Artikel i Intra 1/2003.

 

SEMESTER

 

Ska det behšva vara sŒ krŒngligt

att ta sig till stranden?

 

 

Av Olle Fellenius, f. kammarrŠttsrŒd o. fšrbundsjurist, Bromma

 

 

 

De flesta medborgare kan bestŠmma sig fšr att Œka pŒ semester utan nŒgon komplicerad beslutsprocess. Men fšr en person, som pŒ grund av ett funktionshinder Šr beroende av hjŠlp pŒ resan, gŠller det att trŠnga sig igenom en mycket snŒrig rŠttstillŠmpning. Och det Šr lŒngt ifrŒn alltid som en planerad resa kan bli av.

 

LSS innehŒller en upprŠkning av de insatser som en person kan fŒ med stšd av lagen. De insatser som kan behšvas under en resa Šr insatserna ledsagarservice, personlig assistans och korttidsvistelse utanfšr det egna hemmet.

 

 

Sšk flera insatser

 

Det kan vara klokt att inte begrŠnsa en ansškan till endast en insats. En person gšr t. ex. en ansškan om personlig assistans under en resa. SocialnŠmnden beslutar att avslŒ ansškan dŠrfšr att det inte finns fšrutsŠttningar fšr att bevilja personlig assistans. Det Šr inte sjŠlvklart att nŠmnden i sŒdana fall pršvar om det finns fšrutsŠttningar fšr att bevilja ledsagarservice. Det kan dŠrfšr vara viktigt att i ansškan noga tala om vad slags hjŠlp som behšvs och ange det man i fšrsta hand šnskar, t. ex. personlig assistans, men ocksŒ ange att man i andra hand ansšker om att fŒ hjŠlpen i form av ledsagarservice eller kanske korttidsvistelse.

 

 

Goda levnadsvillkor

 

Det Šr sŠllan som behovet av hjŠlp under resan i och fšr sig blir ifrŒgasatt. DŠremot bedšms ofta om resan behšvs fšr att personen ska uppnŒ sŒdana "goda levnadsvillkor", som det stŒr om i 7 € LSS.

Den frŒga som dŒ ofta diskuteras Šr hur ofta en person ska ha rŠtt att fŒ hjŠlp till en resa fšr att uppnŒ goda levnadsvillkor. Att gšra en lŠngre semesterresa varje Œr Šr enligt flera domslut inte avgšrande fšr goda levnadsvillkor. Men speciella fšrhŒllandena kan vara betydelsefulla i det enskilda fallet. NŒgon klar praxis finns inte. Ibland diskuteras hur personens fritid ser ut i hemmamiljšn.

HŠnsyn kan tas till att resan har ett speciellt syfte. Resor har t. ex. beviljats fšr besšk hos en slŠkting eller fšr att det kŠnts viktigt att fŒ gšra samma resa som kompisarna och tillsammans med dessa.

 

 

FŒr inte vara sjukvŒrd

 

Det har i nŒgra fall haft betydelse att en person, t. ex en reumatiker, kan mŒ vŠl av att fŒ komma till varmare trakter. Men sjukgymnastik rŠknas som sjukvŒrdande insatser, som kommunen inte ska ha nŒgra kostnader fšr. GrŠnsdragningen kan hŠr vara svŒr. Det gŠller med andra ord att i intyg och argumentering gšra en klar grŠns mot sjukvŒrdsinsatser.

 

 

Fšrmyndarmentalitet

 

Resor utomlands bedšms ibland strŠngare Šn andra resor. En sŒdan bedšmning kan knappast betecknas som annat Šn ett utryck fšr en fšrmyndarmentalitet. Det kan, nŠr det gŠller resor inom EU, ocksŒ ifrŒgasŠttas om skillnaden šverensstŠmmer med andan i EU-rŠtten.

 

 

Ledsagarservice

 

I domstolarnas motiveringar brukar framhŒllas att ledsagarservice Šr en insats som frŠmst bšr ges i nŠrmiljšn, men att ledsagarservice i undantagsfall kan ges under t. ex en resa. Det finns dock mŒnga fall dŒ ledsagarservice beviljats under semesterresor.

NŒgon konsekvent linje i rŠttstillŠmpningen kan inte utlŠsas. FšrhŒllandena i de enskilda fallen Šr som sagt mycket olika. I vart fall bšr inte ett avslag med motiveringen att ledsagarservice frŠmst gŠller nŠrmiljšn accepteras. Det Šr all anledning att šverklaga ett sŒdant beslut.

 

 

Personlig assistans

 

Den som har rŠtt till personlig assistans har rŠtt att fŒ allt personligt stšd, sŒledes Šven ledsagning, i form av personlig assistans. Ansškningar om personlig assistans under resor gŠller ofta personer som redan har personlig assistans och behšver tillfŠlligt utška denna under resan. Det Šr dŠrfšr inte meningsfullt att frŒn rŠttsfall dŠr insatsen beviljats fšrsška utlŠsa nŒgon skillnad mellan rŠtten till ledsagarservice och personlig assistans under resor.

Det krŠvs sŠrskilda skŠl fšr att fŒ personlig assistans i skolan. En elev som hade elevassistans under skoltid beviljades utškad assistans under en resa med samma tid som hon skulle ha fŒtt assistans i skolan. Hon hade behov av hjŠlp, oberoende av om hon var pŒ resa eller inte, under den tid som hon vanligen gick i skola. Fšr assistans under resan krŠvdes inte sŠrskilda skŠl. HŠr blev det inte frŒga om att bedšma om hon behšvde gšra en resa fšr att uppnŒ goda levnadsvillkor.

 

 

Korttidsvistelse utanfšr det egna hemmet

 

I propositionen till LSS sŠgs att korttidsvistelse innebŠr att en funktionshindrad person, tillfŠlligt under en kortare eller lŠngre tid, vistas pŒ ett korttidshem, hos en familj eller deltar i en lŠgerverksamhet eller i en kortkurs. "LŠgerverksamhet" kan tolkas mycket vitt, och det Šr inte nŒgon tvekan om att ett stšd under en semesterresa kan ges sŒsom korttidsvistelse.

Insatsen korttidsvistelse skiljer sig pŒ flera sŠtt principiellt frŒn ledsagarservice och personlig assistans. I de sistnŠmnda insatserna Šr det endast personalkostnader som en kommun mŒste stŒ fšr. IfrŒga om korttidsvistelse kan det dŠrutšver vara den enskildes kostnader fšr resor och logi m. m.

Det finns inte nŒgot formellt hinder fšr att en ledsagare eller personlig assistent fšljer med pŒ en korttidsvistelse. Man kan med andra ord kombinera insatserna.

I propositionen sŠgs vidare fšljande: "Genom korttidsvistelsen skall anhšrig kunna ges avlšsning och utrymme fšr avkoppling. Fšr den funktionshindrade personen kan korttidsvistelsen bŒde tillgodose behov av miljšombyte och rekreation och ge mšjlighet till personlig utveckling."

I vissa avgšranden har domstolarna gett detta uttalande den innebšrden att en fšrutsŠttning fšr rŠtt till korttidsvistelse Šr att det ska fšreligga bŒde ett behov av avlšsning fšr en anhšrig och ett behov av miljšbyte fšr personen med funktionshinder. 

En konsekvens av det skulle dŒ vara att en familj med ett mycket vŒrdkrŠvande barn inte skulle ha rŠtt till korttidsvistelse fšr barnet, om detta har det bra hemma. Detta oavsett om fšrŠldrar och syskon behšver avlšsning. Man kan lugnt pŒstŒ att detta inte varit syftet med bestŠmmelsen om korttidsvistelse. Ett avslag med motiveringen att de bŒda fšrutsŠttningarna inte Šr uppfyllda bšr sŒledes inte accepteras, utan det Šr Šven hŠr all anledning att šverklaga beslutet.

Det finns ocksŒ Œtskilliga avgšranden dŠr den enda fšrutsŠttningen varit antingen att en anhšrig behšvt avlšsning eller att personen med funktionshinder behšvt miljšombyte.

 

 

Retroaktiv ersŠttning

 

Det Šr vanligt att ett domstolsbeslut att bevilja en insats kommer sŒ sent att resan redan Šgt rum eller skulle ha Šgt rum.

Om resan inte blivit av kan man givetvis inte begŠra nŒgon ersŠttning frŒn kommunen. Om man beviljats en insats och utfšrt resan och haft utgifter fšr den beviljade insatsen Šr kommunen skyldig att betala i efterhand. Men det ska vara en utgift fšr just den insatsen som beviljats. Om man t. ex. beviljats ledsagarservice och inte haft nŒgon utgift fšr ledsagare men betalat lŠgeravgift, Šr det sŒledes inte mšjligt att krŠva kommunen pŒ ersŠttning.