Artikel i Intra 1/2000.

 

 

 

 

Blev det bŠttre

efter nerlŠggningen

av vŒrdhemmen?

 

 

 

 

Socialstyrelsen har gjort en sammanstŠllning av ett antal undersškningar av anhšrigas Œsikter om vŒrdhemsnerlŠggningen. De tŠcker 7 landsting. €ven en rapport frŒn Norge har tagits med. Det ršr sig om Œren 1976Ð1996 med en tyngdpunkt pŒ de senare Œren och - vad jag kan fšrstŒ -  egentligen enbart om vuxna utvecklingsstšrda. Rapporten har skrivits av Ann-Marie Stenhammar i samverkan med Owe Ršren.

 

 

Fšre utflyttningen

 

NŠr tjŠnstemŠn tog upp kontakten med de anhšriga infšr en nerlŠggning av ett vŒrdhem innebar det fšr mŒnga en aktivering av allt ont som en gŒng hŠnde: Det svŒra beslutet att lŠmna sitt barn, de traumatiska besšken och den lŒngsamma resignationen. Men nu behšvdes man tydligen, nu skulle man sŠga ja till nŒgot som ingen egentligen kunde precisera, nu skulle man ta ett nytt ansvar. Var och hur skulle de fŒ bo? Hur skulle mštet med samhŠllet bli med alla dess fšrdomar? Var inte detta att planera fšr ensamheten?

 

Inte sŒ konstigt att det stora flertalet var negativa. Hela projektet upplevdes av mŒnga anhšriga som svŒrare fšr dem Šn fšr deras anfšrvant.

 

FrŒn denna instŠllning skiljde sig i viss mŒn syskonen. Det fanns dom som fšrst nu fick veta att de hade en syster eller bror pŒ en anstalt och som nu sŒg en chans att kompensera denne fšr vad han eller hon gŒtt miste om.

 

En mindre grupp anhšriga var direkt positiva. De hade aldrig accepterat vŒrdhemmet. HŠr fanns en mšjlighet fšr deras anfšrvant att fŒ komma bort frŒn instŠngdheten. Det kunde ju i varje fall inte bli sŠmre...

 

Det var inte lŠtt fšr tjŠnstemŠnnen att samverka med de anhšriga i en lŒngdragen process, som dessa inte hade šnskat sig. Men inriktningen frŒn omsorgernas sida var klar: Man ville och man tvingades till en systematisk samverkan, Šven om det kostade pŒ. Fšr bŒda sidor. MŒnga kraftiga tidningsrubriker kan vittna om detta. LŒngtifrŒn alla anhšriga var nšjda med den samverkan som skedde.

 

 

Inga anhšrigkontakter

 

Det finns skŠl att erinra om att mŒnga som bodde pŒ vŒrdhem inte hade nŒgra anhšrigkontakter. Det gŠllde inte minst de som hade placerats utomlŠns - ofta lŒngt hemifrŒn - pŒ bl.a. privata vŒrdhem. tskilliga av dessa kom aldrig hem till sin kommun utan bereddes bostad i den kommun dŠr vŒrdhemmet lŒg. Detta fšrhŒllande ligger visserligen utanfšr temat fšr rapporten, men borde ha nŠmnts, tycker jag.

 

NŒgra šnskemŒl frŒn de anhšrigas sida kom att stŒ i centrum: Att fŒ bestŠmma var anfšrvanten ska bo och vem han ska bo tillsammans med. Dessutom krŠvde man ordnad daglig verksamhet och fritidsaktiviteter och tillrŠckligt med utbildad personal.

 

Men gruppbostŠder kunde inte alltid ordnas dŠr man ville. Och vilka som skulle bo tillsammans bestŠmdes i stor utstrŠckning av hemorten. Daglig verksamhet hann man ofta inte organisera koordinerat med flyttningen. Och vad gŠllde personalen styrdes det av de svŒrpŒverkade budgetarna.

 

 

Efter utflyttningen

 

Efter utflyttningen Šr fler positiva Šn det antal som var negativa fšre flyttningen. Flera undersškningar pekar hŠn mot 80% positiva.

 

Mycket hŠnger fšrstŒs samman med att anfšrvanten nu fŒr bo som andra, eller i varje fall sŒ nŠstan som andra: Ett kontrakt pŒ ett eget rum eller en egen lŠgenhet med telefon och med mšjligheter till kontakter i det šppna samhŠllet. I Undersškningarna visar  att kontakten med de anhšriga har škat och att ensamheten tycks man bemŠstra - i varje fall nŠmns den inte i dessa referat.

 

Men visst uttrycker anhšriga sin oro infšr framtiden: Hur lŠnge ska nu denna modell vara? Vad kommer att hŠnda hŠrnŠst?

 

 

Det tog 30 Œr

 

Normaliseringsprocessen fšr de utvecklingsstšrdas livsvillkor tog šver 30 Œr att genomfšra. Avvecklingen av specialsjukhusen och vŒrdhemmen med tillsammans 13 000 platser (nŠr de var som flest Œr 1970) Šr det mest ingripande och dramatiska i denna process.

 

Vi saknar en beskrivning dŠr man fšrsšker vŠga samman erfarenheter frŒn inte bara anhšriga utan Šven personalen, tjŠnstemŠnnen och de beršrda sjŠlva. Och naturligtvis viktigast av allt - en vŠrdering av i vilken mŒn de enskildas funktionsfšrmŒga har fšrbŠttrats, Šven om vi vet att utflyttningen betydde ett enormt lyft. Hur stora problem har vi egentligen med aggressivitet och sjŠlvdestruktivitet numera jŠmfšrt med tidigare? Hur bemŠstrar vi ensamheten? Hur Šr det med personalens utbildning? FŒr dom nŒgon handledning?

 

 

Hur bšr man planera?

 

Hur har fšr švrigt flšdet varit frŒn gruppbostŠder till egna bostŠder? Hur bšr man planera fšr framtiden med dessa erfarenheter i bagaget? Hur ska man fšrebygga att det plštsligt ropas efter vŒrdhem som enda mšjligheten att lšsa ett uppkommet problem? Det finns en sŠrskild enhet fšr utvecklingsstšrda med beteendeproblem pŒ ett mentalsjukhus i Gšteborg, som faller helt utanfšr ramen fšr LSS. Kommer det att etableras flera sŒdana som fšljd av bristfŠllig personalutbildning och bristfŠllig flexibilitet i kommunens omsorger?

Karl Grunewald

 

Att lŠsa:

 

Socialstyrelsen. "FrŒn misstro till fšrhoppning." Anhšrigas upplevelser av vŒrdhemsavvecklingen.

38 sidor. 1999. Socialstyrelsens kundtjŠnst. Tel 08-795 23 30, fax 08-760 58 95. Pris 60:-