Artikel i Intra 4/1998.

 

 

KOMMUNALISERINGEN AV OMSORGERNA

 

 

H u r g i c k d e t ?

 

 

 

 

 

Hur gick det med kommunaliseringen av omsorgerna? Det Šr en omšjlig frŒga att ge ett enkelt svar pŒ! Det ršr sig ju om šver tjugo tusen personers livsvillkor och om flerdubbelt mŒngas olika fšrvŠntningar. Staten har pytsat ut stora pengar fšr att se hur det gick och forskare har varit engagerade som aldrig fšrr. Dom har skrivit ett halvt hundratal rapporter.

 

BŠst Šr Socialstyrelsens slutrapport "Handikappreformen" 1997:4, som sammanfattar och ger regeringen en mŠngd fšrslag till angelŠgna utredningar och nšdvŠndiga fšrŠndringar i lagarna.

 

Den hŠr rapporten ger en djupdykning i nŒgra av projekten. HŠr finns fina data om omsorgerna fšr vuxna i JŠmtland, Halland och Dalarna med en uppfšljning efter sex Œr, ett material om šver elva hundra personers livsvillkor.

 

I en annan undersškning beskrivs fšrŠndringarna fšr 30 personers deltagande i daglig verksamhet i tre stŠder.

 

Hur anhšriga, organisationer och personal upplevde fšrŠndringarna i Halland har man undersškt vid hšgskolan i Halmstad.  LikasŒ om škningen av sŠrskoleelever efter kommunaliseringen.

 

Den kanske allra mest avslšjande undersškningen  Šr den om politikers och chefstjŠnstemŠns syn pŒ deras nya uppgifter. I kommunernas ledningsorganisationer saknar man i stor utstrŠckning kunskaper om utvecklingsstšrdas verkliga livsvillkor och fšrefaller inte vara instŠllda pŒ att skaffa sig sŒdana. Genom sin att personer med utvecklingsstšrning och deras anhšriga Šr sŒ fšrhŒllandevis fŒ har den hŠr frŒgan inget politiskt intresse.

 

 

Borde skickas till socialnŠmnderna

 

PŒ ca tretton sidor ger Lars Kebbon, som varit projektledare, och Magnus Tideman en elegant sammanfattning av mŒttliga framsteg, stora underlŒtenheter och illavarslade avsteg frŒn de stolta mŒlen formulerade av bŒde regering och riksdag. Vad de skrivit borde fŒ en fšrnŠmlig och lŠttlŠst utformning (som en rapport frŒn ett aktiebolag!) och skickas till alla i socialnŠmnderna och ansvariga i socialfšrvaltningarna.

 

Handikappreformen sjšsattes med fina mŒl, men mycket kom ur kurs ganska omgŒende. Efterhand har en del kommit rejŠlt pŒ avvŠgar och mŒnga ansvariga lever i tron att sŒ hŠr kan det fŒ vara. Forskare har mŠtt och beskrivit, men inget organ har haft medel eller makt att fšra de vilsekomna tillrŠtta under tiden som det hŠnde. Det paradoxala Šr att i kommunen betyder en sŠmre produktion stšrre inkomst. Som kontrast till alla andra organisationer.

 

 

Vad hŠnder nu?

 

SŒ, vad hŠnder nu? BŒde Socialdepartementet och Socialstyrelsen har nya chefer. Vem fŒr dem att fšrstŒ det allvarliga i situationen? HŠr om nŒgonsin borde en kommission fŒ i uppdrag att lŠgga ram fšrslag till fšrŠndringar i lagar och andra medel att styra utvecklingen in pŒ rŠtt kurs.

Karl Grunewald

 

 

Att lŠsa:

 

Kom ut - projektet. UtvŠrdering av kommunaliseringen av omsorgerna om utvecklingsstšrda. Slutrapport. Centrum fšr handikappforskning vid Uppsala universitet, 1998, 130 sidor. BestŠlls pŒ tel 018 - 66 22 26. Pris 75 kr inkl moms o porto.