Artikel i Intra 4/1999.

 

 

 

 

 

Malmš satsar pŒ kontaktpersoner

 

 

 

Av Mats Sjšgren

Kontaktpersonsverksamheten i Malmš

 

 

I Malmš har man šver 100 kontaktpersoner. En tjŠnsteman arbetar speciellt med information och rekrytering, sŒvŠl som med utbildning och handledning av kontaktpersonerna. Man har tryckt upp en sŠrskild folder som presenterar uppdraget (kan erhŒllas pŒ fax 040-30 14 53). Foldern Šr ett viktigt "verktyg" fšr rekrytering.

 

Man har erfarenheten att det i vissa fall kan vara bra om en personal Šr kontaktperson. Grunden till detta Šr den enskildes rŠtt att vŠlja. Det gŠller sŠrskilt om nŒgon personal slutar eller byter arbetsplats och Šven det omvŠnda: dŒ den enskilde flyttar och vill ha fortsatt kontakt med nŒgon av personalen.

 

Kontaktpersonen behšver, liksom vi alla, uppmuntran och stšd. Uppdraget kan lŠtt kŠnnas ensamt och kanske tvivlar man ibland pŒ om den funktionshindrade har glŠdje av kontakten. DŠrfšr Šr det viktigt att personal och nŠrstŒende ger kontaktpersonen denna uppmuntran. Det leder otvivelaktigt till att fler kontaktpersoner fortsŠtter lŠngre med sitt uppdrag. Ett sŠtt att gšra detta kan vara att bjuda in kontaktpersonen till sŒdana tillfŠllen dŒ anhšriga och andra nŠrstŒende bjuds in, t ex om man har ett "šppet hus" eller firar nŒgon hšgtid i gruppbostaden eller pŒ dagcentret.

 

MŒnga kontaktpersoner har lite insyn och kunskap om andra insatser enligt LSS. Ett sŠtt att ordna intressanta trŠffar fšr kontaktpersoner kan vara att exempelvis fšrlŠgga dem som ett studiebesšk pŒ  tex ett dagcenter, efter verksamhetstid.

 

Personal inom verksamheten har ocksŒ en stor mšjlighet att bidra till rekryteringen av nya kontaktpersoner. MŒnga mŠnniskor kommer i kontakt med verksamheten genom olika former av praktik, studiebesšk osv. HŠr kan en viktig insats gšras genom att upplysa om behovet av kontaktpersoner och information om vad det innebŠr att engagera sig.

 

Det Šr viktigt att kontaktpersonen fŒr ordentlig information om den enskildes funktionshinder och om de situationer som kan intrŠffa i uppdraget pŒ grund av detta. Det kan vara att speciell kost ska undvikas vid t ex diabetes och allergier. Det kanske finns risk fšr krampanfall och dŒ mŒste kontaktpersonen veta vad den ska gšra om det skulle intrŠffa. Om det kan bli aktuellt fšr kontaktpersonen att ge den funktionshindrade nŒgon form av medicin mŒste en delegation fšr detta ha utfŠrdats av en sjukskšterska. Anhšrig eller personal kan inte ge en sŒdan delegation.