Artikel frŒn Intra 4/2002.

 

VŒrdare

- ett yrke i utfšrsbacken -

 

 

 

Av Hans Hallerfors

 

 

Att arbeta med personer med utvecklingsstšrning krŠver idag mer Šn nŒgonsin. Den funktionshindrades rŠtt att bestŠmma sjŠlv, škade krav frŒn anhšriga och det minskade stšdet frŒn arbetsledning och stšdteam, har inneburit att vŒrdaren fŒtt axla ett allt tyngre ansvar. Detta samtidigt som borttagna utbildningsinsatser och dŒlig lšneutveckling fšrvandlat yrket till ett lŒgstatusyrke.

 

 

 

Under vŒrdhemsperioden var personalsituationen periodvis katastrofal. Ofta rekryterade man vŒrdpersonal direkt frŒn gatan. Eftersom det sŠllan stŠlldes nŒgra krav pŒ utbildning eller erfarenhet sŒ blev vŒrden pŒ de stora institutionerna dŠrefter. …vergrepp sattes i system, personalomsŠttningen var (i storstŠderna) besvŠrande och pressen hade gott om material till skandalartiklar.

 

 

VŒrdarutbildningen

 

Under 60- och 70- talet byggde man ut den ettŒriga vŒrdarutbildningen. Successivt utbildades vŒrdhemspersonalen och ett nytt yrkesmedvetande vŠxte fram. DŒ som nu sŒ kom en hel del personal in "frŒn sidan". Man hade arbetat nŒgra Œr i olika yrken eller kanske studerat pŒ helt andra vŠgar innan man av en slump hamnade pŒ vŒrdhemmet. Efter nŒgot Œrs arbete kunde dessa personer, med bibehŒllen lšn, genomgŒ vŒrdarutbildning. Det gjorde det mšjligt, ocksŒ fšr dem som redan hunnit skaffat familj och hade fšrsšrjningsbšrda, att erhŒlla de nšdvŠndiga teoretiska redskapen fšr arbetet.

PŒ vŒrdhemmen fanns ofta en utvecklad gemenskap mellan personalen. Fackfšreningsmštena var vŠlbesškta, vilket skapade ett starkt tryck pŒ fackfšreningens fšrtroendevalda och pŒ arbetsgivaren. 

 

 

Hšjd kunskapsnivŒ

 

Den stora omstŠllning som vŒrdhemsnedlŠggningarna innebar krŠvde stora insatser pŒ personalsidan. Det satsades friskt pŒ internutbildning och det blev pŒ mŒnga hŒll mšjligt att gŒ olika pŒbyggnadsutbildningar, ocksŒ pŒ hšgskolenivŒ, pŒ betald arbetstid. KunskapsnivŒn hšjdes och en kŒr av vŠlutbildade vŒrdare och fšrestŒndare skapades. Det var i huvudsak dessa personalgrupper som genom sitt arbete fšrvandlade vŒrdhemsnedlŠggningarna och utflytten till gruppbostŠder och integrerat boende till den succŽ som det blev. Det Šr ocksŒ ofta denna kŒr av vŒrdare som fortfarande utgšr stommen i verksamheten pŒ mŒnga hŒll i landet.

 

 

SŠmre lšn fšr vŒrdyrken

 

Men sedan 90-talets mitt har det sluttat utfšr. LŠttast kan man konstatera det genom att jŠmfšra lšneutvecklingen fšr andra grupper. Det Šr vŠl kŠnt att skillnaden i lšn mellan industri- och vŒrdarbete minskade fram till 90-talet. Sedan har klyftan mellan dessa grupper Œterigen škat kraftigt. Trots allt tal om rŠttvisa och jŠmstŠlldhet Šr det de offentliga, kvinnodominerade yrkena som har haft sŠmst lšneutveckling i samhŠllet.

 

 

VŒrdare har sackat efter

 

PŒ 80-talet lŒg vŒrdare, mentalskštare och underskšterskor jŠmsides i lšneligan. De ansŒgs likvŠrdiga vad gŠller utbildningskrav och arbetsinsats. LikasŒ med de vŒrdare som arbetade pŒ ungdomshem och liknande (t ex LVU-hem). Den sista gruppen bršt sig redan dŒ ur Kommunal och bytte fackfšrbund till SKTF samt skaffade sig en ny titel: behandlingsassistent. r 2000 hade dessa grupper en medel-inkomst per mŒnad enl fšljande:

 

Behandlingsassistent                                16 800

Skštare                                                     15 925

Underskšterska                                        15 741

VŒrdare                                                     15 525

 

Som synes har vŒrdarna haft den sŠmsta lšneutvecklingen. Det Šr ingen tillfŠllighet. En rad olika faktorer har bidragit till att minska vŠrdet av arbete inom handikappomsorg.

 

 

VŒrdarutbildningen skrotades

 

Den ettŒriga vŒrdarutbildningen har skrotats. Tanken har istŠllet varit att man ska slussa in intresserade ungdomar pŒ det nationella omsorgsprogrammet, dŠr det finns en fšrdjupningsgren som handlar om arbete med utvecklingsstšrning.

Som Brittmarie Fagerlund skriver pŒ sidan tvŒ, har resultatet blivit att allt fler saknar en stabil grund-utbildning fšr det arbete de utrŠttar. Allt fŠrre verkar ocksŒ vŠlja handikappomsorg som fšrdjupning och de lŠrare som har kompetens att undervisa om detta verkar minska i antal.

Fšr den stora grupp av personal som kommer in i handikappomsorg utan utbildning finns idag pŒ sin hšjd en introduktionsutbildning pŒ max Œtta veckor.

 

 

Individuell lšnesŠttning

 

90-talet innebar en helt ny inriktning pŒ lšnepolitiken. Det Šr oklart vad som fick Kommunal att acceptera en uppluckring av den tidigare "rŠttvisa" lšnesŠttningen, dŠr alla med samma yrkesbeteckning och anstŠllningstid fick samma lšn.

Nu infšrdes en mer godtycklig modell med individuell lšnesŠttning dŠr den enskildes arbetsinsats ska vŠrderas av arbetsledningen. Modellen har fšrvisso varit till glŠdje fšr ett fŒtal men den har ocksŒ medfšrt oŠndliga lšnediskussioner och sŒtt mycken split och ilska. Framfšr allt har den fšrŠndrat inriktningen pŒ lšnediskussionerna bland de anstŠllda. Om man tidigare jŠmfšrde sig med andra grupper i samhŠllet, jŠmfšr man sig idag istŠllet med sina kamrater.

 

 

Kontakterna har fšrsvunnit

 

Avvecklingen av vŒrdhemmen innebar ocksŒ att den fackliga verksamheten bland personal inom handikappomsorg i det nŠrmaste har upphšrt. Orsakerna till detta Šr flera.

Allt fler arbetar pŒ obekvŠma arbetspass och har svŒrt att fšrena fackligt arbete med familjeliv och fritidsaktiviteter. Ju bŠttre mšjligheter man har att trŠffas och stŠlla krav, ju starkare blir man.

Utflytten till gruppbostŠder och decentraliseringen av den dagliga verksamheten har inneburit att de flesta kontakter mellan olika arbetsplatser helt fšrsvunnit. Personalen arbetar ensam eller tillsammans med ett fŒtal och mšter nŠstan aldrig personal frŒn andra enheter.

Tidigare fanns speciella sektioner och klubbar fšr personal inom omsorgen. Det fanns ocksŒ en speciell facklig yrkeskommittŽ pŒ fšrbundsnivŒ i Kommunal som diskuterade och drev fackliga frŒgor fšr omsorgspersonalen. Idag har allt detta fšrsvunnit. Personalen i handikappomsorgen ingŒr numera i de storsektioner som finns i varje kommun. DŠr Šr man fšr det mesta en fšrsvinnande liten grupp med minimalt inflytande.

 

 

Kommunaliseringen inget lyft

 

Den ideologiska motiveringen fšr kommunaliseringen Šr lika giltig idag som fšr sex Œr sedan. Personer med funktionshinder ska vara medborgare som alla andra i kommunen och det Šr dŠr ansvaret fšr stšdinsatserna bšr ligga. Men fšr personalen innebar kommunaliseringen en rad negativa konsekvenser:

 

Internutbildningen fšrsvann

I stort sett all internutbildning fšrsvann. Kommunerna ansŒg sig inte ha rŒd att bibehŒlla det ofta avancerade utbud av olika internutbildningar och fortbildningsinsatser som landstingen skapat. Detta fšrsŠmrade utbildningssituationen ytterligare.

 

Kommunernas instŠllning

Kommunerna hade redan frŒn bšrjan en njugg instŠllning till handikappomsorgen. Trots att skattevŠxlingen och de statliga bidragen innebar, och fortfarande innebŠr, att man kompenseras fšr kostnaderna har man frammanat bilden av den alltfšr dyra handikappomsorgen.

Kommunerna hade sŠkerligen rŠknat att gšra betydande samordningsvinster med Šldreomsorgen, nŠr handikappomsorgen flyttades šver frŒn landstingen. Men dessa har i stort sett uteblivit.

DŠremot har man pressat ner vŒrdarnas lšner sŒ att de kommit i nivŒ med personal inom Šldreomsorgen.

Man har ocksŒ fšrsŠmrat statusen pŒ arbetet genom att fšrsška skapa nŒgot slags universalvŒrdbitrŠde som kan arbeta inom sŒvŠl Šldreomsorg, som missbruksvŒrd och handikappomsorg. DŠrigenom har man ocksŒ kunnat anvŠnda lediga tjŠnster inom handikappomsorgen fšr omplacering av personal som tex slitit ut sina ryggar inom Šldreomsorg.

 

 

Arbetet har blivit osynligt

 

Kommunerna har fŒtt stšd i denna sin nedvŠrdering av arbetet inom handikappomsorgen av de ideologer som sett en motsŠttning mellan personalens kompetens och yrkesidentitet och den funktionshindrades strŠvan efter att fŒ makt šver sitt stšd.

Denna  syn har framfšr allt gŠllt personlig assistans men den har ocksŒ "spillt šver" pŒ annan personal inom handikappomsorgen.

I handikappolitiska sammanhang, i antologier, i forskningsrapporter, pŒ studiedagar och vid olika typer av symposier med inriktning pŒ handikapp, Šr det pŒfallande hur osynligt sjŠlva arbetet med funktionshindrade har blivit. Det Šr som om det inte vore mŠnniskor av kštt och blod som har att fšrverkliga de handikappolitiska mŒlsŠttningarna i sitt arbete. Ofta omnŠmns personalen bara som ett behov av "fler hŠnder i vŒrden".

De enda gŒnger personalens kompetens kommit upp pŒ agendan Šr nŠr man diskuterat "bemštande". Men dŒ har det ofta bara handlat om mštet  mellan handlŠggaren och den funktionshindrade eller dennes fšretrŠdare.

DŠremot har det varit tyst om det dagliga bemštande som sker inom ramen fšr gruppbostŠder och daglig verksamhet. Fšr de allra flesta personer med allvarliga funktionshinder, de som fŒr stšd enl LSS, sŒ Šr det just detta bemštande som Šr helt avgšrande fšr hur vardagen gestaltar sig.

 

 

Otidsenlig beteckning

 

Det ointresse som finns fšr det faktiska arbetet med stšd och service manifesterar sig kanske allra mest i sjŠlva yrkesbeteckningen. Alla parter har fšr lŠnge sedan insett att beteckningen "vŒrdare" eller "vŒrdarinna" Šr fšrlegad. "VŒrd" i traditionell mening tillhšr vŒrdhemsepoken.

Anhšriga och andra reagerar idag negativt nŠr de fŒr reda pŒ att deras barn kommer att tas om hand av "vŒrdare". Vissa kommuner har pŒ egen hand fšrsškt Šndra beteckningen. Den vanligaste alternativa benŠmningen Šr "boendestšdjare" men Šven "omsorgspedagog" och "omsorgsassistent" har fšrekom-mit.

Men sŒ lŠnge som yrkesbeteckningen inte Šndras i avtalet, kommer det att vara "vŒrdare" som gŠller. Och ingen pŒ ansvarigt hŒll verkar bry sig. Kommunfšrbundet har fullt upp med att fšrsška vŠltra šver kostnaderna fšr LSS pŒ staten. Man verkar inte vilja medverka till bŠttre fšrutsŠttningar fšr den handikappomsorg som kommunerna trots allt ansvarar fšr.

 

 

Kraven har škat

 

Det mŠrkliga Šr att denna nedvŠrdering av vŒrdaryrket skett samtidigt som de faktiska kraven pŒ personalen i gruppbostŠder och daglig verksamhet idag Šr stšrre Šn nŒgonsin. NedlŠggningen av vŒrdhemmen innebar att ett brett spektrum av stšd- och resurspersoner fšrsvann. Mycket av det ansvar som tidigare tex legat pŒ institutionsskšterskan, fritidsavdelningen och personalavdelningen ligger nu direkt pŒ personalen i gruppbostŠderna.

Kommunaliseringen innebar en fortsŠttning pŒ denna utveckling i och med att vuxenteamen i praktiken fšrsvann som en resurs fšr gruppbostŠderna. SŒ smŒningom har ocksŒ fšrestŒndarna fšrsvunnit. FrŒn att dagligen ha varit nŠrvarande sŒ kommer fšrestŒndaren nufšrtiden oftast bara en gŒng i veckan och deltar pŒ konferensen eller personalmštet. I švrigt fŒr vŒrdarna ensamma, ofta utan insyn, ansvara fšr att alla fŒr ett bra stšd. Ett sŒdant škat ansvar brukar i normala fall leda till krav pŒ fšrbŠttrad utbildning och škad lšn.

Men sŒ har inte skett. Om nŒgra Œr kommer nu den stora gruppen av 40-talister att bšrja gŒ i pension. Behovet av nyrekrytering kommer att bli akut. Om inte fšrr kommer man nog dŒ bli varse de problem som nuvarande personalpolitik inom handikappomsorgen medfšr.