Artikel i Intra 2/2000.

 

 

 

Invandrare med funktionshinder

 

Socialstyrelsen har undersškt

 

 

 

Socialstyrelsen har sedan 1996 fšljt hur det gŒtt fšr 268 invandrare i vŒrt land, alla med olika funktionshinder. De "kommunplacerades" mellan Œren 1990 och 1995 i sex lŠn.

 

Det visar sig nu att elva procent av dem (27 st) fŒr LSS-insatser och 50% fŒr bistŒnd med stšd av socialtjŠnstlagen. TvŒ av tre med LSS-insats fick personlig assistans. Detta relativt stora antal kan bero pŒ att en tredjedel av de 268 hade ett  ršrelsehinder.

 

Av alla som fick LSS-insatser (1996) utgjorde antalet barn och ungdomar fšdda utomlands ungefŠr lika mŒnga som barn och ungdomar fšdda i Sverige rŠknat pŒ 10 000 i respektive grupp. Men nŠr det gŠller vuxna Šr antalet fšdda utomlands mycket lŠgre. SkŠlet till detta Šr sŠkert att antalet vuxna med utvecklingsstšrning generellt sett Šr lŠgre bland dem som invandrat.

 

Sex personer har man "djupintervjuat". Det Šr en sorglig lŠsning. Man blir Œterigen švertygad om hur viktigt det Šr att den funktionshindrade har en fšretrŠdare som kan lagar och fšrordningar. Och sŠrskilt fšr personer som flyttar till vŒrt land.

 

Kulturskillnaderna behandlas i tvŒ mycket intressanta artiklar. I den ena varnas fšr att skylla alla underlŒtenheter pŒ kulturskillnader. I verkligheten Šr det avgšrande vilka resurser som familjen har  - utbildning, sprŒk, om man kommer frŒn stad eller landsbygd etc. Det vi kallar fšr klasskillnader. Inte heller spelar religionen sŒ stor roll som man ofta fšrestŠller sig.

 

I den andra artikeln beskrivs hur funktionshindrade barn tas om hand i Botswana. €ven i den framfšrs att skillnaden mellan vŒrt sŠtt och deras att ta hand om ett barn med funktionshinder mera har att gšra med livsvillkoren Šn med kulturen. Hos oss blir hela familjen lidande, men dŠr blir det oftast barnet som drabbas, eftersom familjerna fšr det mesta Šr mycket stšrre.

 

Det Šr gŠngse att man i Botswana tror att funktionshindret beror pŒ hŠxeri, men det pŒverkar inte synen pŒ personen som drabbas, skriver fšrfattaren. Inte heller bekymrar det dem lika mycket som hos oss om barnet ser avvikande ut - det viktiga Šr att det kan delta i arbetet i framtiden.

 

 

Att lŠsa:

 

Socialstyrelsen. Mšte med svensk vŠlfŠrd. Om personer i Sverige med funktionshinder och utlŠndsk bakgrund. 27 sidor. Art.nr 1999-00-018.

Fax 08-760 58 95. Gratis.