Artikel i Intra 2/2000.

 

Nya fšreskrifter om lŠkemedel

 

 

Kommunens medicinskt ansvariga sjukskšterska, MAS, har fŒtt ett tydligare ansvar.

 

 

 

Kommunen skall ansvara fšr att det finns skriftliga direktiv fšr rutinerna fšr lŠkemedelshanteringen i bostŠder (inklusive korttidsboende och egen bostad) och i daglig verksamhet enligt LSS.

 

Det Šr MAS som skall faststŠlla ŠndamŒlsenliga rutiner och entydigt fšrdela ansvaret fšr lŠkemedelshanteringen inom verksamhetsomrŒdet. Detta skall dokumenteras i en instruktion fšr varje enhet.

SŒ stŒr det.

 

 

MAS kan delegera

 

I de faststŠllda rutinerna ingŒr att MAS fŒr delegera ansvaret till personal att dela ut lŠkemedel. Det ska dŒ vara frŒga om sŒdana som har fŠrdigstŠllts av tillverkaren eller iordningsstŠllts i patientdoser pŒ apotek eller av en sjukskšterska Men alltsŒ inte injektioner och inte flytande lŠkemedel.

 

Detta senare kan stŠlla till problem dŒ gruppbostŠderna sŠllan har besšk av sjukskšterska varje dag. Och att hŠlla upp i fšrvŠg gŒr sŠllan dŒ lŠkemedlet inte stŒr sig mer Šn en kortare tid. Socialstyrelsen sŠger vid kontakt att bŠst Šr om man kan ompršva behovet av flytande lŠkemedel. I švrigt mŒste en anpassning av organisation och bemanning ske sŒ snart det Šr mšjligt.

 

LŠkemedel fŒr fšrvaras hos vŒrdtagaren eller i ett sŠrskilt fšrrŒd. €ven detta skall MAS faststŠlla. De mŒste naturligtvis vara oŒtkomliga fšr obehšriga.

 

 

Enskild verksamhet

 

Enskild verksamhet som drivs utan avtal med en kommun mŒste ha en medicinskt ansvarig sjukskšterska som har samma ansvar som kommunens MAS.

Verksamhet som drivs med avtal med en kommun, s.k. entreprenad, kan antingen ha en egen medicinskt ansvarig sjukskšterska eller kommunens MAS. Detta ska framgŒ av avtalet.

 

 

Ompršvning

 

Dom hŠr fšreskrifterna tar inte upp frŒgan om ompršvning av lŠkemedel. Det ska den lŠkare som ordinerat lŠkemedlet stŒ fšr. Men varje personal och inte minst sjukskšterskan skall kŠnna till biverkningarna och kunna sŠga ifrŒn dŒ man misstŠnker att en ompršvning mŒste ske.

 

Formellt skall varje ordination ompršvas av lŠkaren minst en gŒng om Œret. SjŠlvklart mŒste denne dŒ trŠffa och undersška den det gŠller.

 

Det Šr utmŠrkt att ansvaret kring lŠkemedel preciseras, men frŒgan Šr om inte de stšrsta fšrsyndelserna gšrs med den rutinmŠssiga medicineringen. Man frŒgar sig alltfšr sŠllan om vederbšrande verkligen behšver denna medicin. Och den det gŠller har ofta svŒrt fšr att sŠga ifrŒn.

 

LŠkemedelshantering i hŠlso- och sjukvŒrden. Fšreskrifter och allmŠnna rŒd. SOSFS (M) 2000:1