Artikel frŒn Intra 4/2002.

 

 

 

Nordens betydelse

 

- en historisk tillbakablick -

 

 

 

Av Karl Grunewald

 

 

 

Redan under sitt fšrsta Œr som president tillsatte John F Kennedy en stor "CommittŽe on Mental Retardation". Samma Œr skrev hans syster Eunice Shriver till danska regeringen och bad om en beskrivning av danska Œndsvageforsorgen. Hon var dŒ ordfšrande fšr The Kennedy Foundation, en stiftelse som var inriktad pŒ stšd till utvecklingsstšrda.

 

 

A mission to Scandinavia

 

Orsaken till brevet var att man ett par Œr tidigare hade antagit en ny lag i Danmark. Den uppmŠrksammades internationellt och ledde till besšk av ledamšter frŒn "The Presidents CommittŽe" i Danmark och Sverige 1963. "A mission to Scandinavia", som det hette. Det blev bšrjan pŒ vŒra kontakter med USA.

I sin reserapport till presidenten drog ledamšterna bland annat fšljande fem slutsatser:

 

1. BŒde Danmark och Sverige har en djupare implementation av individens vŠrde och vŠrdighet Šn vad som Šr fallet i USA.

 

2. Tack vare den speciella lagstiftningen i de tvŒ lŠnderna har man en starkt koordinerad service med ett kontinuerligt stšd Šnda frŒn fšdelsen.

 

3. Inriktningen Šr multidiciplinŠr med team pŒ olika nivŒer. Man anvŠnder sig av socialarbetare fšr integrering i samhŠllet.

 

4. Man inriktar sig mot smŒ institutioner, har specialinstitutioner fšr vissa flerhandikappade, har institutioner fšr korttidsvŒrd och har internatskolor fšr barn som bor i landsbygden. Man anvŠnder sig av fosterhemsplacering och familjevŒrd.

 

5. Personalen har stšrre ansvar och hšgre status, de Šr bŠttre utbildade och har mer betalt Šn i USA.

 

 

Som att skriva i vatten...

 

Efter denna "mission" besškte mŒnga experter oss och vi var Œtskilliga som besškte USA. Hšjdpunkten blev dŒ Niels Erik Bank-Mikkelsen (BM), forsorgschef i Danmark, Bengt Nirje, ombudsman i den svenska fšrŠldrafšreningen och jag erbjšds skriva var sitt kapitel i en tjock bok som regeringen i USA gav ut 1969.

BM skrev om hur man bšr ordna omsorger i en storstad, jag om landsbygden och Nirje om normaliseringsprincipen. Det senare var det enda med bestŒende vŠrde - BMs och mitt bidrag var som att skriva i vatten - redan efter nŒgra Œr var det šverspelat.

 

 

Fler utvecklingsstšrda i USA

 

Den andra gŒngen som vi besšktes av en amerikansk regeringsdelegation var i bšrjan av 1980-talet. Jag hade dŒ skrivit min enda vetenskapliga artikel av nŒgot vŠrde och visat att antalet utvecklingsstšrda i vŒrt land var en halv procent istŠllet fšr som i USA mellan en och tre procent. Dessutom var endast 23% lindrigt utvecklingsstšrda mot deras 75%. Hot stuff fšr dem! - Det blev lŒnga utfrŒgningar och besšk pŒ olika skolor och institutioner.

Slutsats: De flesta i delegationen fšrstod att vŒra lŒga siffror beror pŒ att vi inte hade nŒgon fattigdom lŠngre. Men en professor, som skrivit tjocka textbooks om testning, menade att de švriga utvecklingsstšrda visst fanns, men som en del av normalbefolkningen. Vi har bara inte testat fram dom!

 

 

De nya anstalterna

 

Den fšrsta internationella kongressen om Mental Retardation hšlls i USA 1959. Sedan fšljde en andra i Wien 1961 och sŒ en tredje i Kšpenhamn 1964. Det var BM:s initiativ och dansk Œnsvageforsorg var anordnare. Den fick 800 deltagare och blev det internationella genombrottet fšr de danska omsorgerna. Det var sŠrskilt arkitekturen pŒ de nya anstalterna som intresserade. I Danmark hade man flera arkitektbyrŒer som hade specialiserat sig pŒ sŒdana anstalter.

TvŒ Œr senare ordnades en sŠrskild internationell kongress om arkitektur fšr utvecklingshŠmmade i Kšpenhamn. Ritningar studerades och kopierades och det bildades en klubb fšr framtida trŠffar. Den dog en bit in pŒ 70-talet, eftersom vi redan dŒ visade att vi inte skulle behšva nŒgra anstalter i framtiden.

Konferensen i Kšpenhamn 1964 tryckte upp alla fšredragen i tvŒ enorma bšcker. De delades ut gratis och resten av de tre tusen bšckerna skulle finansiera projektet genom fšrsŠljning. Men BM šverskattade intresset och finansieringen blev en flerŒrig huvudvŠrk fšr honom. Olika fonder i USA hjŠlpte honom till slut. Kontakten med dem ledde till att ndsvageforsorgen kunde šppna ett forskningsinstitut som fick Kennedys namn.

 

 

Bengt Nirje hade en sŠrstŠllning

 

Bank-Mikkelsen blev den oomstridde ambassadšren fšr Skandinaviska omsorger. Och mŒnga var vi som kom i hans kšlvatten - inte minst pedagoger deltog som informatšrer och med fšredrag pŒ kongresser - det var dŠr som vŒrt goda rykte spreds! Med fšljd att ett stort antal personer besškte Danmark och Sverige Šnda in pŒ 1980-talet. FrŒn England ordnades det t.o.m. charterresor under en fšljd av Œr.

Bengt Nirje intog en sŠrstŠllning. Hans vŠrldberšmda analys av normaliseringsprincipen blev synonym med skandinaviska omsorger. Den fšljdes upp av ett antal bšcker om normalisering i USA,  England och Japan. Wolfenbergers frŒn 1972 Šr den mest kŠnda, men Šven Robert Perskes bšcker. NŠr han sŒg att vi lŠt utvecklingsstšrda gŒ i en spiraltrappa pŒ ett dagcenter formulerade han mottot "The dignity of risk". SŒdana trappor Šr fšrbjudna i USA. Det blev en inneterm under ett antal Œr i USA.

 

 

Drastiska formuleringar

 

Bank-Mikkelsen uttryckte sig gŠrna drastiskt. En gŒng skrev han sŒ hŠr:

 

Der er to logiske mŒder at behandle mennesker pŒ: man kan slŒ ihjel dem eller man kan vaere solidarike med dem og respektere dem som mennesker. Jeg tror pŒ den sistnŠvnte mŒde at behadle folk pŒ.

 

1967 besškte BM Sonoma State Hospital utanfšr San Fransico. DŠr fanns šver tre tusen patienter, ett stor antal var  utvecklingshŠmmade barn och vuxna. Han fick se 50 kvinnor samlade i ett bart cementrum varav tio var nakna. Stanken var obeskrivlig. PŒ en annan enhet var 90 mŠn samlade i ett enda rum med šppna dšrrar till toaletterna.

Till pressen sa han efterŒt:

 

I Danmark ville det ikke vŠre tilladt at behandle kvaeg pŒ den mŒde.

 

Det blev en reaktion šver hela USA! Den fšrstŠrktes av att den republikanske guvernšren i Kalifornien Ronald Reagan samma Œr hade skurit ner budgeten fšr medicinska och sociala utgifter. Han tvingades anslŒ en fšrsonlig ton i sina presskonferenser och antydde att fšrhŒllandena var arrangerade av sjukhusets stab. Danmarks generalkonsul rapporterade hem till sin regering. Det fanns dom som menade att BM hade švertrŠtt internationella spelregler, men han fick en mŠngd tackbrev frŒn hela USA.

TvŒ Œr senare Œkte jag taxi i San Fransisco. "€r du den skandinav som sa att vi skšter utvecklingsstšrda som kreatur?" frŒgade chauffšren.

PŒ slutet av 60-talet och in pŒ 70-talet fick BM sŒ mŒnga inbjudningar till utlandet att han var tvungen tacka nej till de flesta. Samtidigt fick han stora problem hemma dŒ regeringen svek Œndsvageforsorgen. Och i massmedia kritiserades han fšr skandaler pŒ anstalterna frŒn det att han tidigare hade hyllats som den store fšrnyaren. Solen bšrjade gŒ ner fšr dansk Œndsvageforsorg.

 

 

ModelltŠnkande som slog fel

 

FšrbŠttringen av omsorgerna i vŒra lŠnder visade sig bli en lŒng process dŠr mŒlet hela tiden fšrskjšts ju nŠrmare vi kom. Och vi som gŒng pŒ gŒng trodde att nu har vi erfarenhet nog fšr att beskriva en modell!

Modellerna gŠllde framfšrallt hur mŒnga som mŒste bo pŒ en anstalt och hur dessa borde utformas. SŒ gick det nŒgra Œr och vi konstaterade att nŒgra vŒrdhem fšr barn behšver vi inte och varfšr inte fšrsška med inackorderingshem eller gruppbostŠder fšr vuxna? Efter ytterligare fem-tio Œr fšrstod vi att nŒgra anstalter fšr vuxna behšver vi inte heller.

Samma sak med vŒra dagcenter fšr vuxna - efter en tio-femton Œr sŒg vi att man kunde ge samma eller bŠttre sysselsŠttning integrerat i samhŠllet. Nu har mŒnga av dagcentren lagts ner.

I denna utveckling spelade det Nordiska Fšrbundet Psykisk UtvecklingshŠmning, NFPU, stor roll. Det bildades pŒ en nordisk kongressen i Oslo 1963 och fšrbundet drev en tidskrift med fyra nummer om Œret i 25 Œr. VŒra lŠnder behšvde verkligen varandra.

 

 

Norge blev det intressanta  exemplet

 

1970- och 1980-talen blev integreringens decennier. Men det var inte lika intressant internationellt. Danmark fastnade pŒ halva vŠgen, kanske som en konsekvens av sitt fšrnŠma institutionsbyggande. Och Finland orkade inte hŠnga med. Norge ryckte fram och blev nu det intressanta landet.

Under Œr 1991 studerades integreringen av de skandinaviska omsorgerna av en grupp forskare frŒn Massachusets. De ville veta vilka fšrutsŠttningarna var fšr en god omsorg i ett starkt decentraliserat system. Vilka Šr styrmedlen och vilka Šr kontrollmedlen? - De levererade en mycket intelligent rapport - teori Šr dom duktiga pŒ, dŠr borta i USA. 

 

 

Makarna Dybwad

 

TvŒ personer har mer Šn andra spritt information om skandinaviska omsorger till utlandet. Rosemary och Gunnar Dybwad besškte Danmark och Sverige fšrsta gŒngen 1964. De var under tre Œr anstŠllda av internationella RŠdda Barnen fšr att studera omsorgerna i vŠstvŠrlden och ge fšrslag till fšrnyelseprogram. Gunnar var jurist och hade under 13 Œr varit direktšr fšr den amerikanska fšrŠldrafšreningen. Rosemary var sociolog. Efter RŠdda Barnen-perioden blev Gunnar professor i Boston med inriktning pŒ utvecklingsstšrning. Rosemary dog fšr nŒgra Œr sedan, Gunnar i fjor.

Paret Dybwad samlade pŒ sig enorma kunskaper om omsorgerna i alla vŠrldens lŠnder och sŠrskilt under 60- och 70-talen var de ofšrtršttliga i att hŠnvisa till de skandinaviska som fšredšme. De skrev bšcker, gav ut kataloger och inrŠttade stipendier fšr kvalicerade studier i andra lŠnder - mŒnga stipendiater kom till de nordiska lŠnderna.

Dybwads šppnade de internationella vŠgarna fšr oss under flera decennier. PŒ slŠkten Dybwads sommargŒrd i de norska fjŠllen samlade de under mŒnga Œr sina vŠnner. DŠr kunde vi diskutera ostšrt natten igenom.

 

 

From Charity to Rights

 

Det var fšretrŠdare fšr Norden som fick UNESCO att inrŠtta en enhet fšr Special Education. Som anstŠlld i WHO arbetade tvŒ personer frŒn Sverige fram materialet CBR, Community Based Rehabilitation, inriktat pŒ utvecklingslŠnderna.

Flera frŒn Norden har varit ordfšrande fšr den internationella fšrŠldrafšreningen "Inclusion". Jag fick Šran att hŒlla huvudanfšrandet pŒ deras kongress i Jerusalem 1969 med titeln From Charity to Rights. Jag upprepade det samma Œr pŒ ett fullsatt Ingenišrernas hus i Oslo. Temat var mycket "hett" i Norge. Samma Œr samlade "Inclusion" fšrŠldrar och experter i Stockholm fšr att skriva det som tvŒ Œr senare blev FN:s deklaration av psykiskt utvecklingsstšrdas rŠttigheter.

 

De nordiska bistŒndsorganen Šr de enda i vŠrlden som tagit upp handikappfrŒgor. Norsk Forbund for Utviklingshemmede Šr det av systerorganisationerna som Šr mest aktiv med bistŒnd. Sverige ger tillsammans med Norge bistŒnd i BarentsomrŒdet och vi i det švriga nordvŠstra Ryssland och i de baltiska staterna. Vi har ett stort projekt fšr minskning av den stšrsta anstalten fšr utvecklingsstšrda barn i S. Petersburg. Ett flertal av vŒra lŠrobšcker har šversatts till ryska och till de baltiska sprŒken.

 

I detta sammanhang bšr givetvis FN:s ambassadšr Bengt Lindqvist nŠmnas. Han Šr idag den person som som vŠrlden šver fšrknippas med handikappfrŒgor. Han var ansvarig fšr utarbetandet av FN:s standardregler och har nu fŒtt stšd fšr att FN-samfundet skall anta dessa som en konvention i en eller annan form.

 

 

Skall vi fortsŠtta att vara fšredšme?

 

SŒ, vad har Norden betytt fšr utvecklingen?

FrŒn att ha varit kŠnda fšr sina rasbiologiska institut och steriliseringar har vŒra lŠnder fšrt fram en ideologi byggd pŒ alla mŠnniskors lika vŠrde och bšrjat tillŠmpa den i praktisk handling. 

Vi har gett amerikanarna en annan syn pŒ oss Šn som socialistiska lŠnder med vŠrldens hšgsta frekvens av sjŠlvmord.

Vi har visat politiker och makthavare att utvecklingsstšrning Šr ett dynamiskt tillstŒnd som inte lŒter sig fŒngas i en modell, utan som stŠndigt krŠver fšrŠndrade insatser. Och att vŠgen till full delaktighet och jŠmlikhet Šr lŒng, ja, mycket lŒng.

FrŒgan Šr om Norden Šven i fortsŠttningen skall orka med att vara ett fšredšme fšr vŠrlden.

 

ÐÐÐÐÐÐ

 

Niels Erik Bank-Mikkelsen, 1919-1990, var den store reformatorn av danska omsorger om utvecklingsstšrda. Han var den drivande kraften bakom 1959 Œrs lag, som reglerade statens ansvar fšr alla insatser, och var i mer Šn tjugo Œr den ledande och ansvarige Šmbetsmannen. I Norden var han den sjŠlvklare ideologiske ledaren.

 

Bengt Nirje var FUB:s ombudsman 1961-1970. Hans vŠrldsberšmda analys av normaliseringsprincipen blev synonym med skandinaviska omsorger. Den fšljdes upp av ett antal bšcker om normalisering i USA, England och Japan. Wolfenbergers frŒn 1972 Šr den mest kŠnda.

 

Rosemary och Gunnar Dybwad bšrjade redan pŒ 50-talet med att arbeta inom fšrŠdrafšreningar i USA dŠr de avslšjade švergreppen pŒ anstalterna. PŒ 1960-talet reste de frŒn land till land, frŠmst i Europa, fšr att lŠra kŠnna "nya" omsorger. De var starka fšresprŒkare fšr "The Scandinavian model".

  Den internationella fšrŠldrafšreningen "Inclusion" bildades pŒ deras initiativ och Gunnar var dess ordfšrande i mŒnga Œr.

  I USA blev The Dybwads mest kŠnda som fšrsvarsadvokater fšr utvecklingsstšrdas rŠttigheter till behandling och undervisning. TvŒ fall i hšgsta domstolen gav en enorm effekt fšr hundratusentals utvecklingsstšrda.

  De skrev ett stort antal bšcker och anlitades som rŒdgivare av regeringar vŠrlden šver.