Artikel i Intra 1/2000.

 

 

Move & Walk

 

 

Sedan nŒgra Œr bedrivs ršrelsetrŠning fšr barn och ungdomar med cerebral pares vid ett institut i NŠssjš som heter Move & Walk. Det Šr frŒga om intensivtrŠning under nŒgra veckor tillsammans med nŒgon av fšrŠldrarna. Media har beskrivit betydande framsteg hos barnen, men det har Šven sagts att barnen utsŠtts fšr alltfšr hŒrd trŠning delvis under tvŒng.

 

OmsorgsnŠmnden i Stockholm har bekostat trŠningen fšr ett antal barn och ungdomar i Œldern 2 - 19 Œr. Nu har forskningsledaren vid nŠmndens forsknings- och utvecklingsenhet, Ann-Christin Eliasson, gjort en utvŠrdering av resultatet hos 23 av dessa och gett ut en rapport om det.

 

TrŠningen karaktŠriseras av tre nyckelord: Repetition, grupp och tilltro. Den šnskade ršrelsen repeteras gŒng pŒ gŒng med mer eller mindre stšd av konduktorn (nŠrmast handledaren). MŒlet Šr att barnet ska behšva anvŠnda hjŠlpmedel sŒ lite sŒ mšjligt. TrŠningen sker alltid i grupp och omges av en stor tilltro och uppmuntran till barnet. En god relation till fšrŠldern Šr viktig - han eller hon deltar som stšdperson.

 

Konduktorn har en fyraŒrig hšgskoleutbildning i vissa medicinska grundŠmnen, psykologi och s.k. konduktiv pedagogik. Denne fšrvŠntas fylla de olika roller som ett habiliteringsteam utšvar.

 

 

Blev barnen bŠttre?

 

Barnens motoriska fšrmŒga mŠttes vid tre tillfŠllen: Fšre trŠningen i NŠssjš, direkt efter och tre mŒnader efter. Det gjordes vid Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm, dŠr man anvŠnde sig av ett visst standardiserat instrument. Man mŠtte Šven barnets fšrmŒga i vardagssituationer enligt ett annat instrument vid dessa tillfŠllen.

 

FšrŠldrarna besvarade tre enkŠter varav den fšrsta fšre trŠningen.

 

Resultatet blev att barnens fšrmŒga att sitta var bŠttre efter trŠningen, men gick tillbaka till utgŒngslŠget efter tre mŒnader. FšrmŒgan att stŒ och gŒ fšrbŠttrades nŒgot med bestŒende effekt hos de nio barn som hade lŠttare funktionshinder. NŒgra motoriska fšrbŠttringar hos de andra kunde inte registreras.

 

MŠtningarna av barnens fšrmŒga i olika vardagsfŠrdigheter visade ingen fšrŠndring.

 

Sju av de 23 familjerna besškte M & W fšr fšrsta gŒngen. Materialet var fšr litet fšr att delas upp ur resultatsynpunkt.

 

 

Vad ansŒg fšrŠldrarna?

 

Precis tvŠrtom! Dom ansŒg att barnen hade gjort framsteg i sin motoriska ršrlighet och att de fŒtt sin fšrvŠntan uppfylld. Framfšrallt var de positiva till det bemštande som deras barn hade fŒtt.

 

Omdšmena om landstingets habilitering var visserligen švervŠgande neutrala eller positiva, men mŒnga fšrŠldrar tyckte att deras barn fŒtt fšr lite behandling.

 

 

Hur ska man fšrstŒ detta?

 

Fšrst av allt mŒste man konstatera att det Šr frŒga om ett urval av fšrŠldrar som av mŒnga skŠl šnskar en intensiv och systematisk trŠning av sitt barns motoriska fšrmŒga. De Šr beredda att medverka mer Šn de flesta. De uppskattar den utprŠglade tilltron till en fšrbŠttring och den anda av gemenskap som M & W ger. Kanske Šven att det Šr en enda person - konduktorn - som ansvarar fšr barnet och dess behov.

 

Kan det vara sŒ att det instrument som anvŠndes fšr att mŠta den motoriska fšrmŒgan inte var tillrŠckligt finkalibrerad? Kanske fšrŠldrarna mŠrke och sŒg faktiska fšrbŠttringar, som inte gick fram i testningarna? FrŒgan mŒste stŠllas!

 

En sak Šr sŠker: Det Šr hŠr frŒga om inte bara en annan metod, utan Šven ett annat synsŠtt pŒ handikappet som sŒdant. I M& W Šr man stenhŒrt instŠlld pŒ att fšrbŠttra ršrelsefšrmŒgan. I vŒr habilitering jŠmkar man med švriga fšrmŒgor och behov. Och Šr mera instŠlld pŒ att kompensera ršrelsehindret med hjŠlpmedel. DŠrfšr kan M & W inte bli ett komplement till vŒr habilitering utan mŒste ses som ett alternativ.

 

Men om nu vŒra experter sŠger att resultaten inte motsvarar insatserna, ska dŒ "samhŠllet" bekosta trŠningen? Det blir en svŒr avvŠgning fšr politikerna att gšra! Ska de fšlja fšrŠldrarnas uttalade šnskan och švertygelse, eller ska de "lita pŒ" sin habiliteringspersonal?

 

Svaret Šr vŠl att det Šr fšr tidigt svara. Denna undersškning mŒste fšljas upp av flera och sŠkert kommer M & W med sina egna utvŠrderingar sŒ smŒningom.

 

Visst Šr vi dŒliga pŒ att ta vara pŒ olika fšrŠldrars olika šnskemŒl. Vem Šr det egentligen som har hittat pŒ att alla "handikappfšrŠldrar" har samma behov?

                                                                                                             Karl Grunewald

 

Att lŠsa:

 

Ann-Christin Eliasson. Effekter och intryck. UtvŠrdering av insatser fšr 23 barn som deltagit i Move & Walk-institutets trŠningsprogram i NŠssjš. 36 sidor. 1999. fo4-rapport 99-04. Omsorgsverksamheten i Stockholm.