Artikel i Intra 4/2003.

 

 

 

 

Ett sommarminne

 

 

Av Hans Nilsson

 

 

 

I SOMRAS FICK JAG en semesterhŠlsning frŒn Lotta och Lasse. Det var ett vykort frŒn Sommar-Sverige med faluršda hus, bjšrkar och vatten som glimmar i solen. De var pŒ stugsemester, de hade varit pŒ museum och besškt sevŠrdheter.

Jag blev šverraskad och glad, de hade inte nŠmnt nŒgot om att de skulle ut och resa. De, som aldrig har pengar šver till nŒgot utšver det vardagliga, kunde ŠndŒ unna sig en semester. Om nŒgra behšvde omvŠxling och rekreation sŒ var det dom. De har haft flera hŒrda Œr med privata problem, sjukskrivningar och arbetslšshet bakom sig.

Men nu var de pŒ semester och verkade ha det bra. Jag undrade lite šver hur de hade klarat av att arrangera det hela, Lotta har alltid velat resa, men fšrutom ekonomin finns det ocksŒ andra svŒrigheter: "Det Šr inte sŒ lŠtt nŠr man Šr fšrstŒndshandikappad," brukar hon sŠga nŠr vi pratar om dršmmarna.

 

ETT PAR VECKOR SENARE trŠffade jag dem. Jag tackade fšr vykortet och frŒgade hur de hade haft det. De var besvikna och ledsna, den glada tonen i semesterhŠlsningen var inte rŠttvisande.

De hade anmŠlt sig till en resa som anordnades av "handikappomsorgen", (det heter sŒ i deras kommun fastŠn omsorgslagen sedan lŠnge Šr ersatt av lagen om stšd och service).

De var sex deltagare och tvŒ reseledare som reste med minibuss. I stugbyn fanns tre stugor reserverade. TvŒ deltagare skulle bo i en av stugorna, den ena reseledaren och tvŒ andra deltagare skulle bo i den andra stugan och Lotta och Lasse skulle bo i den tredje tillsammans med den andra reseledaren. Stugan lŒg lite avsides och reseledarens nŠrvaro motiverades med att det skulle vara svŒrt att hŒlla koll pŒ Lotta och Lasse annars.

 

HEMMA BOR DE I SIN EGEN bostadsrŠtt, utan nŒgon som helst kommunal hjŠlp. De har LSS-insatser i form av rŒd och stšd. De behšver ingen koll och vŠrderar sin sjŠlvstŠndighet hšgt, Šven om det ibland- kostar pŒ.

Just denna sommar lŠste jag pŒ lšpsedlarna att kvŠllstidningarna skrev om hur viktigt det Šr med sex pŒ semestern, att vi tar oss tid fšr varandra och varvar ner tillsammans, skapar tid och rum fšr nŠrhet och intimitet. Hur viktigt det Šr fšr att ett fšrhŒllande ska stŠrkas och vŠxa fšr att klara vardagen under resten av Œret.

Jag vet inte om Lasse och Lotta hade lŠst kvŠllstidningarna, men med reseledaren i huset fanns ŠndŒ inga fšrutsŠttningar fšr nŠrhet och intimitet.

"Det Šr inte lŠtt att vara fšrstŒndshandikappad." DŒ kan andra ta sig friheten att bestŠmma šver en.

 

STUGAN VAR FULLT UTRUSTAD med komplett kšk och husgerŒd. Men Lotta och Lasse hade inte mycket pengar. De tyckte det skulle vara bra att fixa den egna maten sjŠlva. -"Men det fick vi inte, vi skulle Šta tillsammans med de andra i restaurangen. Inte ens frukosten fick vi ordna sjŠlva. Alla skulle Šta tillsammans. Det blev jŠttedyrt och vi kunde inte betala. SŒ vi ska fŒ en rŠkning frŒn restaurangen."

 

LOTTA OCH LASSE sŠtter sin sjŠlvstŠndighet hšgt. De Šr beredda att betala mycket fšr den. De arbetar hŒrt fšr att eršvra en identitet som mŠnniskor med samma vŠrde som alla andra. De vill bli accepterade och bemštta som jŠmlikar. De har stora behov av att fŒ sitt mŠnniskovŠrde bekrŠftat. Att kŠnna sjŠlvkŠnsla Šr fšr dem ett benŒdat och sŠllsynt tillstŒnd. De fšr en stŠndig kamp som kantas av fŒ segrar och mŒnga misslyckanden. De befinner sig alltid i underlŠge. Deras funktionshinder medfšr att de kan vinna segrar bara om vi, "de andra", lŒter dem gšra det. De behšver vŒr hjŠlp.

 

VI SOM ARBETAR MED ST…D Œt personer med funktionshinder, mŒste vara mycket vaksamma. Annars Šr risken stor att vi, istŠllet fšr att ge stšd och hjŠlp i LSS anda, tillŠmpar en helt annan lag. Den frŒn Jante.

 

------

 

Hans Nilsson Šr bl a initiativtagare till mštesplats 10:an i Halmstad, en trŠffpunkt fšr personer med lindrig utvecklingsstšrning.