Artikel i Intra 1/2000.

 

 

 

 

Dokumenten berŠttar

 

 

 

 

Hur relationerna till anhšriga fšrst fšrbjšds fšr att senare anses betydelsefulla fšr patienterna. Citat ur brev till och frŒn VŠstra Mark.

 

 

 

Specialsjukhusen

 

Under 1920-talet klagade sinnessjukhuslŠkarna šver att de intagna sinnesslša for illa pŒ sjukhusen och att de stšrde vŒrden av de andra. DŠrfšr šppnade staten tre ledigstŠllda regemten fšr sinnesslša: Salberga i Sala och KŠllshagen i VŠnersborg fšr mŠn och VŠstra Mark i …rebro fšr "asociala och imbecilla kvinnor".

 

 

VŠstra Mark

 

Det var Svea TrŠngkŒr i …rebro som šverlŠmnade regementet. Utan ombyggnad beredde man plats fšr 350 kvinnor. MŒnga av militŠren bytte bara uniform och blev personal.

 

Det fanns genom alla Œr lŒnga vŠntelistor fšr intagning. Utšver straffrifšrklarade var det oftast kommunerna som ansškte om intagning av kvinnor med s.k. asocialt beteende. MŒnga kom frŒn fattiga fšrhŒllanden och var underbegŒvade, men inte alls vad vi idag betecknar som utvecklingsstšrda. Ekonomiskt var intagningen en stor vinst fšr kommunen.

 

De flesta avdelningarna var fšr ca 30 patienter och med korridoren som dagrum. Tidningar eller radio fšrekom inte. PŒ 50- och 60-talen fanns det sŠrskilda mindre avdelningar fšr unga prostituerade kvinnor frŒn Stockholm.

 

Relationen till anhšriga ansŒgs Šnda in pŒ 60-talet som stšrande eller i varje fall som oviktigt. Fšr mŒnga fšrbjšds den. Tio Œr senare Šndrades den instŠllningen. Nu fšrsškte man lappa ihop relationerna, men dŒ hade mŒnga slŠktingar glšmt de sina. Hemresor anordnades. Om det inte fanns slŠktingar kvar i hemkommunen kunde andra familjer ta emot patienter.

 

Flera av patienterna hade barn som de fšrlorat kontakten med, ibland fšrsškte man frŒn VŠstra Marks sida fŒ barn att besška sina mšdrar. I ett fall dŠr patienten hade bŒde syn- och hšrselnedsŠttningar blev det svŒrt att fšrklara vem mannen som hŠlsade pŒ egentligen var.

 

Ršda Korsets besškte patienter pŒ VŠstra Mark och ibland fick patienter hŠlsa pŒ ršdakorsare i deras hem.

INTRA kan hŠr Œterge nŒgra brevvŠxlingar. De har tagits fram av Kristina Engwall som arbetar pŒ en avhandling om VŠstra Mark. Journalerna finns pŒ landsarkivet i Uppsala.

 

 

1932

 

Brev till VŠstra Mark:

Med anledning av att jag inte hšrt nŒgot frŒn min syster N N alltsedan hon flyttade frŒn XX i fjol sommar anhŒller jag všrdsamt om hennes hŠlsotillstŒnd.

 

Brevsvar:

Er systers tillstŒnd Šr sedan inkomsten ofšrŠndrat. Hon har alltjŠmt lŒngvariga perioder dŒ hon Šr fullkomligt virrig men dessemellan har hon kunnat arbeta tidvis pŒ sjukhusets arbetssal. Fšr nŠrvarande Šr hon i sitt sŠmre tillstŒnd och saknar ro till ordnat arbete. Kroppsligen fšrefaller hon vara frisk och kry.

 

 

Brev till VŠstra Mark:

Undertecknad som har en syster som Šr patient och transporterad frŒn XX hospital i oktober 1931 till …rebro vill hŠrmed gšra en fšrfrŒgan hur det stŒr till med henne. Hennes namn Šr NN. Det Šr sŒ lŒngt att resa sŒ jag kan aldrig mer fŒ se henne. Jag blef sŒ ledsen nŠr jag kom till XX och hon inte fanns dŠr, inte nŒgra slŠktingar Šr underrŠttade. Jag vill gŠrna veta hur det Šr med henne och om hon fŒr lof eller kan skrifva ett bref. Tacksam fšr svar till /namn/. Var snell och svara.

 

Brevsvar:

Till svar Œ Edert brev av d. 22/5 fŒr jag meddela att NN«s tillstŒnd Šr ofšrŠndrat. Hon Šr mycket slš och bortkommen men kan ibland plštsligt bli orolig och hŠftig, varvid hon skriker och grŠlar och kan Šven slŒ till personer i omgivningen. Gšr ofta fšrsšk att avvika. Kan ej fšrmŒs till nŒgot arbete. Att skriva brev stŒr henne fritt men hon kommer sig ej fšr dŠrmed. Kroppsligen befinner hon sig vŠl.

 

 

1933

 

Brev till VŠstra Mark:

Till šverlŠkare fšr WŠstra Marks sjukhus, …rebro. PŒ uppdrag av Œldrig moder till Œ sjukhuset intagna pat. nr.- gšres en fšrfrŒgan hurudant hŠlsostŒndet Šr med den sjuka. Tacksam fšr svar vartill porto bifogas.

Hšgaktningsfullt ordf. i fattigvŒrdsstyrelsen.

 

Brevsvar:

Med anledning av eder fšrfrŒgan ang pat. - fŒr jag meddela, att hennes hŠlsotillstŒnd i stort sett Šr ofšrŠndrat. Tidvis Šr hon lugn, tyst och stillsam, dŒ hon vistas uppe och sysselsŠttas med stickning o. dyl. Men dŒ och dŒ kan hon under kortare perioder vara orolig, grŠlande och hŠftig, varvid hon brukar ligga till sŠngs. De sista dagarna har hon befunnit sig i en lugn sinnesstŠmning.

 

 

1934

 

Brev till VŠstra Mark:

Jag vill taga mig friheten att spšrga om en nŠra anhšrig NN. hava flera gŒnger skrifvet till henne men ej fŒtt svar, fšrra sommaren skref jag till henne om hon villa hafva pengar, sŒ ville jag senda henne dem, och dŒ fick jag svar omgŒende och dŒ sende jag tio kronor i rekommenderat bref, men sedan har jag ej hšrt frŒn henne...

 

 

1940

 

Brev till VŠstra Mark:

FšrlŒt att jag besvŠrar eder sŒ hŠr. Men det Šr sŒ att jag har en syster NN som Šr pŒ WŠstra Marks sjukhus har nu vart der i flera Œr. Och jag var sŒ tacksam fšr att hon fick komma dit dŒ ingen annan kunde vŒrda henne. Men mina tankar Šr jŠmt hos NN och jag undrar hur det Šr med henne. Om hon kan fatta nŒgot. DŒ hon var hemma var hon ibland sŒ god och snŠll men ofta blev hon sŒ oberŠkneligt arg och visste inte vad hon gorde. €r hon likadan? En gŒng fick ja ett brev ifrŒn henne. DŒ var hon glad Œt att vara i …rebro. Det Šr lŠnge sen. Vore tacksam att fŒ veta lite om henne. Ibland har jag skrivit till henne men undrar om det gšr henne illa och mer besvŠrlig eller om hon Šr glad Œt brev. MŒnne hon har glšmt bort Herrenjesus det Šr mitt stšrsta bekymmer. War sŒ snŠll och tala om hur det Šr beder /namn/.

 

Brevsvar:

Till svar Œ eder fšrfrŒgan ang NN fŒr jag meddela, att hon Šr ganska fšrslšad och bortkommen. Pratar mycket fšr sig sjŠlv men ger knappast nŒgot ordentligt svar pŒ tilltal. Ibland vŠsnas hon och Šr stšrande Šven nattetid. HŒller sig dock snygg och skšter sin tvŠttning och klŠdsel med ganska god ordning. Kan syssla litet med stickning. Det mšter intet hinder att skriva brev till henne. Dock torde hon ej ha sŒ stor glŠdje av att fŒ brev.

 

 

1942

 

Brev till VŠstra Mark:

Jag skulle hšra vad Doktorn sŠger om vŒran flicka om det intet finns nŒgon hjelp fšr henne jag var och besškte henne och fick se hur hon hade det det var en bedršflig syn sŒ jag undrar intet pŒ ett hon vill derifrŒn jag fšrslog henne att fšrsška om hon kunde fŒ komma in pŒ nŒgot sjukhus i nŠrheten af Stockholm och det var hon nšjd med nu vill jag hšra doktorns utlŒtande om den saken ty i hemmet kan vi under nuvarande fšrhŒllanden intet ha henne  men hon behšver lugn fšr sina nerver det vore šnskvŠrt om hon kunde fŒ komma pŒ nŒgon lugnare afdelning vill Doktorn vara vŠnlig att underrŠtta oss om vad som kan vara det bŠsta" Fader

 

Brevsvar:

NN. Hon Šr i stšrsta behov av vŒrd Œ sinnessjukhus. Hon Šr mycket retlig, brŒkig, stšrande och opŒlitlig och kan ibland Šven vara vŒldsam. Hennes oro beror ej pŒ av ssj. i egentlig mening utan har samband med att hon lider av allmŠn efterblivenhet i den andliga utvecklingen (imbecillitet). HŠrvarande sjukhus Šr avsett just fšr dylika fall och nŒgot mer sŒdant sjukhus fšr kvinnor finnes ej i landet. Det torde dŠrfšr ej vara mšjligt att fŒ henne flyttad till nŒgot av Stockholms stads ssj.hus

 

 

1943

 

Brev till VŠstra Mark:

Vi skulle hšra hur det stŒr till med vŒran Dotter NN. Vi tycker att Det ser ut pŒ hennes bref som hon skulle ha blivit bra mycket lugnare pŒ senaste tid. Nu lŠngtar hon ju hem och beder oss att vi ska tala med Doktorn att hon fŒr komma hem. Vi har ju ingenting emot det men vi vŠntar Doktorns utlŒtande vad som kan vara lŠmpligast.

 

Brevsvar:

...att hennes tillstŒnd Šr i stort sett ofšrŠndrat. NŒgon fšrbŠttring kan man ej tala om. Hon Šr mycket besvŠrlig, tjatig och tršttsam, skriker och vŠsnas ibland och kan fŒ utbrott dŒ hon Šr vŒldsam, river ner dukar och blomkrukor osv. Hon Šr i stšrsta behov av vŒrd Œ sjukhuset.

 

 

1944

 

Brevsvar:

...att jag ej kan medgiva att hon fŒr lŠmna sjukhuset fšr ett besšk i hemmet šver julen. Dessa julresor Šro nŠmligen fšrenade med stora olŠgenheter fšr sjukhuset. De medfšra bl a att pat. som ej kunna fŒ resa bli misslynta och oroliga och sŒ blir det ofta trŒkigheter nŠr en permitterad pat. skall ŒtervŠnda till sjukhuset.

 

 

1949

 

Brev till VŠstra Mark:

Undertecknad, fader till flickan NN, fŒr všrdsamt hemstŠlla om upplysning huru Ni anser flickans tillstŒnd Šr och om det inom rimlig tid finns utsikter fšr att hon kan komma i familjevŒrd. Som Ni sŠkerligen fšrstŒr Šr jag och min hustru varmt fŠstade vid henne och vi skulle gŠrna se om han hade kunnat komma sšderšver. Som det nu Šr kan vi icke trŠffa henne nŒgon gŒng. Vi medgav sterilisering enbart med tanke pŒ att hon skulle fŒ komma hem, men det blev sedan icke av.

 

 

1952

 

Brev till VŠstra Mark:

Har fŒtt ett mer Šn vanligt virrigt brev frŒn min syster, NN, och att hon Šr pŒ ett sjukhus, Šr ju alldeles fšrbluffande fšr mig, dŒ jag inte fšrut hšrt nŒgot om att hon Šr flyttad dit.-Jag tackar pŒ fšrhand att syster vill vara sŒ god och rar och skriva till mig och tala om vilket slags sjukhus detta Šr och varfšr NN har kommit dit och hur hon Šr till hŠlsan och lynnet.

 

Brevsvar:

NN Šr, som ni torde kŠnna till "sinnesslš" , d.v.s hšggradigt efterbliven till fšrstŒndutvecklingen. Sedan 1919 har hon varit intagen pŒ sinnesslšanstalter och hšsten 1949 kom hon till XX arbetshem. HŠr blev hon alltmer retlig och besvŠrlig med brŒkigt, skrikigt, stšrande och hotfullt upptrŠdande.

Man var rŠdd fšr henne och hon ansŒgs t.o.m. vara en fara fšr omgivningen, pŒ grund hŠrav intogs hon den 27/10 1951 pŒ VŠstra Marks sjukhus. HŠrvarande sjukhus som Šr organiserat som ett sinnessjukhus, Šr avsett fšr sŒdana sinnesslša kvinnor, som pŒ grund av svŒrskštthet eller andra sinnesslšshetens yttringar Šr i behov av sinnessjukmŠssig vŒrd. HŠr pŒ sjukhuset har NN uppfšrt sig betydligt bŠttre och lugnare. Man mŠrker dock en viss retlighet och ofšrdragsamhet. Hon sysselsŠttes med arbete i sjukhusets tvŠttinrŠttning. Kroppsligen befinner hon sig vŠl.

 

 

1953

 

Brev till VŠstra Mark:

Med anledning av mitt besšk hos Eder den 5 jan och vŒrt samtal om NN om att hon skulle fŒ komma hit, vill jag efterhšra om NN kan fŒ komma sŒ snart som mšjligt och helst i denna mŒnad. Anledningen hŠrfšr Šr att jag nu relativt lŠtt kan ta ledigt fšr att komma och hŠmta henne fšr hon kan vŠl inte resa sjŠlv, senare bšrjar vŒrarbetet hŠr och dŒ blir det svŒrare att ta ledigt fšr resan.

 

Brevsvar:

Med anl. av Eder skrivelse ršrande hŠrstŠdes vŒrdade NN fŒr jag meddela att jag ej kan medgiva, att NN fŒr komma till Eder. Hon Šr numera mycket slš och bortkommen och visar tecken pŒ ssj:dom. Hon intresserar sig ej fšr sin omgivning och mŒste ha tillsyn och hjŠlp med allt. HŒller sig ej snygg utan tillsyn och Šter ej sjŠlvmant utan mŒste uppmuntras och hjŠlpas. Sitter mest och pratar fšr sig sjŠlv men svarar mycket fŒordigt pŒ tilltal. Ibland kan hon utan anledning slŒ till nŒgon av kamraterna. Ni skulle ej ha mšjlighet att bereda NN den vŒrd och tillsyn varav hon Šr i behov, och hon bleve eder snart till stort bekymmer.

 

 

1964

 

Brevsvar:

... Hon kanske skulle tycka om att fŒ besšk av sin bror, som hon mŒhŠnda kŠnner igen. Vill ni herr NN fara hit pŒ ett besšk Šr Ni vŠlkommen. Inkvarteringsmšjligheter finnas pŒ sjukhuset.

 

 

1970-talet

 

Citat ur journal:

"...Hon har aldrig under dessa 39 Œren gjort nŒgon resa till hemtrakten och inte ens heller haft besšk av nŒgon anhšrig. Vi mŒste fšrsška bŠttra pŒ denna situation."

 

Citat ur journal:

"...Systern sŠger sig ej ha vŒgat resa fšr att hŠlsa pŒ NN under denna vistelse pŒ VŠstra Mark..... patienten sade efter besšket: ...att detta var den lyckligaste dagen i hennes liv."

 

 

Lades ner 1981

 

r 1967 šverlŠmnade staten sjukhuset till …rebro landsting och 1968 švergick det till att bli ett specialsjukhus under omsorgslagen. DŠrmed fick de intagna rŠtt till hemlandstingets omsorger och dessa blev betalningsskyldiga. PŒ sjukhuset anstŠllde man kuratorer fšr att fšrmedla utskrivning till hemlandstinget. Sjukhuset lades ner 1981.