Artikel i Intra 4/2003.

 

 

I februari nŠsta Œr trŠder ett nytt utjŠmningssystem i kraft som kommer att betyda mycket fšr kommunernas handikappomsorg. Det systemet kommer att gšra det mindre lšnsamt att snŒla in pŒ LSS-insatserna. Gšr man det ŠndŒ riskerar man bara att det man snŒlar in gŒr till andra kommuner som har en frikostigare instŠllning. En av de drivande bakom den utredning som snickrade ihop utjŠmningsfšrslaget var Mats Pertoft, miljšpartist och kommunalrŒd i SšdertŠlje. HŠr kommer ett portrŠtt:

 

 

Han var med och grejade

LSS-utjŠmningen

mellan kommunerna!

 

 

 

Antoposofin har en kraftfull banŽrfšrare i Mats Pertoft.  Som miljšpartist, kommunalrŒd i SšdertŠlje och som ledamot i den kommittŽ som riksdagen tillsatte fšr att se šver kommunernas kostnader fšr LSS, har han hamnat lŒngt in i maktens korridorer. Och han vet hur en slipsten ska dras.

 

 

Mats Pertofts fšrsta insats gŠllde att skapa ett lagligt utrymme fšr de lŠkepedagogiska

verksamheterna i JŠrna.

- Jag har lŠrt mig en sak och det Šr att det mŒste finnas ett lagutrymme fšr att man ska kunna Šndra saker och ting. Efter LSS tillkomst fanns det ju ingen laglig grund fšr att placera personer utanfšr den egna kommunen. Detta trots att vŠldigt mŒnga kommuner gjorde sŒ. Men den saken lyckades vi Šndra pŒ.

 

 

SšdertŠljes kostnader

 

Redan dŒ diskuterade Mats Pertoft med finansdepartementet hur man skulle fšrhindra att de kommuner som, likt SšdertŠlje, hade lockat till sig mŒnga personer med funktionshinder, inte skulle drabbas av orimliga kostnader nŠr dessa blev mantalsskrivna dŠr de bodde.

- De som Šr framŒt, som t ex SšdertŠlje som har all denna verksamhet i JŠrna, ska inte drabbas, sŠger han bestŠmt. HŠr Šr man duktiga pŒ att dra till sig mŠnniskor frŒn hela landet till de lŠkepedagogiska verksamheterna. Men nŠr de blir mantalsskrivna hŠr dŒ kommer verksamheterna att bli ett ekonomiskt hot mot SšdertŠlje kommun. Fšr sex Œr sedan arbetade en kommittŽ fram ett fšrslag som skulle fšrsška lšsa den frŒgan, men det var ett dŒligt fšrslag. Man hade till exempel inte rŠknat med Stockholms stads alla placeringar i JŠrna.

Det var Per-Arne Fial hŠr i SšdertŠlje som pŒpekade detta. PŒ sŒ vis kom han med i den nya kommittŽn och det Šr han och hans medhjŠlpare som har arbetat fram det nya fšrslag som nu trŠder i kraft.

 

 

Kostar skjortan

 

Mats Pertoft tycker att det Šr viktigt att man inte hymlar med att handikappomsorgen kostar pengar - och att den mŒste fŒ gšra det.

- Jag fšrstŒr att man frŒn brukarnas och handikappršrelsens sida kan vara rŠdd fšr att man ekonomiserar handikappade. Men menar vi allvar med att alla ska ha rŠtt till drŠgliga livsvillkor i det hŠr samhŠllet, dŒ mŒste vi vara beredda att tala om vad det kostar. Man ska inte smussla med det. Det Šr bŠttre att vi sŠger att det kostar sŒ hŠr mycket. Och vi vet ju alla att LSS kostar skjortan.

 

 

Vem ska betala?

 

MŒnga vill att staten ska ta šver kostnaderna fšr LSS nu nŠr kommunerna inte klarar av handikappomsorgen. Men Mats Pertoft Šr tveksam till detta:

- Jag Šr kluven. Det Šr svŒrt att se hur det skulle fungera. Det Šr bra att kommunerna kommit nŠrmare brukarna. Och det verkar krŒngligt om staten ska finansiera och kommunerna ska utfšra. Jag tror att det vore mer sympatiskt om kommunerna fick en bredare skattebas sŒ att man klarar av handikappomsorgen. Det finns ingen ovilja i kommunerna, men det finns fšr lite pengar. Men vŒrt nya system fšr skatteutjŠmning mellan kommunerna Šr sŒ konstruerat att om man ville flytta šver kostnadsansvaret till staten sŒ skulle det gŒ mycket lŠtt.

Men Mats Pertoft fšrnekar att det skulle ha funnits en šnskan att fšrstatliga LSS bakom utredningsfšrslaget.

- Det diskuterades i utredningen, men vi kom fram till att den frŒgan inte lŒg inom utredningens direktiv, sŠger han.

Kommunfšrbundet har starkt kritiserat rŠttighetslagstiftningen fšr funktionshindrade. Hur ser han sjŠlv pŒ LSS?

- Jag tycker att det Šr jŠttebra att man kan gŒ till domstol om man nekas en insats! sŠger Mats Pertoft bestŠmt. Men man mŒste hitta en balans mellan de rŠttigheter som skyddar individen och det kollektiva ansvarstagandet som sker i kommunen. Det kollektiva bygger ju alltid pŒ majoriteten, men nŠr det Šr frŒga om en sŒ liten grupp, som dom som omfattas av LSS, dŒ Šr det viktigt med rŠttigheter. Dilemmat Šr att riksdagen och ministrarna gillar att stifta snŠlla lagar som inte Šr helt finansierade. Det gŠller t ex LSS och MAX-taxan pŒ dagis. NŠr vi i kommunerna sitter med detta sŒ behšver vi en organisation som kan fšra vŒr talan mot regeringen. Och den uppgiften har Kommunfšrbundet. Men det Šr viktigt att vi inte grŠver skyttegravar. Det hjŠlper inte att bara sŠga att vi har fšr lite pengar.

Jag berŠttar att jag varit hos handikappminister Berith Andnor fšr en intevju och att hon ansŒg sig kunna komma šverens med kommunerna om pengarna.

- Det undrar jag om kommunfšrbundet gŒr med pŒ, skrattar Mats Pertoft.

 

 

UtjŠmningssystemet

 

Mats Pertoft tror att det nya utjŠmningssystemet mellan kommunerna kommer att betyda mycket fšr att vi ska inse att vi gemensamt mŒste ta ansvar fšr LSS-kostnaderna.

- Det var en mycket konstruktiv stŠmning i utredningen. Vi fann i klartext att ungefŠr hŠlften av landets kommuner tar sitt ansvar nŠr det gŠller LSS och att hŠlften inte gšr det. Det fanns mŒnga intressanta samband. LŒgskattekommuner Šr oftast kommuner som inte har tagit sitt ansvar och vi fann ocksŒ exempel pŒ att personer som behšvde stšd flyttade frŒn dessa kommuner till hšgskattekommuner som tar sitt ansvar. I de kommuner dŠr det finns en bra verksamhet, dŠr škar koncentrationen av LSS-insatser. Nu finns ett starkt incitament att ta ansvar fšr personerna i LSS personkrets. Samtidigt Šr systemet sŒ strikt att det inte uppmuntrar till att slšsa.

 

Fšr mŒnga Œr sedan gick Mats Pertoft pŒ gatorna i Tyskland och demonstrerade tillsammans med Joschka Fischer (som nu Šr utrikesminister) och Daniel Cohn-Bendit. Hans fšrŠldrar flyttade till Tyskland nŠr han var liten grabb och det var dŠr han blev politiskt intresserad. Men nŠr han ŒtervŠnde till Sverige som ung fann han antroposofin som bŠttre svarade mot hans civilisationskritiska behov. SŒ smŒningom blev han ocksŒ, som Joschka Fisher, engagerad i miljšpartiet. Och pŒ den vŠgen Šr det.

                                                                 Hans Hallerfors