Artikel i Intra 4/1998.

 

 

 

 

 

I eller utanfšr gemenskapen?

 

 

 

Anders Gustavsson, docent i pedagogik och med lŒng erfarenhet av utvecklingsstšrda, har skrivit en riktig tjock bok om fyra unga lindrigt utvecklingsstšrdas vardag med oss och med andra utvecklingsstšrda. Han bygger boken pŒ deras livshistorier med sŠrskild hŠnsyn till deras relationer under uppvŠxt och nu som unga personer. Gemensamt har dom att deras handikapp fšrsatte dem i ett utanfšrskap, men att denna erfarenhet gav dem ett gemensamt inifrŒn-perspektiv pŒ utanfšrskapet. DŠrigenom kan de fŒ bekrŠftat att de i grunden Šr vanliga mŠnniskor. Handikapplagen LSS upplever dom som ett sjŠlvklart stšd fšr att kunna fšrverkliga sina šnskemŒl att fŒ leva som andra. Sin gemenskap bekrŠftar de genom att utveckla olika former av trŠffpunkter.

 

Fšr dessa ungdomar upplevs inte ett oberoende som en fšrutsŠttning fšr autonomi. TvŠrtom, de Šr vŠl medvetna om att deras autonomi snarast Šr grundad pŒ deras beroende av de sŠrskilda rŠttigheter de har enligt lag och den omsorgskultur denna skapat. De Šr Šven vŠl medvetna om sina tillkortakommanden och utnyttjar Šven sina rŠttigheter.

 

Att leva tillsammans med andra gŒr ganska bra. Att dŠremot finna gemenskap, som ger livet mening och vŠrde, Šr inte lika lŠtt. Det Šr egentligen bara bland "sina egna" som dom finner en sŒdan gemenskap, men Šven hos andra som har insikter i ett sŒdant inifrŒn-perspektiv pŒ tillvaron. De vill ha denna mšjlighet att trŠffas till hands, men de gav knappast uttryck fšr att vilja flytta tillsammans.

 

Anders Gustavsson analyserar en rad teoretiska begrepp med stor utfšrlighet och Šven andra som vi anvŠnder oss av till vardags.

Karl Grunewald

 

Att lŠsa:

 

Anders Gustavsson, InifrŒn utanfšrskapet. Om att vara annorlunda och delaktig. Johansson och Skyttmo fšrlag 1998, 258 sidor.

BestŠlls pŒ fax 08 - 654 26 36, pris 310 kr + porto.