Artikel i Intra 3/2001.

 

 

 

Vad Šr en kurator bra fšr?

 

 

Lottie Adriansson arbetar som kurator inom omsorgerna. En dag kom det fšrslag pŒ att minska antalet tjŠnster. DŒ blev det plštsligt viktigt att veta vad en kurator egentligen gšr? Hur pass nšdvŠndig Šr hon eller han?

Det ledde till intervjuer med tio personer med lindrig utvecklingsstšrning. Vad har kontakten med kuratorn betytt fšr dem? Projektet redovisas nu som ett examensarbete vid  Socialhšgskolan, Stockholms universitet.

En gemensam upplevelse fšr dessa tio personer Šr att man "blir lugnare och sŠkrare" genom kontakt med kuratorn. Man fŒr hjŠlp med att fšrstŒ sammanhang och dra slutsatser. Kuratorn bistŒr med tankehjŠlp ungefŠr som ett begŒvningsstšdjande hjŠlpmedel.

Flera av personerna anser att de blir negativt bemštta frŒn sin omgivning. Andra bemšts av en okunnighet om handikappet.Det fŒr som fšljd att man fšrsšker att dšlja sina funktionshinder. Och att samhŠllet inte fŒr klart fšr sig att vi har en sŒ stor grupp lindrigt utvecklingsstšrda.

Det verkar som att de yngre haft lŠttare fšr att kunna formulera och reflektera šver sin situation Šn de Šldre. Samma sak med de tre som inte haft nŒgon kuratorskontakt.

De allra flesta upplever varken delaktighet, inflytande eller tillgŠnglighet i samhŠllet. Inte heller upplever de respekt fšr sin sjŠlvbestŠmmanderŠtt. DŠrfšr Šr de Šr i hšg grad beroende av rŠtten till rŒd och stšd av en kurator. Skulle verksamheten bedrivas med stšd av HŠlso-och sjukvŒrdslagen skulle deras stŠllning gentemot myndigheter och andra offentliga organ fšrsŠmras.

                                                                                                             KG

 

LŠs mer:

 

Lottie Adriansson. Ett mŠnskligt mšte - en laglig rŠttighet. 80 sidor. Stockholms lŠns landsting. Handikapp och Habilitering. 2001. BestŠllning fax:

08-690 60 22. Pris 100 kr plus frakt.