Artikel ur Intra 3/1995.

 

 

 

FšrŠldrar och personal

 

 

Mellan fšrŠldrar och vŒrdpersonal Šr det ofta gnissel. Orsaker finns det mŒnga och Šmnet Šr kŠnsligt. DŠrfšr Šr det modigt av Monica Jeal Sšderberg, Niklas RydŽn och Monica Bennett att fšrfatta en skrift som fšrsšker granska roller och konflikter runt en person med utvecklingsstšrning. Den kommer sŠkert, trots en del brister, att fungera fint som litteratur vid studiedagar och sammankomster.

 

 

Skriften grundar sig pŒ intervjuer med Helena som Šr 38 Œr och bor pŒ gruppbostad, med hennes fšrŠldrar och vŒrdpersonal. Vi fŒr reda pŒ lite grann om hennes bakgrund och hur hennes omgivning, utifrŒn sina roller, "rŒkar" i konflikt med varandra. Konflikterna beskrivs och fšljs av diskussionsfrŒgor.

Helena flyttade frŒn fšrŠldrahemmet nŠr hon var 7 Œr. Hon bodde pŒ vŒrdhem i 29 Œr och bor nu pŒ gruppbostad.

FšrŠldrarna har haft styrkan att hŒlla kvar kontakten med sin dotter (den som arbetat pŒ vŒrdhem vet hur lite man fšrr tog hŠnsyn till anhšriga i den miljšn). NŠr de mšter henne ser de ett barn som ropar efter att bli omhŠndertaget och skyddat frŒn omvŠrlden.

Personalen Šr ambitišs, starkt kŠnslomŠssigt engagerad, men utan nŒgon stšrre yrkesmŠssig kompetens. De ser i Helena en kvinna som stapplande fšrsšker uppnŒ sjŠlvstŠndighet och mognad.

 

 

Aktiva och medskapande

 

Det Šr klart att det blir konflikter. Allra helst som bŒda grupperna sŠkerligen har en riktig uppfattning om Helenas behov. Och det Šr vŠl dŠr jag tycker att det brister. Fšr vad hade hŠnt om Helena sjŠlv hade fŒtt beskriva dessa konflikter? Javisst, hon har svŒrt att uttrycka sina behov i ord, men Šn seÕn dŒ? €r inte det en utmaning som vi mŒste anta? Behšvs det sŒ fasligt mycket fantasi fšr att se hur konflikten mellan fšrŠldrar och personal i mŒngt och mycket tycks vara en avspegling av Helenas egen inre konflikt? Den mellan den bortlŠmnade 7-Œringen, som aldrig slutat lŠngta efter det hon en gŒng tvangs lŠmna och den mellan 38-Œringen som dršmmer om att fŒ leva ett normalt vuxenliv. Hur anvŠnder Helena sin personal och sina fšrŠldrar fšr att fšrsška uppfylla dessa sina sŒ diametralt olika behov? Se dŠr en frŒga som borde vara utgŒngspunkt fšr verkliga och givande diskussioner! Fšr Šr det inte dags att lŠmna denna objektsyn, som sŒ lŠnge genomsyrat omsorgerna och istŠllet se de personer med utvecklingsstšrning som vi mšter som de aktiva och medskapande individer de Šr?

 

 

Vilken kompetens?

 

En annan frŒga som fšrfattarna blundar fšr Šr vilken typ av kompetens man kan krŠva av vŒrdpersonal. "Jag menar, vi lŠgger faktiskt ner hela vŒrt hjŠrta hŠr. PŒ jobbet.", sŠger en av Helenas vŒrdare. Problemet med alla nedlagda hjŠrtan Šr att de oftast inte tŒl att granskas. Det gŒr inte att undvika att man krŠnker en mŠnniska om man ifrŒgasŠtter hennes kŠrleks uttryck. Och ŠndŒ Šr det en sŒdan granskning som behšvs inom omsorgerna. Mer av diskussion om mŒl och medel, mer ifrŒgasŠttande av hur vi anvŠnder vŒra arbetsredskap och mindre av oreflekterat och omedvetet omhŠndertagande.

VŒrdpersonal har ofta ett starkt behov att vara omtyckta, att hitta personer som tar emot deras kŠrlek, att hjŠlpa och att vŒrda. Inget ont i det! Fanns inte dessa behov skulle det se illa ut inom omsorgerna. Men det gŠller att lŠra sig se sina behov och vara vaksam pŒ nŠr de inte stŠmmer šverens med den utvecklingsstšrdes. Stšrre delen av sitt hjŠrta bšr man nog lŠmna kvar i hemmet. DŠremot har man stor nytta av sitt fšrstŒnd i arbetet.

Alltnog, med en annan utgŒngspunkt och en hšgre ambition hade denna skrift frŒn Omsorgsfšrlaget kunnat bli en hšjdare. Fšr sjŠlva greppet - att vara konkret och skildra faktiska problem - Šr utmŠrkt.

Hans Hallerfors

 

Att lŠsa:

Helena, hennes fšrŠldrar och hennes vŒrdpersonal, Monika Jeal Sšderberg, Niklas RydŽn och Monika Bennet.

Omsorgsfšrlaget, 610 72 VagnhŠrad. Tel och fax: 0156-210 61. Pris 45 kr exkl moms och porto.