem frŒn 60-talet. Man ryggar lite fšr namnet, fšr det vŠcker obehagliga associationer. Men trŠkŒkarna ligger dŠr med motorvŠgen pŒ ena sidan och en fantastisk vy ut šver Landvettersjšn pŒ den andra. Och den Šldsta kŒken bŠr pŒ minnen frŒn tiden dŒ huset anvŠndes som konvalescenthem (fšrst som stiftelse - sjukkasseršrelsen - och sedan i fšrsŠkringskassans regi) frŒn 1926. Det var dŒ det dšptes till Solhem.

PŒ stranden, intill en liten badvik ligger en kanot som tillhšr den dagliga verksamheten och som kan anvŠndas soliga sommardagar. Det Šr en liten fšrgrening ut frŒn dagcentret. Det finns fler. UngefŠr hŠlften av verksamheten Šr fšrlagd utanfšr Solhem. Dels pŒ olika arbetsplatser i samhŠllet och dels pŒ ett litet torp, Lindbacken, nŒgra kilometer bort.

PŒ Solhem finns 27 arbetstagare, 4 arbetsledare och en arbetsterapeut. Arbetstagarna, de flesta frŒn HŠrryda och Gšteborgs kommun har habiliteringsersŠttning, 36 kr om dagen. Lunchen kostar 25 kr och kvar i fickan blir 11 kr i dagsfšrtjŠnst. HŠr Šr det aldrig tal om nŒgra omsorgstagare. Fšr alla som kommer till Solhem Šr detta ett arbete.

- Det Šr sŒ konstigt det dŠr, sŠger Ingela Gustafsson. Hur man kallar de som arbetar i daglig verksamhet. Ett tag sa vi "gŠnget" men det blev ju konstigt. SŒ skulle det heta brukare, men vad Šr det. Pratade man med andra sŒ trodde dom att det innebar att nŒgon "brukade" komma hit. Det vart ju alldeles tokigt. NŠ, alla hŠr Šr mina arbetskamrater och vi jobbar alla hŠr. Det innebŠr ocksŒ att verksamheten Šr allas ansvar, inte bara arbetsledarnas.

Arbetet pŒ Solhem skiftar frŒn dag till dag. Fšr den som vill ha omvŠxling finns det mesta att vŠlja pŒ. Och fšr den som vill ha tryggheten i att veta att varje dag Šr sig lik, sŒ gŒr det ocksŒ bra. Verksamheten Šr uppbyggd med 5 olika alternativ: Kšket , Torpet, Verkstaden, Utegrupp och StŠd/tvŠtt.

 

Kšket

NŠr konvalescenthemmet lades ner lŠmnades ett rejŠlt storkšk kvar. DŠr fanns ocksŒ en vedeldad bakugn. Kšket Šr en viktig del av verksamheten. Dels lagar man sin egen mat, bakar sitt eget bršd och tvŠttar egna arbetsklŠder. Dels Œtar man sig till och frŒn cateringuppdrag och lagar till mŒltider vid olika sammankomster.

Ð I morgon kommer kommungubbarna hit och har mšte, berŠttar Berith Wing. Och dŒ lagar vi mat Œt dom.

 

Torpet

NŒgra km frŒn Solhem ligger den lilla ršda stugan med tillhšrande uthus. DŠr hŒller fšr det mesta nŒgra arbetstagare till och skšter om djuren (grisar, hšnor och ankor) eller renoverar mšbler i den tillbyggda verkstadslokalen. Vitsen med torpet Šr att dŠr Šr man bara en liten grupp som kan vara tillsammans pŒ dagen, laga sin egen mat och slippa ifrŒn den stšrre gruppen pŒ dagcentret. Man hyr ocksŒ ut torpet till andra verksamheter eller privatpersoner. En dag i veckan utnyttjas torpet av ett annat dagcenter dŠr de flesta arbetstagarna Šr gravt utvecklingsstšrda.

- Vi hade lŠnge letat efter nŒgot sŒdant hŠr stŠlle, berŠttar Ingela Gustafsson. SŒ fick vi reda pŒ att kommunen Šgde detta och dŒ var vi genast dŠr och sa att detta vill vi ha! Vi har bra kontakt med fastighetsavdelningen i kommunen. Dom har hjŠlpt oss mycket.

 

Verkstaden

Verkstadsdelen pŒ Solhem Šr traditionellt legoarbete. Just nu hŒller man pŒ och packar ner oljefilter och tŠndstift Œt Volvo. Men det finns flera olika planer pŒ att utška verksamheten efter egna spŒr. SŒ till exempel Šr flera av datorerna pŒ Solhem hopplock av kommunens skrotade datorer. Man sysslar med Œtervinning och andra projekt.

Christer Rauchenfeldt hŒller i dom trŒdarna.

- Tanken Šr ocksŒ att vi ska bygga ut datorverksamheten, sŠger han.

Idag finns ett speciellt datorrum med olika typer av program som man kan arbeta med.

 

Utegrupp

Christer Šr ocksŒ den som har hand om utegruppen. Bakom detta namn ligger ingalunda nŒgon traditionell skogsluffargrupp. HŠr Šr en av de viktigaste delarna: arbetet ute i samhŠllet. 14 av arbetstagarna har jobb ute i samhŠllet. Sju av dem arbetar mer eller mindre regelbundet ensamma ute pŒ olika stŠllen i samhŠllet. En jobbar pŒ Mac Donalds (med lšnebidrag), en annan jobbar pŒ cafŽ, en tredje jobbar med pappersŒtervinning pŒ kommunhuset o s v. Dessutom Šr sju man ute i grupper och utfšr olika arbeten som t ex tvŠtt och renhŒllning Œt en sportklubb, olika mŒlnings och reparationsarbeten Œt kommunen, fackfšreningar eller enskilda, kontorsarbeten m m. Detta Šr den del som vŠxt snabbast under senare Œr.

 

StŠd/tvŠtt

Fšr att allt ska flyta fint pŒ Solhem behšvs mycket arbete med att snygga upp, tvŠtta arbetsklŠder m m.

 

 

VŠxlande verksamhet fšr bŒde arbetstagare och personal

 

Det som Šr speciellt med Solhem Šr rotationen. All personal ska i princip klara av att arbetsleda i alla dessa alternativ. Det finns mŒnga skŠl till detta, dels att den lilla personalstyrkan blir sŒrbar om inte alla kan rycka in pŒ alla verksamheter. Men ocksŒ att personalen vill dela pŒ de roliga och trŒkiga sysslorna.

- Vi vill inte bli dom som stŒr fšr markservicen medan alla andra Šr sŒ engagerade i olika projekt, sŠger Ingela och Berith bestŠmt. Det Šr viktigt att alla gšr allt. SŒ att vi delar pŒ roliga och trŒkiga sysslor. Som nu med detta data-projekt. Meningen var att Fredrik skulle jobba med det. Men han mŒste kunna ta kšket och tvŠtten ocksŒ. Om han inte kan laga mat? var det nŒgon som sa. Finns ju kokbšcker, sa vi. Och nu lagar han mat och det verkar som om han gillar det. SŒ han vill nog inte bara sitta i datarummet!

Detsamma gŠller fšr arbetstagarna. Alltefter vad man vill sŒ kan man vŠxla och gšra olika saker under veckan. De flesta vill det. Men hur man vŠxlar Šr individuellt. SŒ lŒngt det gŒr sŒ fšrsšker man tillgodose vars och ens šnskemŒl. En vill t ex bara stŒ i kšket och diska. Hon trivs med det. Andra vill ut och pršva pŒ olika saker och dŒ finns det gott om utrymme fšr det.

Fšrutom dessa verksamheter sŒ har man ocksŒ sŠrvux-lektioner en gŒng i veckan. Och likadant med vattenjympan. En gŒng i veckan gŒr de flesta till "hŠlsans hus" och jympar. Man har ocksŒ en egen telefonvŠxel som nŒgon brukar Œta sig att skšta under dagen.

 

 

VŠlorganiserad verksamhet

 

Fšr att vara en sŒ stor verksamhet sŒ Šr personalstyrkan verkligen liten.

- Det Šr fšr lite med fem personer. Vi hinner inte med allt vi tycker att vi borde gšra, sŠger Berith.

Det som gšr att allt ŠndŒ rullar Šr framfšr allt tvŒ faktorer: dels den stabila basen. Fyra av personalen har arbetat lŠngre Šn tio Œr pŒ Solhem. TvŒ Šnda frŒn starten 1977. Man har en gedigen kompetens i personalgruppen och en stolthet i arbetet som inte gŒr att rucka pŒ. Samma med arbetstagarna, Solhem Šr ett stŠlle som man vill stanna kvar pŒ.

Fšr det andra Šr man extremt vŠlorganiserad. Allt planeras noggrant och pŒ schemana finns exakt angivet vad som gŠller fšr var och en under dagen. Personalen har konferens en gŒng i veckan och gŒr igenom vad som ska hŠnda.

Men bŒda dessa faktorer kan lŠtt slŒ šver i stelhet och sjŠlvgodhet. Det mŠrkliga med Solhem Šr den utveckling som man kan fšlja genom Œren. Att man hela tiden fšrŠndrat, pršvat  och hittat pŒ nytt. Detta innebŠr ocksŒ att man under resans gŒng pršvat mŒnga idŽer som sedan inte hŒllit mŒttet. PŒ vinden stŒr fullt av gamla vŠvstolar som skvallrar om en tidigare verksamhet som lagts ner. Likadant med vŠxthuset pŒ gŒrden.

- Ett tag jobbade vi med skogsršjning ocksŒ, berŠttar Berith. Men det blev fšr jobbigt. SŒdŠr Šr det, en del saker som vi pršvar slŒr inte sŒ bra ut. Det Šr erfarenheter som vi kan anvŠnda oss av i vŒrt fortsatta arbete.

 

 

Fler och fler jobbar utanfšr Solhem

 

Det finns en motsŠttning i verksamheten som syns tydligt pŒ veckoschemat. DŠr finns grŒ fŠrg pŒ de kolumner som handlar om arbete ute i samhŠllet och gul fŠrg pŒ de som innebŠr arbete pŒ sjŠlva Solhem. Uppenbart har de grŒa fŠlten stadigt škat.

- Jo, det Šr riktigt, sŠger Christer. Fler och fler jobbar ute under fler dagar i veckan. Ibland kan det vara svŒrt att fŒ ihop verksamheten hŠr i byggnaden. Men det Šr en riktig utveckling. MŒlsŠttningen Šr att Šnnu fler ska komma ut. Men det viktiga Šr att se att de flesta har behov av den bas som Solhem utgšr. tminstone en dag i veckan vill man vara hŠr. Ofta blir man lite ensam och vid sidan av i andra arbetslag. Ibland Šr man stolt och glad i bšrjan nŠr man jobbar sjŠlv, men i lŠngden kan det bli ensamt. DŒ vill man komma hit ett slag och jobba hŠr, innan man ger sig ut igen. Det skulle inte fungera annars.

 

 

 

3. SkrŠdderiet pŒ Vikingagatan.

 

Att hitta RŠtt

 

 

Ibland kan det ta tid att hitta rŠtt i livet. Fšr Hencke Lindgren tog det mŒnga Œr innan han hittade nŒgra stabila hŒllpunkter i sitt liv. En av dem Šr arbetet pŒ Bjšrn Hoffmanns skrŠdderi, Vikingagatan 13, i Stockholm.

 

 

Dšrrklockan plingar hemtrevligt nŠr Hencke kommer in i skrŠdderiet. Klockan Šr kvart i tio och kaffet Šr nŠstan fŠrdigt.

- Vill du ha choklad? sŠger Hencke och langar fram en chokladkaka. Han Šr sŒdan Hencke. Generšs och ibland med ett slags vŠnlig humor som fŒr omgivningen att smŠlta.

- Han Šr lite vrickad, sŠger han glatt och pekar pŒ Bjšrn Hoffmann som stŠller fram kaffekoppar.

Vi fikar och pratar lite. Om Bosse som ocksŒ fanns hŠr nŠr Hencke bšrjade pŒ skrŠdderiet. Bo ElfvŽn hade en gŒng fšr flera Œr sedan gŒtt samma skrŠddarutbildning som Bjšrn. Sedan jobbade han mŒnga Œr bl a som personalchef pŒ Sšdersjukhuset innan han sadlade om och bšrjade arbeta pŒ skrŠdderiet. En vŠnlig och omtŠnksam mŠnniska som betydde mycket fšr Hencke nŠr han tog det stora steget och bšrjad arbeta. Men det blev en kort vŠnskap, i mars -98 dog Bosse.

- Han var bra Bosse, sŠger Hencke. Han gav alltid Šrliga svar. Han kanske Šr en Šngel nu. Eller en fŒgel eller Šlg eller rŒdjur. Om man tror pŒ reinkarnationen...

 

 

Ny duk till matbordet

 

Idag ska matbordet fŒ en ny duk. Hencke fŒllar. Jag fŒr ocksŒ fšrsška men dŒ blir det snett och lite avigt.

- Det ser ut som en oxe som gŒtt och pinkat pŒ en Œker, skrattar Bjšrn.

- Det Šr fšrsta gŒngen som jag syr pŒ symaskin, fšrsvarar jag mig med.

Hencke tar šver. Han Šr van, det mŠrks. Det har blivit mŒnga fšrklŠden, handdukar, kuddšverdrag och gardiner under de tre Œr han varit pŒ skrŠdderiet.

 

 

Omgivningen gav upp

 

Att Hencke kom till skrŠdderiet Šr en stor sak. Fšr han har inte haft det sŒ lŠtt i livet. En trasslig barndom och mŒnga Œr av stŠndigt bollande mellan olika kommuner och myndigheter finns dŠr i hans bakgrund. Hencke har sina sŒr och en rejŠl ilska mot alla dom som trott sig veta vad som skulle vara bŠst fšr honom. Sedan slutet av 80-talet pršvade han pŒ daglig verksamhet i mŒnga former. Men allt blev fel. Och ju mer omgivningen - omsorgsnŠmnden och sedan Huddinge kommun - fšrsškte pressa fŠrdiga lšsningar pŒ Hencke ju ilsknare blev han. Jag vet, fšr jag var en av dem som fšrsškte.

Till slut gav vŠl omgivningen upp. ren gick. Hencke var fšr det mesta sysslolšs pŒ dagarna och vŠgrade hŒrdnackat att anpassa sig till alla vŠlmenande modeller. Och sŒ hade det vŠl kunnat fortsŠtta om inte det dŠr miraklet hŠnde. SŒ hŠr gick det till:

 

Bjšrn Hoffman brukade dryga ut sina skrŠdderiinkomster genom att arbeta pŒ den gruppbostad dŠr Hencke dŒ bodde. I bšrjan som extrapersonal och sedan som fast nattpersonal. De blev goda vŠnner. En gŒng frŒgade han Hencke om han skulle vilja komma till skrŠdderiet. Hencke sa nej. Och sŒ Šr det med Hencke att har han sagt nej sŒ Šr det just det som gŠller.

Men efter ett tag - en dag nŠr Hencke hade haft ett rejŠlt raseriutbrott - tog Bjšrn upp frŒgan igen. Och han pratade Šven med den personal, Noomi Bergstršm, som Hencke litade mest pŒ. Och sŒ kom dŒ den dagen nŠr han sjŠlvmant frŒgade Bjšrn:

- Du, kan Noomi och jag komma och fika hos dig i skrŠdderiet?

 

 

Egen lŠgenhet

 

Och pŒ den vŠgen blev det. Fšrst en dag i veckan och sedan tvŒ dagar, tisdag och fredag. Och som sŒ ofta Šr fallet sŒ ledde det ena till det andra. Hencke flyttade till en egen lŠgenhet i Huddinge.

- PŒ gruppbostad ville jag inte bo. Det var andra som tvingade mig att bo dŠr, sŠger Hencke. Men nu har jag valt sjŠlv.

Det finns bŒde ilska och stolthet i detta konstaterande.

 

 

MŒttband och nŒlar

 

Det blir dags att kŠka lunch pŒ den nysydda duken. Olle Andersson, som har en antikhandel runt hšrnet, tittar in som han brukar. Bjšrn och han Šr gamla barndomskamrater och dom gnabbas alltid glatt med varandra. Idag har Olle med sig ett par byxor som ska sys upp. Efter lunchen blir det dags att plocka fram mŒttband och nŒlar. Hencke hjŠlper till.

 

Och jag tŠnker att om detta med att ha nŒgot meningsfullt och bra att gšra pŒ dagarna ocksŒ innebŠr att man ska ha trevligt tillsammans och kŠnna att man Šr uppskattad fšr den man Šr, sŒ Šr detta ett av de finaste exemplen som jag trŠffat pŒ. Och fšr alla dem som inte trivs med att bli "placerade" i fŠrdiga mallar utan vill hitta sina egna vŠgar sŒ behšvs det sŒdana mŠnniskor som Bjšrn Hoffmann i omgivningen. SŒdana som lyssnar, fšrstŒr och som vet att allt tar sin tid. Och sŒ behšvs det att man Šr stark och vet vad man vill. Och sŒdan Šr Hencke Lindgren.