Artikel i Intra 1/1999.

 

 

 

Om nazisternas "eutanasi" -aktion som innebar mord pŒ šver 100 000 utvecklingsstšrda och psykiskt sjuka.

 

 

 

PŒ detta stadium var det naturligtvis inte folkmord som planerades. Det Šr omšjligt att veta vad som ršrde sig i Hitlers huvud eller ens den exakta tidpunkten dŒ Richard Heydrich, den viktigaste hjŠrnan bakom "lšpande bandsutrotningen", kom med sina fšrsta fšrslag till Himmler. Men med utgŒngspunkt frŒn det vi med sŠkerhet vet Šr det rimligt att dra slutsatsen att den systematiska utrotningen av judar i gaskamrarna blev mšjlig fšrst nŠr ihjŠlgasningen av kroniskt sjuka och utvecklingsstšrda tyskar och šsterrikare pŒ "dšdshjŠlpsinstituten" visade att metoden var tekniskt genomfšrbar och nŠr dšdsskjutningarna i šster inte ledde till nŒgra effektiva protester frŒn allmŠnheten eller de vŠpnade styrkorna.

Ur "Albert Speer och sanningen" av Gitta Sereny.

 

 

Bussar anlŠnder till Hadamar flera gŒnger i veckan med ett stort antal offer. Skolbarn i omrŒdet kŠnner igen dessa fordon och sŠger: HŠr kommer mšrdarvagnarna. Efter ankomsten av sŒdana fordon kan invŒnarna i Hadamar se hur ršk kommer frŒn skorstenen. De Šr uppršrda av stŠndiga tankar pŒ de stackars offren, i synnerhet nŠr vinden ligger pŒ och de mŒste stŒ ut med den motbjudande lukten. En konsekvens av de principer som tillŠmpas hŠr Šr att barn nŠr de brŒkar med varandra kommer med kommentarer som: Du Šr dum  i huvet, du kommer att stoppas i ugnen i Hadamar.

Brev frŒn den katolske biskopen i Limburg till justitieministern den 13 augusti 1941.

Ur boken "Om detta mŒ ni berŠtta . . .

Boken levereras kostnadsfritt frŒn Regeringskansliet, tel 020-11 80 90.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fšrintelsen bšrjade

med de utvecklingsstšrda

 

 

av Hans-Walter Schmul

 

 

 

 

 

De tyska nazisternas rashygieniska vanfšrestŠllningar ledde under Œren 1934 -1945 till att 400 000 mŠnniskor som betecknades som sinnessjuka eller utvecklingsstšrda tvŒngssteriliserades.  Men de ansvariga nšjde sig inte med detta. Genom "eutanasi"-  aktionen bšrjade man systematiskt att fšrinta "livsodugligt liv". Erfarenheterna frŒn denna verksamhet anvŠndes sedan i lŒngt stšrre skala i fšrintelselŠgren.

 

 

Under Œren 1939 till 1945 avlivades i Tyskland mellan 100000 och 200000 mŠnniskor, som ansŒgs vara obotligt

psykiskt sjuka eller utvecklingsstšrda. Denna aktion hade fšrberetts lŠnge.

 

PŒ rikspartidagen 1935 fšrsškte ledaren fšr rikets lŠkare (ReichsŠrztefŸhrer) Gerhard Wagner att fŒ FŸhrern att fatta ett avgšrande beslut om "fšrintelsen av livsodugligt liv". Den gŒngen tyckte dock Hitler att man borde inta en "fšrsiktigt avvaktande hŒllning". Han ansŒg att man lŠttare skulle kunna genomfšra "folkets befrielse frŒn bšrdan av de sinnessjuka" i fall av krig, dŒ ju "hela vŠrlden var engagerad i krigets fšrlopp", och "ett mŠnniskolivs vŠrde i vilket fall som helst vŠgde mindre." DŒ skulle man ocksŒ lŠttare kunna bryta eventuellt motstŒnd frŒn kyrkliga kretsar. DŠrmed var "eutanasi"-aktionen uppskjuten men inte skrinlagd.

 

 

...till att mšrda dibarn...

 

Kring Œrsskiftet 1938/39 beslšt man att gšra en ny framstšt hos Hitler. Professor Werner Catel, direktšr fšr universitetets barnklinik i Leipzig och sakkunnig hos riksutskottet, fšrmŒdde fšrŠldrarna till ett spŠdbarn med grav utvecklingsstšrning att rikta en ansškan till Hitler om rŠtt att dšda barnet, vilket enligt gŠllande lag var straffbart. Hitler mottog ansškan och gav sin livlŠkare dr Karl Brandt i uppdrag att undersška fallet. Denne gav dŠrpŒ sin tillŒtelse till att barnet dšdades.

Detta fall ledde till att Hitler gav Brandt och "Reichsleiter" Philipp Bouhler, ordfšrande i riksutskottet, ett muntligt bemyndigande att fšrfara likadant i liknande fall. Detta innebar i praktiken att man švergick frŒn att dšda ofštt liv till att mšrda barn och ungdomar genom barn-"eutanasi". Aktionen leddes frŒn "Riksutskottet fšr vetenskaplig hantering av svŒra lidanden, betingade av arv och anlag". Fšrst vŠnde man sig till de statliga hŠlsovŒrdsmyndigheterna. I en strŠngt fšrtrolig fšrordning av den 18 augusti 1939 frŒn inrikesministeriet Œlades alla fšrlossningslŠkare, barnmorskor, lŠkare och fšrlossningskliniker, att anmŠla nyfšdda och barn upp till tre Œrs Œlder, som led av "idioti, mongolism, microcephali, hydrocephalus, missbildningar och fšrlamningar". AnmŠlningarna skulle gŒ till distriktslŠkarna, som sŠnde dem vidare till riksutskottets hemliga adress.

 

 

List och fšrfalskning

 

PŒ grundval av dessa anmŠlningar kunde riksutskottet besluta šver barnens liv och dšd. De barn som "godkŠndes" fšr att bli mšrdade hŠnvisades till en av de speciella avdelningar som inrŠttades i 30 hŠlso- och vŒrdanstalter, vilkas ledare samarbetade med riksutskottet. Fšr det mesta hemlighšll man placeringarnas verkliga syfte och vann deras tillŒtelse genom list och grov fšrfalskning. I distriktslŠkarnas instruktioner stod det bla:

"Syftet Šr att behandla barnen med den medicinska vetenskapens alla medel, fšr att fšrhindra att de blir kroniskt sjuka". . ."Man skall meddela fšrŠldrarna, att genom denna behandling kan det finnas en mšjlighet att uppnŒ vissa framgŒngar i frŒga om tillfrisknande, Šven i fall som hittills gŠllt som hopplšsa."

 

Genom denna beslšjade form av švertalning fšrmŒddes de flesta fšrŠldrar att gŒ med pŒ att barnet togs in pŒ en anstalt.

DistriktslŠkarna anvisades till en bšrjan att avstŒ frŒn tvŒngsŒtgŠrder. Men efter september 1941 kunde de hota de fšrŠldrar, som motsatte sig sina barns "specialplacering" med fšrlusten av vŒrdnadsrŠtten. Fšr att tvinga i synnerhet ensamstŒende mšdrar till att gŒ med pŒ behandlingen satte sig riksutskottet i fšrbindelse med de lokala arbetsgivarna fšr att den vŠgen utšva utpressning.

 

 

...ledde till ett lŒngsamt borttynande

 

Barnen undersšktes med de modernaste diagnosmetoder. Om ett barn dšmdes till dšden flyttades det till en speciell avdelning dŠr en bestialisk procedur vidtogs. Om och om igen gav man barnen šverdoser av luminal, ibland kombinerad med morfin-skopolamininjektioner. Dessa doser var inte omedelbart dšdliga utan ledde till ett lŒngsamt borttynande. Syftet med detta fšrfaringssŠtt var att ge sken av ett naturligt sjukdomsfšrlopp som slutade med de fullkomligt kraftlšsa barnens dšd. Antalet barn som pŒ detta sŠtt miste livet uppskattas till minst 5000.

 

 

Aktionens rŠttsliga grundval

 

I juli 1939 beslšts att "fšrintelsen av vŠrdelšst liv" skulle utvidgas till att omfatta Šven vuxna som var intagna pŒ anstalt. Hitler beordrade till en bšrjan "rikshŠlso-ledaren"(ReichsgesundheistfŸhrer) Leonardo Conti att genomfšra vuxen-"eutanasin". Men det lyckades FŸhrerns kansli att fŒ befallningen upphŠvd, och uppdraget gavs istŠllet Œt de bŒda sakkunniga fšr barn-"eutanasin", Brandt och Bouhler. Hitler avbšjde uttryckligen att stifta en lag som grundval fšr "eutanasi"-aktionen. DŠremot utstŠllde han ett "FŸhrer-bemyndigande" som undertecknades i oktober 1939 men antedaterades till den 1 september, dagen fšr krigsutbrottet. Det lydde:

 

"Riksledaren Bouhler och med dr Brandt har under ansvar fŒtt i uppgift att utvidga vissa lŠkares befogenheter - deras namn skall lŠngre fram bestŠmmas - pŒ ett sŒdant sŠtt, att nŒdedšden kan beviljas obotligt sjuka sŒ lŒngt mŠnskligt omdšme strŠcker sig och efter en rigoršs bedšmning av deras sjukdomstillstŒnd."

 

Denna skrivelse var "eutanasi"-aktionens enda rŠttsliga grundval. Den motsvarar inte ens den form, som vid denna tid var vanlig i frŒga om hemliga "FŸhrer"-befallningar. Skrivelsen skrevs pŒ privat papper, utan att beteckna Hitlers statsrŠttsliga stŠllning och utan att vara kontrasignerad av respektive fackministrar. Den hšlls i hemligt fšrvar och blev bara tillgŠnglig fšr en snŠvt begrŠnsad krets av invigda.

 

 

Laglšshet och hemlighetsmakeri

 

Eftersom utkastet till en "lag om dšdshjŠlp Œt obotligt sjuka" fšrkastades av Hitler hšsten 1940, fšrblev "fšrintelsen av vŠrdelšst liv" straffbar Šnda till Tredje rikets sammanbrott. Men rŠttvisan ingrep inte - bortsett frŒn nŒgra enstaka modiga domare. TvŠrtom: sedan hovrŠttspresidenterna och de frŠmsta allmŠnna Œklagarna i april 1941 officiellt fŒtt vetskap om den lšpande fšrintelseaktionen, lovade de rŠttsvŒrdande myndigheterna att lŠgga ner alla rŠttegŒngar som stod i samband med "eutanasi"-aktionerna. Detta trots att man i flera fall gjort polisanmŠlan fšr mord och att det dŠrfšr fanns ett fšrundersškningstvŒng. Men "eutanasi"-aktionen utspelades i det rŠttslšsa tomrum som var typiskt fšr det nationalsocialistiska Tyskland, i vilket rŠttsstaten hade havererat.

 

Aktionens laglšshet tvingade de ansvariga till hemlighetsmakeri. Eftersom FŸhrerns kansli och inrikesministeriet inte fick synas utŒt, skapade man en rad hemliga organisationer, bl a Reichsarbeitsgemeinschaft Heil- und Pflegeanstalten (Riksarbetsgemenskapen fšr hŠlso- och vŒrdanstalter), GemeinnŸtzige Krankentransportgesellschaft, GEKRAT (Det allmŠnnyttiga sjuktransportsŠllskapet) och Zentralverrechnungsstelle Heil- und Pflegeanstalten (Centrala kontrollnŠmnden fšr hŠlso- och vŒrdanstalter).

Bakom dessa hemliga organisationer dolde sig en byrŒkrati som omfattade ca 100 personer.

 

 

Aktion T4

 

KontrollnŠmnden placerades sŒ smŒningom i en villa vid Tiergartenstrasse 4 i Berlin-Charlottenburg. Efter denna adress betecknades vuxen-"eutanasin" i det interna sprŒkbruket som "aktion T4".

Ledare fšr aktionen blev professor Werner Heyde, fšrestŒndare fšr psykiatrin vid universitetet i WŸrzburg och professor Herman Paul Nitsche, direktšr fšr hŠlso- och vŒrdanstalten Sonnenstein vid Pirna. Med hjŠlp av bl a rikslŠkaren fšr SS, dr Ernst Grawitz, vŠrvades fler lŠkare.

 

 

LŠkare som bšdlar

 

Minst 50 lŠkare var direkt verksamma i "eutanasi"-projektet, dŠribland en rad professorer fšr psykiatri och neurologi. Alla dessa lŠkare var frivilliga medarbetare. NŒgot tvŒng tycks inte ha varit nšdvŠndigt. "KŠnda personligheter gav utan betŠnkande sitt medgivande", heter det i tidningarnas artiklar, "och sŠrskilt bland yngre kollegor hŠrskade en hŠnfšrelse, som tycktes buren av tanken pŒ en mission."

Hur fšrklarar man denna hŠnfšrelse? Varfšr Šgnar sig lŠkare, som svurit den hippokratiska eden, Œt att gšra bšdelstjŠnst? Fšr att kunna besvara denna frŒga mŒste man kasta en blick pŒ situationen inom psykiatrin.

 

 

Psykiatri under utveckling

 

Under 20- och 30-talen fanns det inom psykiatrin en stark utveckling. Genom infšrandet av moderna terapimetoder - i synnerhet arbets---, insulin-, cardiazol-, och elchocksterapi - tycktes man nŒ šverraskande framgŒngar. Man var full av tillfšrsikt att inom en nŠra framtid pŒ ett avgšrande sŠtt kunna fšrskjuta grŠnserna mellan botbar och obotbar sinnessjukdom. …verallt hŠrskade en stŠmning av fšrŠndring.

 andra sidan var anstalterna hopplšst šverbelagda. FrŒn och med 1924 steg antalet patienter oupphšrligt - bortsett frŒn ett kort avbrott under den ekonomiska vŠrldskrisen. r 1939 fšrvarades 340000 mŠnniskor i anstalter - mer Šn nŒgonsin tidigare i den tyska anstaltspsykiatrins historia. Samtidigt škade antalet lŒngvŒrdspatienter. Anslagen per intagen sŠnktes och sŠngkapaciteten stagnerade. Allt detta sammantaget framkastade en fruktansvŠrd frŒga: om anstaltspsykiatrins mšjligheter knappast kunde ge effektiv hjŠlp Œt de psykiskt sjuka, som man trodde sig kunna bota, var det dŒ egentligen ansvarsfullt att arbetskraft och anstaltsutrymme slšsades bort pŒ att fšrvara obotligt sjuka och kroniskt utvecklingshŠmmade?

De flesta "eutanasi"-psykiater var švertygade om att fšrvaringen av obotligt sjuka skedde pŒ bekostnad av behandlingen av de botbara. Genom att ršja de kroniskt sjuka och utvecklingsstšrda ur vŠgen ville de bana vŠg fšr en ambitišs psykiatrireform. Framtidens psykiatriska sjukhus var - sŒ fšrestŠllde de sig det - ett storslaget, rymligt terapicentrum, utrustat med de modernaste apparaterna, bemannat med skolad vŒrdpersonal och under ledning av hšgt kvalificerade psykiater.

"De obotliga, inte lŠngre socialiseringskapabla dŒrarna borde dŠremot finnas i idiotanstalter eller avdelningar i vilka man bara kan rŠkna med att deras sorgliga och livsodugliga tillvaro har en begrŠnsad frist", skrev en av "eutanasi"-psykiaterna.

 

 

FšrgasningsanlŠggningar

 

PŒ inrŒdan av en expert frŒn rikskriminalŠmbetet beslšt man sig fšr att fšrŠndra avlivningsme-toderna. Att genomfšra mord med injektion ansŒgs omšjligt dŒ antalet offer berŠknades till 60-70000 personer. IstŠllet fšresprŒkades fšrgasning med kolmonoxid. DŠrigenom blev det nšdvŠndigt att utrusta anstalter med fšrgasningsanlŠggningar. Under T4-aktionens fšrlopp utrustades fšljande sex anstalter med gaskammare som kamouflerades som duschrum, och med krematorier:

Slottet Grafeneck i WŸrttenberg. Det forna tukthuset Brandenburg vid floden Havel. Slottet Hartheim i Linz (…sterrike). Bernburg vid floden Saale i Sachsen-Anhalt. Bot och vŒrdanstalten Sonnenstein vid Pirna. Hadamar vid Limburg.

 

 

Urvalskriterier

 

Registreringen av offer bšrjade med en rundskrivelse frŒn inrikesministeriet den 9 oktober 1939. Under hŠnvisning till "nšdvŠndigheten av en planekonomisk planering av vŒrdanstalterna" fick dessa fylla i blanketter fšr bestŠmda patientkategorier. Blanketterna avslšjar selektionskriterierna. Ur den grupp som omfattade "Šrftligt belastade" psykiskt sjuka och utvecklingsstšrda i anstaltsvŒrd - i synnerhet schizofrena, sinnessvaga och epileptiker - skulle man sŠrskilt avskilja dem vars arbetskraft var inskrŠnkt och som dŠrfšr inte ansŒgs vara terapikapabla.

HŠrtill kom de grupper av anstaltsinterner som ansŒgs vara rasmŠssigt mindervŠrdiga, kriminella eller asociala, medan man av politiska och opportunistiska skŠl tills vidare undantog grupper av krigsskadade, Œlderssjuka och utlŠnningar.

 

 

Det fšrsta massmordet

 

I brŒdstšrtat tempo utvŠrderades de ifyllda blanketterna vid "eutanasi"-centralen i Berlin av medicinska "experter" och "šverexperter". Med ett enda penndrag avgjorde de 42 granskarna om tusentals sjuka och utvecklingsstšrda skulle fŒ leva eller dš. Namnen pŒ de utvalda patienterna lŠmnades till sjuktransportkommandot (GEKRAT) som hŠmtade offren. FrŒn och med maj/juni 1940 forslades dessa fšrst till s k mellananstalter innan de kom till en av de sex anstalterna, dŠr de efter en ytlig undersškning gick en kvalfull dšd till mštes. Dšdskampen hos offren som kvŠvdes ihjŠl i gaskamrarna varade Šnda upp till 20 minuter. AvrŠttandet var uttryckligen fšrbehŒllet dšdsanstaltens šverlŠkare - i šverensstŠmmelse med Hitlers fullmaktsskrivelse. Liken transporterades pŒ specialbŒrar till fšrbrŠnningsugnarna och brŠndes, sedan man brutit ut deras guldtŠnder. Askan samlades i urnor som skickades till de anhšriga.

LŠkarna skrev in en harmlšs dšdsorsak i sjukjournalerna, s k "tršstebrevsavdelningar" underrŠttade de dšdas familjer och "specialregistreringsbyrŒer" utfŠrdade fšrfalskade dšdsattester.

Mellan januari 1940 och augusti 1941 mšrdades pŒ detta sŠtt ca 70 000 psykiskt sjuka och utvecklingsstšrda i aktion T4:s gaskammare. Bland dem ocksŒ ca 1 000 judiska interner, som avrŠttades i det forna tukthuset Brandenburgs gaskammare. Detta var det fšrsta massmordet pŒ tyska judar under den nationalsocialistiska regimen.

 

 

Vad visste tyskarna?

 

Trots att "eutanasi"-aktionen frŒn bšrjan behandlades som "hemlig rikssak" kunde inte mordet pŒ tiotusentals psykiskt sjuka och utvecklingsstšrda i lŠngden hemlighŒllas. Hur mycket visste den tyska befolkningen?

€nda fram till mitten av 1940 var sŒ gott som inget kŠnt offentligt om de fšrintelseaktioner som bšrjat komma igŒng. PŒ hšjdpunkten av massfšrgasningarna mellan mitten av 1940 och mitten av 1941 torde det dŠremot ha varit allmŠnt bekant - inte minst pŒ grund av de protestskrivelser, som var i omlopp frŒn bl a kyrkliga ledare och rapporteringen frŒn utlŠndska radiosŠndare.

 

Befolkningens vetskap var olika frŒn trakt till trakt. I de lantliga miljšerna kring de olika fšrintelseanstalterna, t ex i WŸrttemberg, visste mŠnniskorna mycket vŠl genom egen iakttagelse vad som pŒgick. I storstŠderna var man mer hŠnvisad till de rykten som cirkulerade. SŠrskilt de drabbade familjerna i stadsmiljšerna fšrblev anonyma, i motsats till fšrhŒllandena pŒ landet.

 

Slutligen fanns en stor grupp mŠnniskor som Œ yrkets vŠgnar konfronterades med "eutanasin", t ex lŠkare, sjukskšterskor, sjukvŒrdare, prŠster, tjŠnstemŠn i den kommunala fšrvaltningen, poliser, anstŠllda vid jŠrnvŠgen m fl. De var i regel bŠttre informerade Šn genomsnittet av befolkningen. Rent allmŠnt mŒste man sŠga att massan av befolkningen visste tillrŠckligt fšr att inte vilja veta mer. De flesta var likgiltiga infšr fšrintelseaktionen. En minoritet av nationalsocialistiska partigŠngare, men ocksŒ anhšriga till sjuka och utvecklingsstšrda, uttalade sig šppet fšr en "fšrintelse av livsodugligt liv". En annan minoritet protesterade och fšrsškte pŒ olika sŠtt att vŠgra delta.

 

 

Protesthandlingar

 

Framfšr allt mŠnniskor i hjŠlpyrken stŠllde upp fšr de sjuka och utvecklingsstšrda, som anfšrtrotts dem. Det fšrekom fšrfalskningar av frŒgeformulŠren, medvetna dršjsmŒl i kontakten med myndigheterna, underrŠttelse till anhšriga, fšr tidig utskrivning eller omplacering, sabotage mot fšrlŠggningsbesked, undanhŒllande av enskilda sjuka frŒn transporterna och medhjŠlp till flykt. Just pŒ grund av sin konspirativa karaktŠr var "eutanasi"-aktionen hŠnvisad till anstalternas medverkan. DŠrfšr gavs talrika mšjligheter till protesthandlingar.

 

€ven frŒn de anhšrigas sida fšrekom protesthandlingar. MŒnga av dem tog sina sjuka familjemedlemmar till sig. TemporŠrt minskade antalet inskrivna i vŒrdanstalterna betydligt. Ofta kom klagomŒl frŒn anhšriga šver de omplaceringar som genomfšrts utan deras vetskap och de fšrsškte finna spŒren efter de omplacerade. DŒ dšdsnyheterna mottogs med stigande misstro mŒste lŠkarna pŒ mordanstalterna besvara alltfler misstŠnksamma fšrfrŒgningar. Ett sŠtt att gšra offentligheten uppmŠrksam pŒ de mšrdade internernas šde var dšdsannonser, i vilka man hŠnvisade till omstŠndigheterna kring dšdsfallet.

 

Men Šven utanfšr kretsen av de drabbade familjerna hšrdes protester. Under omplaceringarna kom det upprepade gŒnger till spontana missnšjesdemonstrationer framfšr anstaltens portar - i motsats till judedeportationerna, som bšrjade kort tid dŠrefter.

 

I detta sammanhang spelar det en viss roll att de grŠnser som "eutanasi"-aktionen fšreskrev mellan "livsodugligt" och "livsdugligt" liv var sŒ tŠnjbara.  DŠrigenom uppstod en atmosfŠr av hot bland befolkningen som škade benŠgenheten att protestera.

 

 

Hur reagerade kyrkan?

 

Det motstŒnd som kyrkorna gjorde mot "eutanasi"-aktionen šverskattas i allmŠnhet. Kyrkliga dignitŠrers talrika hemliga skrivelser till den nationalsocialistiska regeringen var fullkomligt verkningslšsa. SŒ skickades t ex de skivelser som kom till riksjustitieministeriet omedelbart vidare till "eutanasi"-centralen dŠr man analyserade informationen fšr att kunna fullŠnda kamoufleringen av "eutanasi"-aktionen.

 

Den obstruktion som gjordes av kyrkan bidrog till att fšrdršja aktionen och minskade pŒ sŒ sŠtt antalet dšdsoffer, men denna verkan var endast marginell.

 

PŒ de kyrkliga anstalterna fšrsškte man ofta rŠdda sina egna interner, utan att bry sig om andras šden, t ex dem som vistades pŒ statliga anstalter. Det hŠnde ocksŒ att man godtog genomfšrandet av "eutanasi"-aktionen pŒ den egna anstalten om man bara inte gjordes ansvarig fšr handlingen. Kyrkans motstŒnd blev effektivt bara om man gjorde bruk av predikstolen fšr att Œstadkomma en "motoffentlighet". PŒ grund av det hemlighetsmakeri som omgav "eutanasi"-aktionen fšrmŒdde statsledningen knappast att reagera pŒ denna typ av motstŒnd och det hŠnde att den faktiskt vek undan. Men kyrkornas egenintressen, pŒ protestantisk sida ocksŒ den traditionella lŠran om att lyda bŒde Gud och šverheten, fšrhindrade att kyrkorna protesterade offentligt som helhet. Det var bara enstaka kyrkotjŠnare - pŒ katolsk sida flera biskopar (mest kŠnd Šr biskopen von Galen i MŸnster) och pŒ den protestantiska sidan enstaka prŠster - som šppet motsatte sig "eutanasi"-aktionen.

 

 

FrŒn "Eutanasin" till Fšrintelsen

 

Den 21 augusti 1941 gav Hitler en muntlig order Œt sin stabslŠkare Brandt att avbryta aktion T4 (men "eutanasi-centralen bibehšlls). Varfšr Šr svŒrt att bedšma. Protester bland befolkningen och frŒn kyrklig sida, rapporter frŒn aktionens fšrlopp, fšrskjutningar i den nazistiska maktapparaten, šverfallet pŒ Sovjetunionen - alla dessa faktorer har sŠkert spelat en roll.

Personalen pŒ de sex dšdsanstalterna skickades efter Aktion T4«s slut till stšrsta delen till Polen dŠr de pŒ ett avgšrande sŠtt var delaktiga i uppbyggandet av fšrintelselŠgren Belzen, Sobibor och Treblinka. DŠrvid kom kunskaperna om dšdandets teknik att šverfšras frŒn "eutanasin" till fšrintelselŠgren. Det Šr troligt att "eutanasi"-aktionen gav den avgšrande impulsen till "judefrŒgans definitiva lšsning".

 

€nda in pŒ 60-talet utgick den samtida historieforskningen frŒn att Fšrintelsen var beslutad redan fšre 1939 och att "eutanasi"-aktionen fick spela rollen som generalrepetition.

 

I den nyare historieforskningen stŒr flera fšrklaringsfšrsšk mot varandra. NŒgra anser att det finns en hemlig Hitler-order angŒende fšrintelse av judar frŒn nŒgon gŒng under mars-dec 1941. Andra hŠvdar att "den slutgiltiga lšsningen" utvecklats ur en mŒngfald regionala fšrintelseaktioner under vŒren 1942.

 

Vilken av dessa tolkningar som Šn anvŠnds sŒ mŒste "eutanasi"-aktionens betydelse fšr uppkomsten av fšrintelsen bli fšremŒl fšr fšrnyad pršvning. Ty om beslutet att fšrinta judar fattades fšrst 1941 eller rentav fšrst 1942, pŒverkades det otvetydigt av "eutanasi"-aktionen.

 

 

Den vilda eutanasin

 

NedlŠggningen av aktion T4 innebar inte att "eutanasi"-aktionen dŠrmed var avslutad. Av de "mordanstalter" som var igŒng 1941 lades bara Hadamar ner temporŠrt. FšrgasningsanlŠggningarna i Hartheim, Bernburg och Sonnenstein bibehšlls.

HŠr gasades ett urval av ca 20 000 arbetsodugliga, asociala och judiska fŒngar frŒn koncentrationslŠgren ihjŠl. Detta fšrintelsefŠlttŒg betecknades som "sŠrbehandling 14 f13" och leddes av "eutanasi"-centralen i Berlin. Dessutom utvidgades barn-"eutanasin" genom att man stegvis fšrskšt ŒldersgrŠnsen uppŒt - till 16 Œr.

 

Slutligen bšrjade den sŒ kallade "vilda eutanasin" i talrika anstalter som stod i fšrbindelse med "eutanasi"-centralen, efter augusti 1941. Tusentals intagna bragtes om livet genom šverdosering av medikamenter eller genom undernŠring. …ver en intagens livsduglighet, respektive livsoduglighet bestŠmde nu lŠkare, sjukskšterskor och vŒrdare pŒ platsen. Utslagsgivande var och fšrblev frŒgan om arbetsduglighet. Men Šven patienter som var besvŠrliga fšr personalen dšdades. Ett flyktfšrsšk, en stšld, uppnosighet eller motspŠnstighet, oro, sŠngvŠtande eller osnygghet, onani eller homosexualitet kunde innebŠra dšdsdomen fšr en patient. Man rŠknar med att ca 30 000 personer mšrdades under "den vilda eutanasi"-perioden.

Dessutom mšrdades  šver 10 000 psykiskt sjuka och utvecklingsstšrda av SS-formationer och insatsgrupper av sŠkerhetspolisen och sŠkerhetstjŠnsten i de preussiska šstprovinserna, i Polen och i Sovjetunionen.

 

 

Dšdandet - en del av den normala driften

 

"Eutanasi"-centralen i Berlin bibehšlls  Šven efter augusti 1941. Man utnyttjade den pŒtvingade pausen till att insamla kompletta uppgifter om alla intagna pŒ vŒrdanstalterna i det tyska riket fšr att pŒ grundval av detta kartotek kunna Œteruppta fšrintelseŒtgŠrderna. TillfŠlle att Œteruppta "eutanasi" i stor stil erbjšd sig nŠr man till fšljd av skŠrpningen av luftkriget šver Tyskland 1943 utnyttjade vŒrdanstalterna i stšrre utstrŠckning som ersŠttningssjukhus. De intagna som dŒ mŒste fšrflyttas omplacerades till anstalterna fšr "den vilda eutanasin".

 

Denna aktion betecknades efter Hitlers livlŠkare som "aktion Brandt". Brandt hade under tiden stigit i graderna till generalkommissarie fšr Sanitets- och sundhetsvŠsendet. Liksom under perioden fšr "den vilda eutanasin" frŒn hšsten 1941 till vŒren 1943 utfšrdes morden under Œren 1943 till 1945 i den normala driften pŒ anstalterna. Nu drabbades ocksŒ invŒnarna i Œlderdomshem, mŠnniskor som under de svŒra bombangreppen lidit nervsammanbrott, soldater som reagerat pŒ krigets fasor med anfall av darrningar, fšrlamning eller dšvstumhet och slutligen Šven tuberkulšst eller psykiskt sjuka tvŒngsarbetare frŒn Polen eller Sovjetunionen.

 

Man kan inte exakt faststŠlla hur mŒnga mŠnniskor som fšll offer fšr "aktion Brandt".

 

 

Mšjligheten bestŒr fortfarande

 

Till slut ett kort facit: sterilisering och "eutanasi" var en viktig del av den nationalsocialistiska politiken. De var pŒ mŒnga sŠtt sammanflŠtade med andra fšrfšljelseaktioner mot judar, zigenare och andra som betecknades som asociala och frŠmmande folkelement. Alla dessa fšrintelseaktioner hade det gemensamt, att de hade sina rštter i de rashygieniskt eller rasantropologiskt deformerade humanvetenskaperna. Sterilisering och "eutanasi" bildade baksidan av eugeniska (rasfšrŠdlande) samhŠllsutopier och psykiatriska moderniseringskoncept. De representerade sŒtillvida inte ett Œterfall i barbariet, som man lŠnge trodde, utan tvŠrtom en modernitetens mšjlighet. Denna mšjlighet bestŒr fortfarande. Av detta skŠl skulle jag vill sluta med ett ord av William Faulkner: "Det fšrgŒngna Šr aldrig dštt - det Šr inte ens fšrgŒnget."

 

…versŠttare: Gottfried Grunewald

 

 

Fšrfattaren Hans-Walter Schmuhl Šr historiker och docent vid Universitet i Bielefeld i Tyskland. Han har disputerat pŒ en avhandling som heter Rassenhygiene, Nationalsozialismus, Euthanasie. Von der VerhŸtung zur Vernichtung "lebensunwerten" Lebens, 1890-1945. Gšttingen 1987, 2. uppl. 1992.

 

INTRA har fŒtt fšrfattarens tillstŒnd att publicera en fšrkortad version av ett fšredrag som han hšll pŒ en konferens i januari 1997 pŒ minnesplatsen Hadamar, som var namnet pŒ en av de anstalter dŠr "eutanasi" fšrekom i stor skala.