Artikel i Intra 1/2004.

 

 

 

 

 

NŠstan hŠlften

har ingen utbildning!

 

 

 

 

…ver 40% av personalen inom handikappomsorgen saknar idag utbildning. Denna allvarliga brist avslšjas i en undersškning som Socialstyrelsen gjort.

 

 

Fšr att undersška utbildningsnivŒn valde man slumpvis ut 3 200 personer som en viss dag pŒ hšsten 2002 arbetade i kommuner som vŒrdbitrŠde, underskšterska, personlig assistent, skštare eller vŒrdare. TyvŠrr svarade inte en dryg tredjedel pŒ enkŠten, sŒ undersškningen kom att omfatta 2 000 personer. 500 arbetade med funktionshindrade. 70% av dessa arbetade pŒ boenden med sŠrskild service enligt SoL eller LSS. De švriga som personliga assistenter eller i daglig verksamhet. 

 

Av de som svarat saknade 40% en yrkesutbildning! (Troligen Šr den siffran Šnnu hšgre eftersom det Šr rimligt att anta att andelen utan utbildning var stšrre bland dem som inte svarat.) Det Šr lika illa inom omrŒdet funktionshindrade som švrig omsorg. De som saknar utbildning Œterfinns frŠmst i de yngsta Œldersgrupperna och bland dem som arbetat kortare tid Šn fem Œr. "Det Šr illavarslande att mŒnga av de nyrekryterade saknar en grundlŠggande yrkesutbildning", skriver Socialstyrelsen.

 

BŠst utbildade Šr de i Œldern 30-45 Œr. Andelen yrkesutbildade Šr lŠgre i storstadsregionerna Šn i landet i švrigt.

 

Det Šr fler av dem som arbetar med funktionshindrade, som anser att de har en bristande yrkesutbildning, Šn av dem inom švrig vŒrd- och omsorg. De anser Šven oftare Šn de senare att de har behov av utbildning och fortbildning.

 

Endast halva antalet av dem som arbetar med funktionshindrade fŒr regelbunden handledning. Det Šr nŒgot oftare Šn inom švrig vŒrd och omsorg. Men det Šr de yngsta och senast anstŠllda som fŒr minst handledning och minst fortbildning.

 - Dystra fšr att inte sŠga katastrofala siffror!

 

 

Vad tyckte de som slutade?

 

Socialstyrelsen lŠt ocksŒ telefonintervjua 57 personer (21 till 35 Œr gamla) i tio kommuner, som under ett Œrs tid slutade att arbeta inom vŒrd- och omsorg. 60 % hade utbildning.

 

11 av de 57 arbetade inom omsorgerna om funktionshindrade. Dessa 11 sŠrskiljs tyvŠrr inte i redovisningen, men man har skŠl att tro att de inte skiljer sig vŠsentligt Œt frŒn de andra.

 

MŒnga ansŒg att man inte tog tillvara deras kompetens. Det blev ingen skillnad nŠr man utbildade sig till underskšterska frŒn att ha varit vŒrdbitrŠde. MŒnga sškte sig dŠrfšr till landstingen dŠr spŠnnvidden pŒ uppgifterna antogs vara stšrre.

 

MŒnga fick inte stšd, handledning eller ens en riktig introduktion nŠr de bšrjade och mŒnga klagade pŒ bristen pŒ bra ledarskap. Cheferna uppfattar besparingar som sin huvudsakliga uppgift istŠllet fšr att utveckla verksamheten, ansŒg de.

 

De intervjuade klagade Šven šver svŒrigheterna att fŒ individuella arbetstider och att fŒ en fast anstŠllning pŒ heltid.

 

I stort sett klagade alla pŒ de lŒga lšnerna. DŠrigenom har arbetet fŒtt ett lŒgt status. Man anstŠller "vem som helst" - t.o.m. personer som inte Šr lŠmpade fšr arbetet, sŠgs det i rapporten.

                                                                                                             Karl Grunewald

 

PS   Hela tio Šmbetsverk har fŒtt regeringens uppdrag att fšre juni mŒnad i Œr lŠgga fram en plan pŒ hur personalsituationen skall fšrbŠttras inom socialtjŠnsten.