Artikel i Intra 2/2000.

 

TandvŒrdsfšrsŠkringen

 

Av Ola Lyck

 

 

 

Jag har ett utvecklingsstšrt barn och Šr verksam i VŠstra Gštalands-regionen som tandlŠkare. I dessa besparingens tidevarv har jag en kŠnsla av att det som vanligt Šr den svagaste som kommer i klŠm om vi inte bevakar vŒra rŠttigheter.

 

Den nya tandvŒrdsfšrŠkringen

 

Sedan den fšrsta januari 1999 har vi hŠr i landet en ny tandvŒrdsfšrsŠkring. Denna har medfšrt vŠsentliga fšrbŠttringar fšr vissa grupper i samhŠllet, grupper som ofta har ett škat vŒrdbehov dŒ det gŠller deras tŠnder. Till dessa grupper hšr ALLA som tillhšr LSS personkrets. Detta Šr mycket viktigt att veta dŒ det finns exempel pŒ lŠn som infšrt "egna lagar". Man har i ett sŒdant lŠn delat upp dem som tillhšr LSS sŒ att de i personkretsen som bor i eget boende och ej har stšdpersonal minst 2 gŒnger per dag stŠlls utanfšr fšrsŠkringen. Det Šr fel och skrŠmmande!

 

Av denna anledningen ser jag det nšdvŠndigt att alla, sŒvŠl personer med utvecklingsstšrning, fšrŠldrar som personal fŒr en ordentlig information om vad som gŠller.

 

Lagtexten lyder: Vid tillŠmpning av paragraf 8 i tandvŒrdslagen skall landstinget sŠrskilt ansvara fšr att uppsškande verksamhet och nšdvŠndig tandvŒrd erbjuds dem som enligt punkt 3 i paragrafen omfattas av lagen om stšd och service till vissa funktionshindrade.

 

Detta landstingets ansvar gšr att personer med utvecklingsstšrning vid sina tandlŠkarbesšk betalar tandlŠkaren 100 kronor per besšk, sŒledes detsamma som vid ett lŠkarbesšk. Vad detta innebŠr fšr patienten kan man fšrstŒ om man betŠnker att en metallbunden krona i porslin tar 3 till 4 besšk att framstŠlla och sŒledes ska kosta patienten 300 eller 400 kronor, dŒ den verkliga kostnaden ligger runt 3000 kronor. En delprotes som har en kostnad runt 5000 kronor kan framstŠllas pŒ 4 till 5 besšk och kostar sŒledes patienten 400 eller 500 kronor. Just nŠr det gŠller de stora kostsamma terapiformerna, just dŠr ligger den nya tandvŒrdsfšrsŠkringens styrka!

 

Kommunen har ansvaret

 

Den LSS-ansvarige eller annan utsedd person i kommunen skall se till att personen med utvecklingsstšrning fŒr ett sŠrskilt intyg som visar att hon eller han tillhšr LSS personkrets enligt 8 € ovan. Detta intyg tillsammans med hšgkostnadskortet fšr sjukvŒrd skall tandlŠkaren ha.

 

Ett sŠrskilt hšgkostnadsskydd pŒ 900 kronor Šr inlagt i fšrsŠkringen, sŒ nŠr patienter med sŠrskilt stort vŒrdbehov betalt denna summa till tandlŠkaren skriver denne ut ett frikort och all behandling efter detta kostar sŒledes inte patienten nŒgot!

 

Viktigt!

 

DŒ hšgkostnadsskyddet lšper under ett Œr kan ju alla fšrstŒ hur viktigt det Šr fšr personer, som har svŒrigheter att skšta sin munhygien och som uppvisar ett mycket dŒlig tandstatus, besšker tandlŠkaren Œtminstone en gŒng per halvŒr. NŒgot som den nya tandvŒrdsfšrsŠkringen verkligen stšttar upp.

 

Det Šr av stor vikt att fšrŠldrar och personal runt personen med utvecklingsstšrning kŠnner till detta och kontrollerar att de ansvariga i kommunen skšter sin uppgift dŒ det gŠller personer med utvecklingsstšrning.

 

 

 

Notis:

 

SjukhustandlŠkaren i Uppsala Pia Gabre har lagt fram en avhandling 1999, som heter Studies on Oral Health in Mentally Retarded Adults. Hon visar bl a att lindrigt utvecklingsstšrda som har en egen bostad har mera karies Šn andra utvecklingsstšrda. Hos dem som Šr yngre Šn 50 Œr var periodontit den huvudsakliga orsaken till tandsjukdom, medan de šver 50 Œr hade fšrlorat sina tŠnder lika ofta p.g.a. periodontit som karies.